dijous, 11 d’abril del 2019

Un parell de llibres...




A partir del mes de febrer disposem de dos llibres al departament de llengua catalana i literatura que relacionen la llengua i la medicina i que poden ser molt útils tant a l’aula d’acollida el primer com als estudiants que vulguin treballar la llengua oral en el treball de recerca, per exemple.

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és una barreja de llengua i de ciència que s’ha elaborat de manera col·laborativa amb alumnes d’educació primària. Els prejudicis i els malentesos que tenien aquests alumnes han servit per fer pedagogia i construir informació positiva. Les definicions que conté ajudaran a desfer tòpics i malentesos, són originals i divertides i remeten a uns dibuixos definits i dibuixats per una alumna de l’escola l’Annexa que tenia 10 anys quan els va fer. 


Ensenya’m la llengua pretén potenciar l’alfabetització en salut. L’autor, Toni Beltran, és un metge que es va adonar en la consulta que «la gent gran feia servir un vocabulari molt expressiu, ric i molt bonic per explicar què li passava i quins eren els símptomes que tenien». Les considera persones sàvies des del punt de vista lingüístic i troba paradoxal que no s’hagi transmès aquest coneixement a la generació jove, que s’expressa amb un llenguatge pobríssim. A més, el doctor considera que el llenguatge és importantíssim per elaborar un bon diagnòstic i receptar un bon tractament. Per tant, reivindica aquelles paraules i expressions tan genuïnes i lamenta el trencament generacional. Creu també que la pobresa lèxica és conseqüència de la manca de comunicació generacional i de voler amagar el patiment i la mort perquè som una societat que morim saludablement.


Pel que fa als metges, considera que a més dels termes mèdics científics que aprenen també haurien de saber com descriurà el malalt els símptomes que pateix i conèixer aquest vocabulari facilitaria les coses.

El llibre és viu i obert i està pensat perquè en un futur pugui créixer i trobar noves aplicacions a través de les noves tecnologies.

Text i fotografies: Antònia Vilaplana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada