divendres, 3 de maig del 2013

FEM LA NOSTRA PRÒPIA CREMA HIDRATANT (3ESO C)


Crema elaborada per Gimena Acosta, Míriam Amber,
Ariadna Aymerich, Marina Barbós i Emma Bayona.

Els alumnes de 3ESO C, amb la professora de Física i Química Cristina Tejero, hem realitzat una pràctica que consistia a elaborar una crema hidratant pròpia al laboratori de química de l'institut. Érem 6 grups de 5 o 6 persones.

Els materials que hem necessitat per fer aquesta pràctica han estat: una placa elèctrica, dos vasos de precipitats, una balança, una vareta de vidre i un termòmetre. A part d'aquests elements també ens ha calgut una substància anomenada Tween, alcohol cetílic, vaselina filant i 100 grams d'aigua destil·lada.

El procediment és bastant senzill: fonem al bany maria a uns 75º la vaselina, l'alcohol cetílic i el Tween. Tot seguit, escalfem l'aigua a la mateixa temperatura. Després, afegim l'aigua sobre la fase oliosa un cop fosa, prèviament retirada del bany maria i agitem amb la vareta de vidre fins que prengui consistència de crema. Opcionalment s'hi podia posar aigua de roses o colònia de flor de taronger, cadascú al seu gust.

Hem deixat reposar la mescla al laboratori perquè agafés consistència de crema durant una setmana. Al cap de 7 dies, les hem anat a buscar i alguns ens les hem endut. Els resultats han estat impressionants: les cremes han quedat molt bé i considerem que aquesta pràctica l'hauria de provar de fer tothom. Podem dir que fer una crema a casa no és tan difícil com sembla i fins i tot és divertit i us animem a fer-la!

Text: MARINA BARBÓS I EMMA BAYONA (3ESO C)