dissabte, 4 de maig del 2019

Jo no sóc una persona, sóc dinamita

Xerrada sobre Nietzsche

Una alumna ens ha fet una crònica d’una xerrada del cicle “Filosofia a l’abast”, adreçat a estudiants de Batxillerat, que es fa a la Biblioteca Carles Rahola. En aquesta ocasió, la tarda del 25 d’abril, el professor Josep-Maria Terricabras va parlar sobre Friedrich Nietzsche.


“Jo no sóc una persona, sóc dinamita”

"Ensenyar filosofia no té com a objectiu agradar, sinó canviar el gust". Aquestes són les paraules que van encapçalar la xerrada sobre Nietzsche dirigida pel professor Josep Maria Terricabras.


El primer punt tractat va ser la vida de l'autor on la lluita constant mai va ser absent. El mateix filòsof afirmava: "soc un fugitiu errant", "la meva vida és mostrar allò que soc".

En segon lloc, Terricabras, va afirmar que Nietzsche fou el filòsof més cridaner de la història a causa de la seva lluita contra la moral cristiana i la cultura alemanya del moment. De fet, en la seva teoria defensava que la vida es basa en l'instint i l'experiència on el mateix individu és qui ha de discutir la seva pròpia moral.

Finalment, se'ns van presentar una sèrie de conceptes clau, per entendre millor la visió del filòsof, i alguns errors de traducció que estan presents en diverses obres de l’autor. Aquest últim punt ens va demostrar el domini del llenguatge de Nietzsche amb l'alemany i que, com ell deia, "Cada paraula és un prejudici".

En definitiva, Nietzsche va ser un filòsof que basava els principis de la seva teoria en atacar conceptes i no persones, sense cap rerefons de males intencions, i sempre sense aliats. Ell mateix va dir: "Jo escric per d'aquí 200 anys", "Sóc un destí". I ara, després de quasi 200 anys, comencem a notar el gust que Nietzsche ens va voler deixar amb la seva filosofia: el nostre destí és viure amb el sí, el sí a la vida.

Text: Júlia Torres



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada