diumenge, 5 de març del 2017

LA GLOSA A L'ESCOLA

Aprofitant que era del 20 al 24 de febrer era la Setmana de les Llengües, des del Departament de Català i Música es va fer l'activitat La Glosa a l'Escola a 1r d'ESO.

Quan parlem de Glosa és per referir-nos a la cançó improvisada, la qual cosa era una pràctica habitual en d'altres èpoques a Catalunya i en d'altres lloc del món. Es tracta de construir versos amb el suport d'unes melodies que ajuden a la seva elaboració (Nyacres, Garrotins..)

Aquests versos normalment s'organitzen en Quartetes on rimen els versos parells.

Depenent de les melodies, aquestes poesies tindran una altra extensió.

Sempre es fa tenint en compte que és un joc i per tant plantejat com una activitat lúdica. Això fa que ens permetem algunes llicències a nivell de temàtica, de vocabulari, etc.

Saber glosar implica moltes habilitats, lingüístiques, musicals, d'agilitat mental, d'ironia, de comicitat, de versatilitat temàtica,etc.,  la qual cosa ajuda als nostres alumnes en molts aspectes tant acadèmics com d'habilitats personals (sentit de pertinença al grup, pèrdua de vergonya, capacitat d'expressar emocions que d'altra manera no sortirien).

Des de les àrees de Música i Català s'ha treballat prèviament a classe, aprenent les melodies i construint versos heptasíl·labs organitzats en quartetes.

Els conductors de l'activitat d'avui han estat en Guillem Ballaz i la Mireia Mena, tots dos especialistes en música i cultura popular.

Ens ho hem passat molt bé!
Rosor Rabassedas
Professora de Música