divendres, 30 de juny del 2017

ALUMNAT DE 4t D'ESO: RECOLLIDA DE L'EXPEDIENT ACADÈMIC I DEL RESGUARD DEL TÍTOL

A partir del dia 3 de juliol els alumnes de 4t. d'ESO del curs que acaba de finalitzar, podran recollir el seu expedient acadèmic i el resguard del títol de graduat a la consergeria de l'institut, per tal de poder-los presentar en el procés de matriculació.

dijous, 29 de juny del 2017

INTERCANVI ARTÍSTIC-LITERARI: LA PART PLÀSTICA

Enguany hem fet un intercanvi artístic-literari amb l'institut Brugulat de Banyoles amb l’alumnat de 2n d'ESO. El text en català el feien els companys de Banyoles, i nosaltres en castellà, tots a partir d’un lloc de la nostra ciutat on ens faríem el primer petó i els sentiments que això pot comportar. Un cop intercanviats els textos i donats als alumnes de cada institut, aquests se'ls van llegir, en van destacar les parts més importants i els van il·lustrar, però no en un sobre o paper sinó en una caixa de, com a màxim, 20 + 20 cms. A fora de la capsa van il·lustrar l’espai i a dins, tancadet, el sentiment.

Finalment, el 14 de juny, com es va explicar aquí al blog, ens vam trobar tots a Banyoles per intercanviar-nos els treballs plàstics i per retornar-nos els textos escrits. No tots van tenir caixes perquè no tothom havia complert amb la seva feina.

Posteriorment vam fer la volta a l’estany tots junts. Alguns es van intercanviar els telèfons… i vés a saber… potser d’aquí uns anys, d’aquests textos i caixetes en surt alguna parella…

Imma De Batlle
Professora d’Educació Visual i Plàstica


Natàlia Saus (alumna de 2n d'ESO)


Anna Serrano (alumna de 2n d'ESO)


Pep Arnau (alumne de 2n d'ESO)
Fotografies: Imma De Batlle

dimecres, 28 de juny del 2017

HOW CAN I BE AN EFFECTIVE BYSTANDER AGAINST BULLYING?

Last 25 May Goldie Nanwani, in collaboration with the ¨Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya¨, came to our school INS Jaume Vicens Vives and told our students of 1BAT about what she calls the Bystander Revolution, simple acts of kindness, courage, and inclusion anyone can use to take the power out of bullying.

Bullying is a worrying health problem that concerns us all. Students learned about the difference between bullying and teasing, the different types of bullying, the personality traits victims and bullies usually have, the relationship with their families …But most importantly we were compelled about the importance of stop being a bystander, taking responsibility and standing up against bullying.

Goldie challenged us to take part in the ¨New Friend Challenge¨ to promote inclusion, spread kindness, and take the power out of bullying, one new friendship at a time. Students make a new friend, take a selfie together, upload the photo to the social media and include a fun fact about their new friend.

Students learned a great deal from this talk. Having Goldie was a great pleasure for us all.

Cristina Sánchez
Professora d’Anglès



Some students thought the talk was really necessary because we all had been in a bullying situation before, if not being the victim, one of the bullies. Also we thought that it was very important to know the difference between bullying and teasing, how to take part in a bullying situation and how to take responsibility against the bully. Most of the class thought that this talk must have been for the ESO students too. We thank Goldie’s work and we hope to see her again with new bullying projects.

Carla Garcia
Alumne de 1r de batxillerat

There are different types of bystanders, the ones that encourage the bully, the ones that do nothing and the ones that stand up for the person that is being bullied. The reasons that hold people back from helping are: they think that they might be next, they are not friends with the victim therefore why would they help, they want to fit in, and the last reason is that they think that nobody will care. 

Katia Gort, Amaya Martínez, Adam Manyé and Miquel Palacio
Alumnes de 1r de batxillerat

Fotografies: Cristina Sánchez

Goldie Nanwany, as a coach and a writer, came today to talk about bullying based on her personal experience. She is passionate about the cause and wants to start a revolution. First of all, she explained the meaning of teasing, as it is one of the first steps to bullying. We all accepted that we tease each other constantly knowing that it is pleasant for all of us. With some examples, we finally understood the difference between teasing and bullying.

Carla Rufí, Laura Díaz, Eloi Ayats and Montse Fàbrega
Alumnes de 1r de batxillerat

dimarts, 27 de juny del 2017

L'AJUNTAMENT REP L'ALUMNAT AMB LES MILLORS NOTES DE 4t

Ahir l’alcaldessa de Girona va rebre l’alumnat de la nostra ciutat amb les millors notes de 4t d’ESO. En el cas del nostre Institut, va ser la Júlia Ibáñez.

Felicitats!

Fotografia: Ajuntament de Girona
Fotografia: Diari de Girona

CUIDEM EL NOSTRE COS

L’alumnat de 3r d’ESO ha estat tot el curs estudiant el cos humà i prenent consciència de la importància que té cuidar la salut.

Ara que ja sabem com funciona el nostre cos, ens queda tenir-ne cura i estimar-lo!

Imma Garcia
Professora de Biologia


Fotografies: Dani Bartomeu

dilluns, 26 de juny del 2017

RESULATS DEL DELF: ENLLAÇ


TEATRE MUSICAL A 3r D'ESO. CURS 2016-2017: VALORACIONS DEL PÚBLIC

Fa uns dies us vam resumir les dues actuacions que l'alumnat de Teatre Musicalde 3r d'ESO ha fet enguany: "Contes per telèfon" de Gianni Rodari; i "Grease" i "Walt Disney", aquesta última amb la participació de l'alumnat de 4t que el curs passat feia Teatre Musical.

En ambdós casos, l’opinió del públic és positiva. Tot i això, també hi ha valoracions que no ho són tant; encertades i ben observades però, si ens ho permeteu, les obviarem i les reservarem només pels interessats perquè ja en són prou d’autocrítics, i perquè des d’aquí el que voldríem és animar-los (i animar a d’altres) i engrescar-los (i, per què no, a arriscar-se, també) en projectes que, com aquests, permeten desplegar tot un ventall d’habilitats i estratègies que els permeten desenvolupar-se com a persones i treballar i col·laborar amb d’altres per tirar endavant un repte en comú.

Fotografia: Olga Miralles (alumna de 3r d'ESO)
En general, coincideixen en què:
- “Les actuacions van estar molt ben preparades, i els nens i nenes que actuaven se'ls veia decidits, alguns més que altres. Les històries m'han agradat moltissim, la primera per la història en si, i la segona per la part cantada.“ (Helena Gayolà, ESO2).
- “El que passava a l’escena estava ben preparat” (Sergi Matamala, ESO1)
- “La il·luminació estava perfecte” (Alba Pallarès, ESO1)
- “Llàstima que alguns alumnes del públic no paraven de cridar i parlar” (Lua Rovira, ESO1)

Ens plau constatar, també, que els alumnes que participen en activitats com a públic són conscients del que suposa assistir a un espectacle escènic en directe.
- “Va estar bé gaudir d’aquell teatre musical, espectacular. Gràcies per compartir-ho amb nosaltres". (Nora Gorris, ESO2)
- “Crec que és per felicitar-los per la feina feta” (Arnau Parareda, ESO2)

Dues actuacions, dues experiències per Carlota Sagnier, 2n B ESO

El passat 12 de juny els alumnes de 2n i 4t d’ESO vam anar al teatre a veure dues actuacions dels nens i nenes de 3r i 4rt d'ESO en les que es combinava teatre, música, dansa i moviment. Van començar els de 3r. De bon començament ja vaig reconèixer l’actuació. Es tractava de GREASE, un musical de fa molts i molts anys. Va ser divertit perquè es notava que els ators i actrius s'ho passaven bé! La segona actuació, el musical WALT DISNEY, em va agradar moltíssim! Les veus, la música, la lletra... Totes les cançons eran temes de pel·lícules de Disney, i tenien relació amb l’argument de l’obra, que tractava de l’últim dia de curs. La tornaria a veure moltíssimes vegades més. En les dues actuacions, els llums i la música concordaven amb les escenes dels musicals. Els tècnics d’il·luminació i so ho van fer molt bé!

Finalment, veiem què han dit alguns alumnes d’ESO1 de cada actuació de final de curs, “Grease” i “Walt Diseny”.

Fotografia: Aniol Novas (alumne de 4t d'ESO)

De “Grease” han comentat que “el diàleg estava ben preparat, i jo que he vist la película, s'entenia molt i es notava perfectament quin musical era” (Alba Pallarès, ESO1). “Em va agradar com actuaven, ja que ho feien amb certa seguretat.” (Maite Peña, ESO1). “El vestuari estava molt aconseguit. El canvi de vestuari estava super bé, i el feien molt ràpid” (Lua Rovira, ESO1). “Encara que a vegades no se sentien clarament els diàlegs, s’entenia amb només la representació” (Uxía Paz, ESO1). “Alguns actuaven millor i no van riure en cap moment; alguns altres sí que van riure. Però, sincerament, jo tambè m'hagués fet riure algun moment.” (Alba Pallarès, ESO1). “Es notava que estava molt treballat” (Joana Marés, ESO1).
I del musical “Walt Diseny”, opinen que “hi havia noies que cantaven impresionament bé” (Uxía Paz, ESO1). “Algunes noies cantaven millor que d’altres; alguna va fer algun "gall", però jo no m'hagués atrevit en cap moment a sortir allà al davant a cantar”. (Alba Pallarès, ESO1). “Una de les coses que em va agradar més va ser l’expressió corporal de totes” (Maite Peña, ESO1). “L’atrezzo (...) trobo que està prou bé ja que en una escola no hi ha les millors coses per fer de decorat” (Maite Peña, ESO1). “Va ser bastant emocionant ja que fins it tot van fer que el públic es posés a cantar”. (Arnau Parareda, ESO2)


Fotografia: Aniol Novas (alumne de 4t d'ESO

Tot plegat ens fa pensar que el que anem treballant des del departament de música va donant els seus fruits. I és que no només treballem l’expressió artística i altres competències, sinó que també intentem desenvolupar l’esperit crític. Creiem que cal saber valorar un espectacle musical des de tots els seus aspectes: artístics i tècnics; observar els aspectes reexits per lloar-los, i detectar els problemes i mancances per poder-los anar polint i millorant, etc. 

Marta Orts Alís
Professora de Teatre Musical

diumenge, 25 de juny del 2017

SORTIDA DEL TREBALL DE SÍNTESI DE 2n D'ESO

Dijous 15 i divendres 16 de juny, els alumnes de 2n d’ESO vam visitar el Museu de la Tècnica de Terrassa.

La visita guiada treballava l'energia, fil conductor del treball de síntesi de 2n.

Els alumnes van quedar enganxats a la gàbia de Faraday, sorpresos per la llei de la palanca i meravellats pel magnífic edifici que acull el centre, una preciosa fàbrica tèxtil modernista.
Maria Gallego
Coordinadora de 2n d’ESO



Fotografies: Maria Gallego i EDO 2n d'ESO

dissabte, 24 de juny del 2017

TREBALL DE SÍNTESI DE 3r D'ESO

Els últims dies de curs, l’alumnat de 3r d’ESO va fer el seu treball de síntesi, centrat en la meteorologia. A diferència dels seus dos primers cursos a l’institut, aquesta vegada el treball s’inspirava en en ABP (aprenentatge basat en problemes).

En total van ser tres dies de feina a l’aula per preparar un treball escrit i per elaborar un producte físic (una maqueta, una “app”…) i un dia de sortida a Palamós a fer tallers (orientació…) amb l’empresa Aventura Girona.
Dani Bartomeu
Coordinador de 3r d’ESO



Sortida a Palamós
Fotografies: Aventura Girona

Alguns dels productes físics
Fotografia: Dani Bartomeu

divendres, 23 de juny del 2017

INTERCANVI ARTÍSTIC-LITERARI AMB L'IES BRUGULAT DE BANYOLES

El dimecres 14 de juny vam trobar-nos els alumnes de 2n d’ESO dels instituts JVV i Brugulat a Banyoles per acabar el projecte d'intercanvi que hem començat aquest any.

La trobada, amb alguns nervis i molta il·lusió, es va fer al parc de La Draga. Allà els alumnes dels dos centres es van buscar per donar-se els treballs realitzats sobre una caixeta a partir dels textos que s'havien intercanviat.

Va ser  una experiència bonica i enriquidora, que ha servit per establir uns lligams d'amistat  entre els alumnes.

Després, i malgrat la calor que feia, vam fer la volta a l'estany, protagonista de les descripcions bruguladines, amb prop de 150 persones en només una horeta llarga.


Vam acabar la jornada amb jocs d'aigua improvisats, alguns intercanvis de números de telèfons i molts somriures.
Maria Gallego
Coordinadora de 2n d’ESO



dijous, 22 de juny del 2017

GRADUACIÓ DE 4t D'ESO

Ahir va celebrar-se la festa de graduació dels nois i noies de 4t d’ESO. Va haver-hi diferents parlaments, actuacions i, lògicament, l’entrega d’orles i bandes.

L'alumnat de 4t d'ESO
Fotografia: Adam Lalaoui (alumne de 4t d'ESO)


La directora, la coordinadora de 4t, la psicopedagoga i els tutors
Fotografia: Adam Lalaoui (alumne de 4t d'ESO)

Actuació musical d'alguns alumnes de 4t
Fotografia: Dolors Falgàs

dimecres, 21 de juny del 2017

PREMI D'EDUCACIÓ VIAL PERE JORDÀ

L’Ilham Bendoumou, de 3r d’ESO, ha guanyat un premi en el Concurs d’educació vial Pere Jordà, convocat per la Delegació Episcopal del Trànsit del Bisbat de Girona.

Felicitats!

GUANYADORS DELS RELATS I DIBUIXOS DE SANT JORDI DE 1r D'ESO

Ja tenim guanyadors per votació popular dels relats de Sant Jordi de 1r d’ESO, fets a Català amb les professores Marina Arrogante i Rosor Rabassedas.

1rA
Dibuix: Carlota Fornells
Relat: Ferran Amigó (guanyador de tot 1r)

1rB
Relat: Marc Blancafort

1rC
Dibuix i relat: Joana Subias (dibuix guanyador de tot 1r)

1rD
Dibuix: Naila Baixeras
Relat: Lua Rovira

REBEL
Sí, com tots ja sabeu sóc una princesa. Perdoneu, primer em presento, em dic Eva. El meu dia dia es així: primer em llevo del llit cap a les onze, després esmorzo i la resta del dia em passo el rato a casa. Estic farta de ser una princesa perquè no puc ni sortir ni relacionar-me amb éssers humans!!! Vull practicar judo no ballet, vull jugar a futbol no muntar a cavall. Els meus pares són molt estrictes amb mi, he de menjar amb plats de porcellana i forquilles de plata. Ho sento però hi ha vegades que em vull suicidar. Tinc la sensació que acabaré morint sent reina o “algo” així, no m’agradaria acabar així. També tinc els meus secrets com qualsevol persona del món, per exemple: els meus pares creuen que els dissabtes vaig a muntar a cavall, però vaig a donar una volta per la muntanya.


El drac de la Joana Subias
Fotografia: Marina Arrogante

S’ha de vigilar perquè hi ha rumors un drac pot estar visquent per alguna cova. Jo no m’ho crec però a vegades sento sorolls d’una cova que estar situada derrere d’un cim. També he vist un cavaller que passa per davant de casa meva i si us dic la veritat és molt guapo. El drac I el cavaller em recorden  una cosa que em va marcar de per vida fa un any. Jo anava per les muntanyes caminant i de sobte vaig veure un cavaller en perill I vaig decidir anar a investigar. Vaig veure un drac bestant gran escopint foc al cavaller. En aquell moment vaig decidir intervenir, vaig agafar la cua del drac, la vaig cargolar i després qan el drac es dolia de dolor vaig acabar amb ell amb una patada a la boca. Es veu que el ballet m’havia fet tenir una cama tant articulada que vaig enderrocar el drac que va quedar ben estabornit. Em va donar les gràcies i em va demanar per sortir per anar al cinema. La veritat era molt guapo així que vaig acceptar. Vam estar sortint en secret durant tres mesos. Ens estimàvem molt i ens vam fer novios. Al cap d’una setmana em va deixar per una fresca que segons per ella era més “sexi” que jo. Això em va fer pensar si tenir novio I ho vaig deixar esta. Aquesta història em va fer madurar i evolucionar.

Ara la vida se’m fa més petita sabent que m’estic perdent emocions, aventures i moltes coses més que em farien evolucionar com a persona i com a fulla moguda pel vent. Us dic que si teniu alguna possibilitat de poder viatjar o investigar el món agafeu-la amb força  perquè hi ha tantes coses que podeu fer sobre la vida que mai s’acabarien. Jo en canvi seguiré tancada durant molts anys en aquesta  presó d’avorriment i tristesa  on tots els somnis es destrueixen. Penso que puc aguantar però cada dia em deprimeixo més. Vosaltres no ho sabeu però jo sóc una noia que sóc molt rebel i arriscada. Els meus pares m’estimen molt però tampoc s’hi senten a gust en aquesta casa. Mira que els hi vaig dir que Escòcia no era un bon país per anar a viure però mira, no se li pot fer res. El tema de ser princesa és perquè el meu pare és el rei d’Espanya, no per res més. Resulta que el meu avi era el rei abans però va morir I va passar el lloc al meu pare. Vivim a Escòcia i no a Madrid perquè la ciutat ens agrada mes i és mes tranquila, és raro però no hi ha cap llei que impedeixi que no puguem viure en un altre ciutat.

Aquesta és la meva vida quotidiana de ser princesa, és un avorriment? Sí però  mira vaig tirant com puc. Igualment que sigui princesa a totes les persones ens uneix una cosa: si volem podem amb tot.

Ferran Amigó

dimarts, 20 de juny del 2017

RECOLLIDA DE NOTES FINALS

1r, 2n i 3r d’ESO: divendres 23 de juny a les 12:30, a les aules respectives. Es podran fer aclariments fins el 27 de juny

4t D’ESO i 1r de batxillerat: djous 22 de juny a les 12:00, a les aules respectives. Es podran fer aclariments i reclamacions fins el 26 de juny

TEATRE MUSICAL A 3r D'ESO. CURS 2016-2017

Aquest curs 2016-2017 amb l’alumnat de 3r d’ESO de l’optativa de Teatre Musical hem muntat i preparat dos espectacles teatrals i musicals. El primer tractava d’una adaptació escènica de de les narracions curtes que l’escriptor Gianni Rodari recull en el llibre Contes per telèfon. Es va estrenar el 28 de març a la fase de quart de finals del Gironès del XIII Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta. Al mes d’abril, i amb motiu dels actes culturals relacionats amb la Diada de Sant Jordi, van ver quatre representacions més: tres per a l’alumnat d’ESO de l’institut i una fora de l’horari escolar, pels pares i mares, familiars i amics.

Contes per telèfon
C. Adrian, J. Álvarez, C. Bartrolí, B, Brunet, C. Buil, P. Cereijo, S. Lorman, T. Pasca, C. Sánchez, S. Suaya i W. Reyes, de 3r C i D d’ESO

Aquest curs 2016-2017, com a optativa de 3r d’ESO, alguns alumnes de l’institut Jaume Vicens Vives vam escollir Teatre Musical. Actualment som un grup de onze nois i noies que treballem col·laborativament per fer totes les tasques que es necessiten per dur a terme una obra escènica.

Al llarg dels dos primers trimestres del curs hem emprès un llarg viatge duent a terme el nostre modest, però bonic projecte. Hem estat treballant en equip per muntar una obra basada en els Contes per telèfon de Gianni Rodari. Aquest recull està format per diferents narracions breus que, per telèfon, un pare que està de viatge explica a la seva filla diàriament. Són contes sense cap relació entre ells, però queden enllaçats gràcies a petits diàlegs entre el pare i la seva filla. Nosaltres n’hem versionat alguns, i hem treballat de valent per poder adaptar aquestes narracions a un espectacle escènic.

Fotografia: Olga Miralles (alumna de 3r d'ESO)

Des de bon principi hem treballat conjuntament, ja sigui per parelles, en petit grups o en gran grup, creant diàlegs i escenificant-los; coreografiant cançons i treballant l’expressió corporal i verbal. A més de fer teatre i música, hem treballat altres arts escèniques com dansa i mim; també aspectes tècnics de llum i so, i tècniques de treball cooperatiu. Ens adonem que hem anat evolucionant i que ens hem cohesionat com a grup. Tot i que hem tingut alguns entrebancs (discusions internes, malsentesos, problemes de comunicació, etc.) els hem pogut superar i estem contents del resultat

Grease i Walt Disney
El segon espectacle que l’alumnat de l’optativa de Teatre musical de 3r treballat ha estat una versió reduïda de Grease, un musical dels anys setanta. L’adaptació ha suposat adaptar el guió original per poder explicar la història de la pel·lícula en no més de vint-i-cinc minuts i seleccionar les escenes més representatives per fer-ne una versió teatral. En aquest cas també han fet diverses representacions, dues per a alumnes i una per a pares i mares, que han servit per fer la cloenda de les classes abans del Crèdit de Síntesis que posa punt i final al curs acadèmic al nostre institut. 


Fotografies: Aniol Novas (alumne de 4t d'ESO)

En aquestes representacions del mes de juny s’ha comptat amb la participació d’algunes alumnes de 4t d’ESO que el curs passat també van fer aquest optativa de Teatre musical. Com que per diversos motius no van poder representar en el seu moment el musical que havien preparat durant el tercer trimestre, els vam convidar a fer-ho ara. El seu espectacle, titulat Walt Disney partia d’un guió totalment inèdit escrit per Nora Ylla a partir de les idees que es van anar recollint del grup i segons acords que es van anar prenent per tirar endavant el musical.

Fotografia: Aniol Novas (alumne de 4t d'ESO)

dilluns, 19 de juny del 2017

REPRESENTACIÓ DE "MAR I CEL"

Divendres nois i noies de 1r a 4t d’ESO van representar “Mar i Cel” d’Àngel Guimerà, sota la direcció de les professores Marina Arrogante i Maria Gallego. L’obra l’han assajat durant mesos els dijous a la tarda, en horari extraescolar. El públic, format per familiars, estudiants i professors va marxar molt i molt content.



Fotografies: Dani Bartomeu

diumenge, 18 de juny del 2017

LIFE POTAMO FAUNA

Dimarts passat, 13 de juny, l’alumnat de 1r d’ESO va assistir a una conferència a càrrec de LIFE Potamo Fauna. Aquest projecte tracta la conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga.


Plafons relacionats amb el projecte
Fotografies: Dani Bartomeu

dissabte, 17 de juny del 2017

LABORATORI MONTSE BOIX I PUJOL

Dijous 15 de juny va ser un dia molt especial per a la comunitat educativa de l’institut Jaume Vicens Vives. El motiu? El laboratori de Química a partir d’ara s’anomena Laboratori Montse Boix i Pujol, en memòria de l’exprofessora i exdirectora mare de l’Imma De Batlle, professora actual de l’Institut.

A la placa, descoberta pels seus néts, hi trobem una frase molt emblemàtica de la Montse Boix: “La meva feina és despertar savis”.

Imatge cedida per l'Imma De Batlle



Familiars, professors... durant la inauguració de la placa

divendres, 16 de juny del 2017

PREMI ARGÓ 2017

En Roger Marcé, de 2n de batxillerat, ha obtingut un premi en la convocatòria del 14è Premi Argó 2017 que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona a treballs de recerca de batxillerat, amb el treball: “Del silenci a la paraula. Els idiomes i recursos lingüístics emprats per Chaplin en els seus primers films sonors”.

Moltes felicitats!

Imatge extreta de: www.uab.cat

"CAJÓN FLAMENCO"

La professora Rosor Rabassedas ens informa que l’Armindo Dos Anjos (1r d’ESO) va sorprendre tocant el “cajón flamenco” a classe de Música.


dijous, 15 de juny del 2017

DEMÀ ESTRENEM "MAR I CEL"

Demà divendres, a les 20:00 i al Teatre Ignasi Bonnín, un grup d’alumnes de 1r, 2n, 3r  i 4t d’ESO estrena “Mar i Cel” d'Àngel Guimerà. Aquests nois i noies fa mesos que estan assajant en horari extraescolar sota la direcció de les professores Marina Arrogante i Maria Gallego.

Aquesta actuació està pensada per a les famílies dels estudiants.

Fotografia: Adam Lalaoui i Martí Vidal (alumnes de 4t d'ESO)

TRIVIAL A LLATÍ

L’alumnat de Llatí de 4t d’ESO, amb la professora Sofia Pons, han construiït un Trivial.

Fotografia: Marina Arrogante

dimecres, 14 de juny del 2017

ARREGLEM UNA PORTA DEL TEATRE

L’alumnat de Projecte de 4t d’ESO, coordinat pel professor Josep Micaló, ha arreglat una porta del Teatre. Com podeu veure, ha quedat molt bé.

Dos dels alumnes amb la porta
Fotografies: Fran Boyle i Jordi Marquès (alumnes de 3r d'ESO)

dimarts, 13 de juny del 2017

CREEM TÀNGRAMS A 1r D'ESO

La professora de Tecnologia Rocio Gomila ens informa que els nens i nenes de 1r d’ESO han fet uns treballs de fusta: un Tàngram, una caixa de fusta i un clauer.

Mariona Fornells (treball esquerre) i Cristina Parra (treball dret), totes dues alunmnes de 1r d'ESO

Clauer de la Mariona Sánchez (alumna de 1r d'ESO
Fotografies: Rocio Gomila

dilluns, 12 de juny del 2017

REUNIÓ DE FAMÍLIES DE 1r D'ESO DEL CURS VINENT

DESTINATARIS: famílies de l'alumnat de 1r. d'ESO del curs vinent
DIA I HORA: dimecres 14 de juny a les 19:00
LLOC: Biblioteca del centre 

LA SORTIDA A BANYOLES DE 1r D'ESO... SEGONS ELS ESTUDIANTS

Fa uns dies us vam comentar que l’alumnat de 1r d’ESO havia fet una sortida a l’estany de Banyoles per preparar el treball de síntesi. Ara són ells els que ens l’expliquen.

El dimarts 23 de maig de 2017 els alumnes de 1 d’ESO C i D vam anar d'excursió a l'Estany de Banyoles per estudiar la seva fauna, flora i l'aigua de l'estany.

L'excursió es dividia en 5 parts:

1a. Amb uns salabrets i uns pots vam anar a pescar plàncton a l'estany.

2a. En el laboratori vam observar molts tipus de larves i diferents tipus de plàncton: bacterioplàncton, fitoplànton i zooplàncton.


3a. Quan vam acabar d'observar el plàncton, vam anar davant de l'estany perquè ens expliquessin la fauna. Com que n'hi ha molta, i per tal que ens en recordéssim una miqueta millor, vam fer un joc. Consistia en que cadascú era un animal i havia de menjar-se les seves preses, però també havia d'escapar dels depredadors.

4a.  Llavors, per explicar la flora, vam fer una quina. Era una quina normal, la única diferència és que en comptes de números hi havia plantes.

5a. En cinquè lloc, ens van repartir unes cartolines a cada quatre alumnes i havíem d'explicar un tema cadascun. El meu era com arribava l'aigua a l'estany.
Per últim, vam jugar una estona i vam tornar a Girona.
August Moret
Alumne de 1r d’ESO

El dia 23 de maig de 2017, els alumnes de les classes C i D vam anar d'excursió a l'Estany de Banyoles. Tot va començar quan vam quedar a la plaça de Vista Alegre per agafar l'autobús que ens va portar a Banyoles. Un cop allà, ens vam dividir en tres grups, cada un amb un monitor i professor de l'institut.

Amb aquests grups vam començar a fer les activitats: la primera consistia en fer grups de quatre, i la monitora ens donava una làmina on, sense comentar-nos res, havíem d'explicar als companys dels altres grups en què consistia. Per exemple, al meu grup ens va tocar escriure en una làmina quants litres d'aigua per segon entraven a l'estany i quants en sortien, i, per poder-ho calcular, ens donaven el nombre de litres per segon de cada entrada i cada sortida. Una vegada ho teníem calculat, havíem d'explicar per què es produeix aquesta diferència i seguidament havíem de respondre una pregunta. Després d'explicar-ho als companys, vam fer un experiment: com s'omplia l'estany. Vam agafar un embut, un tub, una ampolla i un recipient i vam simular el procés dels sistema càrstic.

La segona activitat era amb parelles, i ens donaven una cartolina per parella on hi havíem d'anar enganxant unes imatges de plantes i fulles d'arbres, que també ens donaven, a mesura que la monitora ens ho anava explicant. L'objectiu d'aquest joc era fer bingo, i per aconseguir-ho, havies d'estar ben atent a les explicacions de la monitora.

Fotografies: David Fajula

La tercera activitat va ser sobre la fauna de l'estany. Havíem d'anar classificant els animals de l'estany segons si eren vertebrats o invertebrats, i després els classificàvem en mamífers, aus, peixos, rèptils, amfibis, mol·luscs,... Una vegada els vam classificar tots correctament, vam fer un joc: cada persona era un animal dels que havíem dit abans a la classificació, i amb aquests animals, havíem de fer una cadena alimentària segons el que cada animal es pogués menjar. Per poder «sobreviure» podíem córrer perquè no ens mengessin.

L'última activitat consistia en pescar plàncton amb una xarxa i un pot i portar-ho a un laboratori que hi havia a prop de l'estany. Una vegada al laboratori, vam observar puces d'aigua i copèpodes que havíem caçat juntament amb el plàncton. Quan vam trobar el que ens demanaven, vam omplir un dossier  que ens van donar allà, i que l'haurem d'acabar a classe.

M'ha semblat una sortida força interessant, ja que he après bastantes coses d'una manera diferent i més divertida. Crec que s'haurien de fer més excursions com aquestes a l'institut.

                                                                                                          Joana Subias
Alumna de 1r d’ESO