dilluns, 8 d’abril del 2019

Cròniques de la visita a l'ICO

El passat dimarts 2 d’abril, els alumnes de primer i segon de batxillerat internacional vam visitar el Servei de Física Mèdica i Protecció Radiològica de l'Institut Català d'Oncologia situat a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. Allà se’ns va explicar com la física i les matemàtiques, temes pels que molts de nosaltres mostrem molt d’interès, són de gran importància a l’àrea de la medicina. Concretant més, es va tractar el tema de la radioteràpia, l’eliminació de cèl·lules tumorals a través de radiacions.



Després de la presentació del tema, vam fer una visita a les instal·lacions. Primer vam veure el procés amb el que els metges seleccionen les parts a irradiar tenint en consideració que s’ha d’aconseguir eliminar el tumor per complert i que s’han d’evitar els teixits sans. Després vam passar a la part on entra la física per seleccionar de quina manera es llançarà la radiació. Per últim, vam veure la màquina que s’utilitza a l’hora del tractament i ens van parlar del seu funcionament.

Aquesta va ser una experiència de la que vam aprendre molt sobre un tema molt important per la medicina actual. A més, la sortida va resultar de l’interès de tots, ja sigui per la part de física i matemàtiques o per la part de biologia i medicina, pel que podem dir que serà un bon record per tothom dins les nostres vides d’enfeinats estudiants.


Text: Eric Castellano , 1r BAT



El dia 2 d'abril els alumnes de 1r A i 2n A de Batxillerat vam visitar el servei de Física Mèdica de l'ICO a l'hospital Josep Trueta. En general, els alumnes d'aquests cursos som entusiastes de la biomedicina i també de les tecnologies, així que estàvem expectants davant l'excursió. El nerviosisme i l'afany de conèixer creixia en nosaltres un cop havíem arribat a les instal·lacions hospitalàries i ens dirigíem a l'ICO, on vam poder escoltar una xerrada introductòria de part d'un Físic de servei del centre. 

Així doncs, durant un període no gaire llarg, ens vam anar aclimatant en un ambient on tecnologia i medicina s'ajunten per arribar als millors resultats, on es respira professionalitat, coneixement i grans perspectives. Un cop acabada la xerrada ens vam dirigir a les sales que més ens intrigaven. Primerament, una metgessa ens va explicar com processa i analitza ella i el seu equip les imatges mèdiques dels tumors, centrant-se en l'anàlisi d'imatges de TAC. Ens va explicar com funcionava el software d'anàlisi i quines funcionalitats tenia. 

Anava recalcant en tot moment la rellevància del metge en la presa de decisions, tot i que aquesta obra d'enginyeria biomèdica que les màquines i els programaris de TAC siguin clau en l'obtenció progressiva d'informació. Tota aquesta divulgació la va vehicular en un seguit de casos clínics reals i les seves dades. És impressionant pensar que assequible ha esdevingut manipular informació tan rellevant com l'extensió d'un tumor. 

Després d'una breu ronda de preguntes força interessants, vam dirigir-nos a una cambra adjacent, que contenia molts ordinadors. Aquesta era la sala de la "feina bruta", la dels físics, on el tòpic de científics puristes i desconnectats de tot perdia el sentit més que mai. Els dibuixos d'agraïment, els autors dels quals eren nens que dissortadament havien passat per l'ICO en algun moment, ens demostrava com de connectats estan també amb els pacients. 

Aquests professionals, entre pòsters del Barça que ens van fer veure que el servei era un ambient de treball com qualsevol altre, ens van explicar tècniques d'irradiació per a radioteràpia. També ens van ensenyar algoritmes que determinen com s'han d'irradiar tumors complexos o metastàtics. Un altre cop, la tecnologia trobant solucions eficaces. 

Finalment, vam passar a la sala de TAC, on ens van mostrar una màquina de TAC bastant vella, que ha de ser renovada d’aquí a uns mesos. De fet, durant la nostra visita hi havia, a part de la física que ens en va exposar el funcionament, dos enginyers fent-ne el manteniment. A causa d'això, no vam poder veure-la en funcionament. 

Entre làsers i cartells de "HIGH VOLTAGE" i "DANGER" la noia ens va explicar el funcionament físic de la màquina que al cap i a la fi és un accelerador de partícules com els que s'estudien a la física de segon de Batxillerat. També ens va il·lustrar sobre tota la seguretat i mesures antiradiació que la màquina involucra. Com a conseqüència del complex mecanisme que la conforma i totes les mesures i manteniment que comporta, la màquina de TAC és un dels instruments més cars de la sanitat. Però potser això no hauria de tenir tanta importància, sabent que el servei que en fan professionals com els de l'ICO, no té preu.

Roger Castellanos, 2n A BAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada