dijous, 4 de juny del 2015

VISITA A LA CENTRAL DEL MOLÍ

Any de construcció
L'enginyer Narcís Xifra Masmitjà va introduir una dinamo a Girona, i va permetre la il·luminació dels carrers. Després de perfilar un projecte d'enllumenat, el 24 de juliol de l'any 1886 es va crear la Central del Molí.

D'on prové l'aigua?
L'aigua prové de la sèquia Monar, del riu Ter. Comença a Bescanó, i acaba a Girona. En total, el recorregut són 6 km i pel camí hi ha altres centrals, però n'hi ha molt poques que estiguin actives.


Cabal d'aigua
El cabal d'aigua de la sèquia Monar és de 6 m3/s. Però depèn si és època de sequera o no, també pot arribar a tenir un cabal de vuit o nou metres cúbics per segon.

Quantitat anual d'energia elèctrica
Hi ha un salt d'aigua que fa moure una turbina, la qual està connectada a un alternador, de manera que es poden generar fins a 780.000 kWh anuals.

Decoració sostenible - Temps de flors
Destinació de l'energia (abans / ara)
L'energia que es produeix a aquesta central es destinava durant el dia a l'Ajuntament de Girona, al Teatre Municipal i al Mercat del Lleó. En canvi, a la nit il·luminava alguns carrers del Barri Vell com la Rambla i Ballesteries. Actualment la producció  es ven a la companyia elèctrica en la seva totalitat.

Quina importància té?
Girona fou la primera ciutat espanyola que tingué enllumenat elèctric dels carrers gràcies a l'enginyer Narcís Xifra. Gràcies al funcionament d'aquesta central la ciutat pot arribar a estalviar anualment uns 24000€ i també es poden evitar unes 67 tones d'emissions de COen tractar-se d'una energia neta.
                                                                                                         
                                                                                                                      Júlia Ibañez Massa
Alumna de 2n d’ESO