dijous, 16 de maig del 2013

EL JARDÍ DE LES PARAULES DE L'AULA D'ACOLLIDA

LA HISTÒRIA DE GIRONA TEMPS DE FLORS


Temps de Flors és una exposició de flors que se celebra a la ciutat de Girona des de 1954, ja que aquest any les dones de la selecció femenina de la Falange van muntar la primera exposició al Saló de Descans del teatre municipal de Girona. Des de llavors, cada maig es dedica una setmana a fer aquest concurs.
A partir de l'any 1958 aquesta celebració es va traslladar al monestir romànic de Sant Pere de Galligants, on per primera vegada es va fer publicitat de l'exposició amb un cartell fet per l'artista Carles Vivó.
Amb els anys l'exposició ha anat canviant de lloc: el 1985 es va celebrar a Sant Domènec. Un escenari perdut el 1991 que va donar pas, el 1992, a una obertura de tot el barri vell gracies a la iniciativa del regidor Josep Maria Birulés. Així, Girona, Temps de Flors, un lema encunyat el 1993 pel poeta Josep Tarrés, es va convertir en un itinerari per places i carrers de la ciutat antiga, per patis i jardins d'alguns habitatges, organismes i museus.
A més, des de 1958 es presenta cada edició amb un cartell fet per un artista. Algun dels cartellistes destacables han estat: Emília Xargay (1959), Modest Cuixart (1986), Carles Declaux (1999) i Domènec Fita (2005). Durant l’exposició de flors també es fa un concurs de fotografia.



ROGER GÓMEZ I EMILI MADÍ (3ESO)

EL JARDÍ DE LES PARAULES DE L'AULA D'ACOLLIDA, A L'EXPOSICIÓ DE FLORS


Els alumnes d’aula d’acollida del Vives hem passat un mes de maig envoltat de les flors que vam fer per construir el jardí de les paraules, que vam inaugurar el 14 de maig, en plena setmana del Girona, temps de flors, juntament amb les altres aules d’acollida de secundària de Girona. En total hi han participat 150 nois i noies d’entre 12 i 16 anys que han arribat a Catalunya durant els darrers dos anys i que estan aprenent la llengua i la cultura del nostre país.

Aquest jardí ha estat la culminació d’un treball previ sobre la figura de Salvador Espriu, una reflexió al voltant de la comunicació i la diversitat lingüística i una manera de fer que l’experiència sortís de l’institut, adquirís una dimensió pública i apropés aquests alumnes a la ciutat.

El jardí ornamentat era el dels Serveis Educatius del Gironès, situat al carrer del Sol, número 15. En el centre d’un parterre de 12 metres de diàmetre amb dos grans cedres vam col·locar una figura de dos metres d’alçada recoberta de paraules, que representava l’ésser humà com a generador de llenguatge. Al voltant hi havia diferents elements referents a Salvador Espriu: un gran llibre obert amb la imatge pintada del poeta i el poema Les roses recordades. A la resta del parterre hi havia flors fetes pels alumnes de les aules d’acollida de secundària que estaven elaborades  principalment amb materials reciclats i que tenien escrites al mig paraules significatives. Dels arbres penjaven llibres representatius de l’autor.

El jardí de les paraules és el projecte que ens ha servit per commemorar l’any Espriu a l’aula d’acollida. L’objectiu ha estat apropar la figura de Salvador Espriu a l’alumnat nouvingut, tenint com a eix vertebrador el tema de la comunicació i la diversitat lingüística.

Pel que fa a la comunicació, hem treballat Salvador Espriu com un gran articulador de paraules i creador de llenguatge. Els poemes Les roses recordades i la Cançó del capvespre ens han donat elements per valorar la riquesa del llenguatge poètic i la sensibilitat i precisió de l’autor per expressar els sentiments vitals o per descriure fets viscuts.

Pel que fa a la diversitat lingüística, la llibertat, els orígens, el respecte cap a la llengua d’acollida... hem treballat el Poema XLVI de La pell de brau, que en ha servit com a punt de partida per reflexionar-hi i per expressar les pròpies opinions.

Text: ANTÒNIA VILAPLANA (Tutora d'aula d'acollida)







Fotografies: ENRIC MIRAMBELL ROQUETA