dissabte, 21 de gener del 2017

MALALTIES DE TRANSMISSIÓ SEXUAL

Dimarts 17 de gener, l’alumnat de 4t d’ESO va assistir a una xerrada de Tutoria sobre les malalties de transmissió sexual a càrrec d’un metge del CAP Santa Clara.


Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són aquelles que es propaguen a través de les relacions sexuals o dels fluids corporals. Hi ha gent infectada que sense saber-ho actua de transmissora. Això passa ja que aquesta infecció no dóna cap símptoma i, per tant, no es pot saber si l’individu està o no infectat. Quan una persona presenta símptomes relacionats amb aquestes infeccions ja podem parlar d’una malaltia de transmissió sexual (MTS).

Abans, aquestes malalties no es podien tractar. Es podien remeiar els símptomes, però era inútil ja que la infecció continuava allà i moltes vegades acabava amb la vida de qui la patís. Més endavant es va aconseguir tractar les malalties amb l’ús d’antibiòtics. Cap als anys 80 però, els problema es va agreujar amb l’aparició de la SIDA. Les ITS més conegudes són: la gonorrea, la sífilis, l’hepatitis, el papil·loma, l’herpes i la SIDA. Totes aquestes són produïdes per la transmissió d’un bacteri o d’un virus, però també n’hi ha d’altres en què els agents són paràsits o fongs. La majoria afecten tant a l’home com a la dona i el símptomes són bastant diversos.

És molt fàcil prevenir les ITS. Es recomana la utilització de preservatius en les relacions sexuals. Aquest acte redueix immensament la probabilitat de transmetre les infeccions. És important saber que les pastilles no eviten la transmissió d’aquestes infeccions sinó el risc d’embaràs.
Arnau Lleixà
Alumne de 4t d'ESO