dimarts, 21 d’abril del 2015

ENTREGA DE PREMIS DEL VI PREMI DE LA FUNDACIÓ JVV

El passat 16 d’abril, al teatre Ignasi Bonnin, es van entregar els premis del VI Premi Fundació Institut Jaume Vicens Vives.

En primer lloc, l’acte va tenir un record per les víctimes de l’accident d’avió de Germanwings i també pels immigrants que últimament han mort al mar buscant un futur millor. Així, l’alumne Oriol Marés va llegir un poema d’Eduardo Galeano, mort també aquests dies, i els alumnes Albert Madrenys, Lluc Solés i Míriam Trias van interpretar l’Ària de la Suite 3 en re major de Bach.




A continuació, la directora Anna Masós va donar la benvinguda i va recordar que la Fundació de l’institut col·labora cada curs amb el centre per fer possible el premi que porta el seu nom, amb les modalitats d’assaig històric, relat curt i cartellisme. Són també els patrons de la Fundació els membres del jurat.


La directora també va recordar que durant tot aquest curs, l’alumnat està treballant de manera transversal el tema proposat per la Fundació: “Les avantguardes i la poesia visual”. El punt de partida ha estat “L’oda a Guynemer” de Josep Maria Junoy.

Tot seguit, la professora Fina Planadevall va incidir en la temàtica del premi d’enguany, i va recordar que en aquesta edició, excepcionalment, s’han acceptat poemes visuals o relats que seguissin una de les tècniques d’escriptura dels moviments avantguardistes, com el futurisme, el cubisme o el dadaisme.



Després, la Fina Planadevall va presentar el senyor Toni Prat, poeta visual autor de llibres com “Eloqüències”, “La diversió de la paradoxa” o “Troballes” i que va fer una conferència relacionada amb la poesia visual. L’objectiu era aproximar el públic present al teatre a la complexitat d’aquesta modalitat artística.



Una vegada es va haver acabat la conferència, es va formar la taula constituïda per la Sra. Anna Masós (directora i presidenta de la Fundació), la Sra. Isabel Muradàs (regidora de l’Ajuntament de Girona), el senyor Pere Costa (representant del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament), la Sra. Imma De Batlle (professora i jurat del premi de cartellisme) i la Sra. Fina Planadevall, en representació del Sr. Jordi Xargayó (director del Diari de Girona).

A continuació, es van valorar els treballs presentats i es va fer el lliurament de premis.

Modalitat 1, Història Local
Premi desert

Modalitat 2, Relat Curt
1r premi per la Berta Muñoz (1r de Batxillerat) pel relat “El teu petit gran despertar”.
Accèssits per la Mariona Alemany (1r de Batxillerat) i “La imaginària realitat”; i per la Rosó Soler (1r de Batxillerat) i “El que la pluja es va endur”.


Modalitat 3 de Cartellisme
1r premi per la Marta Lloret (2n d’ESO); 2n premi per la Laia Farrés (2n d’ESO); 3r premi per la Thao Hidalgo (2n d’ESO).
Accèssit per en Roger Bonaventura (1r d’ESO).


L’entrega de premis va acabar amb el lliurament de diplomes i reconeixements externs a l’alumnat, i amb els parlaments de la Sra. Isabel Muradàs i del Sr. Pere Costa. Podem destacar les paraules del representant del director dels Serveis Territorials incidint en la importància que els instituts siguin centres de cultura més enllà de les parets del centre. El Sr. Costa també va destacar el paper de la Fundació com a element que permet a gent que va estar vinculada en el passat amb el Vives, de mantenir-hi el vincle.

Com a cloenda, i abans del lliurament d’obsequis a les autoritats, patrons i membres del jurat, va haver-hi un petit recital de música per part d’estudiants de l’institut Jaume Vicens Vives. Així, la Carmen Pérez, l’Arlet Pi i l’Oriol Velasco van tocar “Balladine” de Demersseman, i la Xell Brunet i la Berta Muñoz “Petite Fleur” de Didney Bechet.



En resum, un any més els premis de la Fundació Institut Jaume Vicens Vives van servir per reunir membres i exmembres del centre, i també per premiar tota la feina feta pels estudiants al voltant de la temàtica proposada, enguany les avantguardes.


Enhorabona a tots els premiats... i fins l’any que ve.

Fotografies: Paula Sumber (alumna de 1r A de Batxillerat) i Juli López (conserge del centre)