dilluns, 9 de febrer del 2015

EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L'HOLOCAUST

El passat 27 de gener es va commemorar aquesta data de l'any 1945, el dia d'alliberament del camp de concentració i d'extermini d'Auschwitz-Birkenau de Polònia.

L’acte, celebrat al pati del Centre Bonastruc ça Porta de Girona, va ser molt solemne. Per començar, Antoni Puigverd, va citar dos llibres on s'explica amb detall el que va passar aquell any. Aquests llibres criticaven i alhora valoraven com de cruels havien estat els actes i feien un incís sobre humanitat. Diuen que les tortures als màrtirs havien estat de nivell monstruós i que era impossible que un home pogués fer una cosa així. Però malauradament això és el que es va fer.

A continuació, vam procedir a fer una encesa ritual d'espelmes en homenatge a les víctimes i supervivents. Concretament es van encendre set espelmes, de les quals l’Institut Jaume Vicens Vives va encendre la tercera en memòria del milió i mig de nens i nenes víctimes innocents de la barbàrie nazi.

Després, dos músics van dedicar una música molt noble i suau en memòria de tots els presents, dels quals molts havien sigut víctimes d'alguna manera o altre de l'Holocaust. Un llarg silenci va presidir el pati de l'estrella del Centre Bonastruc ça Porta després d'aquella fantàstica melodia.

Finalment, l'alcalde de Girona i president del patronat del call jueu, el senyor Carles Puigdemont, va tancar l'acte comentant que aquest any la commemoració a les víctimes de l'Holocaust coincidia amb el 70è aniversari de la fi de la segona guerra mundial i de la fundació de la ONU.

En resum, va ser una celebració emotiva i digna de recordar. Esperem que actes com aquest permetin mantenir viva la memòria de l’Holocaust perquè barbàries com aquesta no es repeteixin en el futur.

Arnau Lleixà

2n d’ESO