dimarts, 17 de febrer del 2015

XERRADA SOBRE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

El passat dimarts dia 10 de febrer, una agent de policia ens va venir a fer una xerrada sobre la violència masclista als alumnes de 4t ESO A. L’objectiu era prevenir-nos d'aquest tipus de violència.

Per introduir-nos al tema, va començar definint el concepte de violència: “és qualsevol acció amb la finalitat de causar un dany o amenaçar amb fer-lo”. Aquest tipus de violència es troba en diversos àmbits: l’àmbit familiar (el fill agredeix la mare, el pare a la filla...), l’àmbit laboral (un company de feina a una companya, un cap a una treballadora...), l’àmbit sòcio-comunitari (es produeix entre persones que viuen en la mateixa comunitat o societat) i, finalment, l’àmbit de la parella (es produeix entre parelles o persones que ho hagin estat). Aquest últim àmbit és en el qual es va centrar la xerrada.

Una de les dades més sorprenents de la xerrada va ser el nombre de denúncies que s'havien realitzat durant el 2014. A Catalunya n’hi ha haver 12.926 i d'entre aquestes, 1.532 van ser a Girona. Tot i aquestes dades tan elevades, hem de tenir present que hi ha molts més casos de violència masclista dels que sabem, ja que només podem saber els que es denuncien i això només suposa un 20% del total. Una altra dada que també és molt sorprenent és que una víctima sol tardar 10 anys en reaccionar, és a dir, en adonar-se que està patint violència masclista.


Evidentment, aquests maltractaments físics suposen uns efectes psicològics devastadors que fan que mica en mica hi tingui lloc una desintegritat psicològica. Però, per sort, hi ha uns indicadors d'abús com ara el control del vestuari, dels missatges i de les amistat, l'intent d'anul·lar qualsevol amistat per poder tenir tota l'atenció ell, comportaments de terror, comportaments dominants (sobretot en les relacions sexuals...). Malauradament, moltes denúncies no es produeixen i això és degut a diversos factors. Principalment per la por, ja sigui a les conseqüències o degut a una mala situació econòmica que lliga a la dona amb l'home. També molts cops no es denuncia ja que la dona se sent realment avergonyida de la situació.

En resum, va ser una xerrada molt interessant per prevenir casos d’aquests en el nostre entorn.

Text: Sarah Costa (4t A)
Fotografia: Anna Sellabona (4t A)