divendres, 10 de març del 2017

MONESTIRS I CONVENTS A LA NOSTRA CIUTAT

El passat dimarts 28 de febrer els alumnes de 3r A i B que fan Religió van fer un recorregut pels diferents indrets de Girona on a l’edat mitjana i  principis de la moderna hi havia monestirs i convents. A mesura que anàvem passant pels diferents llocs recordàvem les diferents funcions dels edificis al llarg dels segles.

Vam començar al carrer del Carme, on hi havia l’antic convent del Carme (carmelites); després cap a la plaça Catalunya, on hi havia el convent del Corpus Christi (caputxins); ben a prop hi havia el convent de St. Francesc de Paula (frares mínims).

Tot seguit vam anar cap al carrer St. Francesc i carrer Nou on poguérem veure les poques restes del convent de St. Francesc (franciscans). Seguint cap al carrer Sta. Clara vam recordar el monestir de Sta. Maria de Cadins (bernardes), el convent de Sta Clara (clarisses) i vam arribar a la plaça de la Independència o de St. Agustí, on hi havia hagut el convent de St. Agustí (agustins).

Creuant el riu vam arribar a la basílica de St. Feliu (primera seu episcopal i on hi havia una comunitat de canonges), seguírem cap al convent de Sant Antoní de Pàdua (caputxins), que fou la primera seu del nostre institut ara fa 175 anys.

Després vam arribar al convent de l’Anunciació (caputxines) que acaba de tancar. Pujàrem per les escales de la Catedral i vam admirar i explicar diferents elements simbòlics de les façanes. A pas lleuger vam arribar a la plaça de Sant Domènec, ens aturàrem davant l’edifici de les Àligues (antiga seu de l’estudi general de Girona) i  recordàrem els diferents usos que ha tingut al llarg dels temps el convent de St. Domènec (dominics).

Seguírem cap a St. Martí Sacosta (canònica agustiniana), El Carme (carmelites) i St Josep (carmelites descalços coneguts com a josepets). Finalment arribàrem a la Mercè (frares mercedaris), on acabàrem la sortida i al cap de pocs minuts ja entràvem de nou a l’institut.

Una bona caminada per la Girona medieval que espero hagi sigut profitosa.

M. Mercè Mola
Professora de Religió