dimarts, 28 d’abril del 2015

TORNEM A FER DE NEOLÍTICS

Recordeu que fa uns dies l’Eva Parera, de 1r d’ESO B, ens explicava com els va anar la sortida “Fem de neolítics” a Serinyà i Banyoles del dia 14 d’abril? Ara és el torn dels estudiants dels grups que hi van anar quatre dies abans, el 10 d’abril. Llegim què ens en comentem?

El divendres 10 d'abril, els grups C i D de 1r d’ESO vam anar d’excursió a les Coves de Serinyà i al Parc Neolític de Banyoles.

A les Coves de Serinyà ens va guiar una arqueòloga que treballava allà. Primer, a l'aula d'audiovisuals, ens van ensenyar un projecció on sortia la vida i situació durant el paleolític. Després vam visitar tres coves, una d'elles va ser habitada per linxs, una altra encara estava en excavació perquè encara no han arribat a la roca mare, que és la primera roca habitada. Per últim, també vam visitar una altra cova que havia sigut habitada per l'home de Cromanyó. En aquesta hi havia un ós d'una costella incrustat a una roca. Quan ens van acabar d'ensenyar les coves i vam acabar d'esmorzar, ens vam dividir en grups i vam fer activitats com tirar amb arc i javelina. En acabat, vam entrar a una sala on ens van ensenyar els estris i robes artesanes que es fabricaven a la prehistòria.


Aleshores, vam pujar a l'autobús i vam anar al Parc Neolític de Banyoles, que està just al costat de l’estany de Banyoles. Les cavernes del Parc Neolític estaven fetes de tova i palla i amb un sostre fet d'una planta que es cultiva a la vora de l’estany. Es pensa que en aquella zona a l'època de Neolític on es troben les cases hi havia un turonet i aquesta podria ser la raó per la qual hi han cases que estan elevades per una plataforma, perquè l'aigua no entri a les cases. La gent obsequiava collarets i petites joies. Les cases eren senzilles, tenien dos pilars principals i en aquests a vegades s'hi penjava un crani animal. Els bols eren de ceràmica cardial, que es feia amb la vora d'una petxina.


Quan vam acabar de mirar els habitatges ens vam reunir en circumferència sobre uns troncs i la noia que ens guiava ens va ensenyar com fer foc. S'ha de dir que no és fàcil i que ens hi vam estar una estona per aconseguir-ho. En acabat ens van repartir unes bossetes de plàstic on hi havia un tros de fusta tallat per la meitat, un tros de sílex amb punta i una corda. Ens va dir que amb allò fabricaríem una eina del Neolític, però primer ens va fer una demostració. Primer s'ha de posar el sílex entre els dos trossos de fusta, aleshores s'ha de lligar perquè el sílex romangui intacte quan es faci servir l'eina. Quan s'acaba de fer això se li aplica cera fosa per sobre la corda lligada, així ens podem assegurar que el nus de la corda no es desfarà. Ens esperem una estona fins que la cera s'assequi i ja podem fer servir l'eina.


Quan vam acabar d'això vam pujar a l'autobús i vam tornar a Girona.

Text: Carla Viegas
Fotografies: Manel Comino

Alumnes de 1r d’ESO D