dilluns, 21 d’abril del 2014

TEXTOS HISTÒRICS I LINGÜÍSTICS. DEPARTAMENT DE LLENGUA I LITERATURA CATALANES

 




1714. Aquest any el veiem escrit moltes vegades durant l’actual 2014.

1714. Estem sentint contínuament aquesta data a la televisió, a la ràdio, a internet...

Què va passar aquell any? Tan important és? Comencem pel principi...

L'11 de setembre de 1714, la ciutat de Barcelona va ser presa per les tropes borbòniques després de tretze mesos de setge, un fet que va significar, juntament amb la caiguda de la vila de Cardona una setmana després, l'episodi final de la Guerra de Successió a la corona hispànica.

La Guerra de Successió no va ser, en clau catalana, una guerra a favor d'un rei austríac i en contra d'un rei borbònic, sinó que el motiu real dels catalans per prendre part activa en el conflicte, posicionant-se a favor de les forces internacionals austriacistes, no va ser cap altre que la voluntat de preservar els costums, institucions, lleis i llengua propis davant l'intent uniformitzador sota l'hegemonia castellana que representava l'opció borbònica.

Com a conseqüència del tràgic desenllaç de la Guerra de Successió, els decrets de Nova Planta van abolir les institucions pròpies de cada un dels territoris de la corona d'Aragó (formada pels regnes d'Aragó, València, Mallorca i el principat de Catalunya) i van implantar una forma de govern uniforme i centralitzada sota l'hegemonia del regne de Castella.

El setge i la caiguda de Barcelona van implicar tota la ciutadania, sense distincions de classes ni estaments socials, i el seu sacrifici i posterior esperit de superació transformarien la data de l'11 de setembre en un referent de la voluntat dels catalans de seguir existint com a realitat nacional.

Per tot plegat, el Departament de Llengua i Literatura Catalanes del centre va decidir que calia fer un dossier al voltant de l’any 1714. A partir d’aquí, va començar una tasca de recollida de textos històrics i lingüístics que va costar moltes hores de feina, però creiem que el resultat final ha valgut (i molt) la pena.

Què n’hem fet d’aquest dossier? En primer lloc, hem cregut que calia aprofitar-lo per treballar el 1714 amb l’alumnat del centre. Així, segons el nivell, se n’ha pogut fer una presentació, s’ha pogut treballar algun text o, en cursos de 2n cicle d’ESO i batxillerat, han estat els mateixos nois i noies del centre els que han pogut treballar-ne un aspecte en concret i exposar-lo als seus companys. Paral·lelament a això, aquesta feina ha servit a l’alumnat de batxillerat per aproximar-se a la temàtica del concurs de relats de la Fundació JVV d’enguany: “Viure el 1714”. Els textos resultants van ser molt interessants, i van demostrar que els nostres estudiants havien après moltes coses sobre el tema que tractava el relat.

Però més enllà del treball que s’hagi pogut fer al centre a partir del dossier, el 1714 és un tema treballat arreu del nostre país. Per això, aprofitant que la Generalitat de Catalunya demanava que se li fessin arribar tots els treballs que s’hi anessin fent, els vam enviar la nostra modesta feina, i actualment el nostre dossier apareix com una de les feines fetes pels centres educatius catalans al voltant del 1714:
 http://www.xtec.cat/web/centres/celebracions/2013/1714/participaciocentres

En resum, el Departament de Llengua i Literatura Catalanes de l’INS Jaume Vicens Vives ha fet, al llarg del curs i paral·lelament al currículum de la matèria per nivell, una feina que crèiem necessària per exposar textos literaris cultes i populars que van aparèixer arran dels fets esdevinguts ara fa tres segles, l’any 1714.

Text: Departament de Llengua i literatura catalanes