dissabte, 2 de febrer del 2013

DIADA DE LA PAU

DIA DE LA PAU
El Dia de la Pau (Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau o el seu acrònim, DENIP) va ser creat pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal l’any 1964. Es practica a les escoles de tot el món el dia de 30 de gener, l’aniversari de Mahatma Gandhi.
El colom de la pau n’és el símbol, i té l'origen en el relat bíblic del Diluvi Universal. Segons el relat de l'Arca de Noè, després de portar dos animals de cada espècie, Noè va enviar un colom perquè busqués terra firma i li va demanar que, si la trobava, li portés una branqueta.

DIA DE LA PAU A L’INSTITUT JAUME VICENS VIVES
Els alumnes d’Educació Visual i Plàstica de 3r d’ESO vam haver de portar una imatge impresa d'Internet o retallada de la premsa que mostrés algun tipus de violència. De totes les que vam dur, unes poques van ser seleccionades: foren les que, un parell de dies abans del Dia de la Pau, es van enganxar dins la figura d’un gran colom de paper situat al costat de l'aula d'informàtica de la Rambla Dolors Condom. 
En arribar el dia assenyalat, tot el colom (amb les fotografies incloses) va ser cobert de pintura blanca -color que simbolitza la puresa- per tal de tapar la violència, representada per les imatges, i promoure la pau mundial.

QUÈ FAN LES ESCOLES EL DIA DE LA PAU
  • Sensibilitzar que la pau és molt més que evitar guerres i baralles.
  • Conèixer els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau, així com els drets humans.
  • Conèixer persones i grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
  • Saber resoldre les baralles de manera pacífica i parlant, és a dir, dient les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.
Text i fotografies: ROGER GÓMEZ (3ESO C) i EMILI MADÍ (3ESO D)