dijous, 28 de març del 2019

Visitem el Saló de l'Ensenyament a BCN

El passat dia 20 de Març tot l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat va anar Barcelona per veure el Saló de l’Ensenyament. 

Aquest certamen, cada any reuneix la gran majoria d’oferta educativa un cop acaben l’etapa de l’Educació Secundària.





Foto: Gemma Ballarín

dimecres, 27 de març del 2019

Jornada de portes obertes


El passat dia 20 de Març es va fer la Jornada de Portes Obertes de l’Institut Jaume Vicens Vives. 


Aquest dia els pares dels futurs alumnes varen poder saber i preguntar tots els dubtes que tenien respecte la propera incorporació dels seus fills a l’Institut. 


Agraïr als alumnes actuals de l’Institut per la col·laboració.

dissabte, 23 de març del 2019

Dos premis a l'Esprint de Contes!

Enguany en el V Esprint de Contes de la ciutat de Girona. En el que participen diferentes Escoles i Instituts.



El nostre institut ha guanyat no un premi sinó dos. El de primer cicle i el de 2n cicle

Amb 3h van haver de fer unes narracions poètiques il. lustrades. Van fer uns magnífics treballs on la literatura i la plàstica van agafades de la mà.




Felicitats nois i noies!

Aquesta setmana que ve us passarem els noms dels nostres creadors i les seves creacions.

Text: Imma de Batlle
Fotografies: Adam Lalaoui

dijous, 21 de març del 2019

Ens classifiquem per la segona fase!

Un equip de 1r d'ESO del JVV s'ha classificat per a la fase provincial del concurs de matemàtiques FEM MATEMÀTIQUES 2019. Aquesta fase es celebrarà el proper dissabte 6 d'abril a Santa Coloma de Farners.

 Les alumnes classificades són: la Caterina Blancafort, Lorna Calvo, Carmela Cutinella i la Clara Roig.


Enhorabona a totes!

Més informació: http://fm.feemcat.org/

Text: Jordi Coll

dimecres, 20 de març del 2019

Participem al FEM Matemàtiques!

Els alumnes de 1r d’ESO hem participat al concurs FEM Matemàtiques que cada any organitza FEEMCAT



Aquesta fase consitia en solucionar una serie bateria de problemes i presentar-los en forma de treball. 



La participació en aquest concurs ens ha permès aprofundir i posar en pràctica els coneixements matemàtics treballats a l’aula. El fet de treballar amb equips ens ha servit per aprendre a organitzar-se i a cooperar.



Pintem cares egípcies

Els alumnes de 2n d'ESO, han treballat a dibuixar i pintar una persona propera, pare, mare, amic, oncle....com si fossin egípcis


Si us fixeu la cara està de perfil i l'ull mira endavant, el cos està col·locat endavant i les cames de perfil. Darrera la figura han dibuixat i pintat formes, objectes, que ens expliquin alguna cosa de dita figura, com feien els egipcis a les tombes. 


Les figures les han procurat pintar amb tinta plana, talment com feien ells. El fons l'han pintat amb café i o té per representar el color de la pedra de les tombes.



Text: Imma de Batlle
Imagtes (per ordre): Anna Wan Valls, Aina Guo Batlle, Alexandra Banegas i Laura Viñola.

Participem a l'HP Code Wars i al MWC!

Un any més, l’institut Jaume Vicens Vives participa a l’HP CodeWars, una competició de programació que es celebra a Sant Cugat del Vallès. Cada edició hi participen més de 10.000 estudiants d’entre 3r d’ESO i 2n de batxillerat.


El centre hi participa des de l’any 2016 amb alumnat de batxillerat, que ha coincidit que sempre han estat de batxillerat internacional, i molts d’ells també tenien la beca CiM-Cellex. Sempre ha estat una experiència molt enriquidora i, a més, s’hi han aconseguit grans resultats, com la primera i la segona posicions de l’any passat. El premi dels guanyadors és una estada a Houston, de la qual els alumnes Sergi Soler, Vinyet Costa i Xavier Povill en gaudiran del 28 de febrer al 4 de març.


L’experiència dels cinc anys de l’HP CodeWars va presentar-se al Mobile World Congress (MWC), amb la participació de la cap d’estudis del Jaume Vicens Vives, Magda Llach. Cal destacar que, segons els ponents del MWC, socialment encara costa d’acceptar que les dones facin carreres tecnològiques.


Text: Dani Bartomeu

dimarts, 19 de març del 2019

Participem a l'Esprint de Contes!

El passat 5 de Febrer, els alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t, d’ESO han participat a la l’Edició 2019 de l’Esprint de Contes. Han treballat amb equips per tal d’elaborar un relat escrit acompanyat d’una petita obra plàstica. 






dilluns, 18 de març del 2019

Jornada de Portes Obertes al JVV!

El proper Dimecres 20 de Març hi haurà la jornada de Portes Obertes a l'ESO. Us esperem a tots a partir de les 19:00 a l'Institut Jaume Vicens Vives.


Il·lustració: A.Castro

Programa EFEC: Educació Financera a les Escoles de Catalunya


A l'assignatura de 4t. d'ESO Economia-Cooperativa seguim el programa Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC: www.efec.cat) impulsat pel Departament d'Ensenyament i vàries entitats financeres (CaixaBank, Banc Santander, BBVA, Banc Sabadell...). El programa l'han implementat 359 centres educatius arreu de Catalunya.


L'objectiu del programa és oferir coneixements financers bàsics a l'alumnat, en aquest cas, de 4t. d'ESO. Els tallers (cadascun d'una hora) són impartits per treballadors voluntaris vinculats a les entitats financeres, organitzacions professionals, Centre d'Estudis Financers, funcionaris de l’Agència Tributària de Catalunya, etc.


Aquests tallers es fan en horari lectiu i s'imparteixen dins l'assignatura Economia-Cooperativa, de forma gratuïta. 



Aquest passat dimecres dia 13 de març ens va visitar el senyor Lluís Jerez, vinculat al Centre d'Estudis Financers. Impartirà al nostre Institut els següents tallers: 

- Administrant els teus diners: gestió del pressupost personal. 

- Endeutar-se amb seny!: com evitar el sobreendeutament i conèixer els productes de crèdit. 

- Inversió intel·ligent: entendre el binomi risc / rendibilitat. Finances socialment responsables. 

- Finances per a la vida: introducció a la planificació financera personal i a l’estalvi a llarg termini.


Text i fotografies: Antoni Cosgaya Martínez, Professor d'Economia i Empresa

Fem voluntariat amb el GEiEG!

El passat diumenge 17 de Març es va cel·lebrar la 56a pujada a peu a Els Àngels. Aquesta cursa l’organitza cada any des del 1964 el GEiEG.

Un grup d’alumnes del nostre Institut hi han participar fent de voluntaris ajudant amb tot el que van poder. 



Més informació: 


https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/56-pujada-als-angels-34201167

Fotos: David Fajula

Xerrada sobre Eficiència Energètica

Aquesta setmana i en motiu de la “Setmana de l’Energia”, el nostre centre ha tingut el privilegi de poder gaudir d’una xerrada sobre “Eficiència energètica” de la mà de Franc Comino, un dels millors experts a nivell estatal. Els alumnes que hi han participat han estat els de 1r de batxillerat i alguns alumnes del Batxillerat Internacional (BI)


Franc Comino ens ha explicat com, amb l’aplicació d’un seguit de mesures d’estalvi energètic, fonts renovables eficients i un sistema d’automatització que ho gestioni correctament, es pot arribar al consum energètic de balanç energètic zero. Comino ha dissenyat un sistema a partir del qual obté energia tèrmica de l’energia geotèrmica per a la calefacció i refrigeració i obté energia elèctrica de l’energia solar fotovoltaica. L’energia tèrmica sobrant s’acumula en un sistema de piles d’aigua i l’energia elèctrica sobrant, en un sistema de bateries per acumular energia elèctrica. Tots els sistemes implementats són la base per l’autosuficiència però cal que treballin de manera conjunta i coordinada per tal d’assolir aquest objectiu. Sense una bona coordinació, aquest objectiu no seria possible. El sistema d’automatització s’encarrega d’aquest control, contínuament va adquirint dades i determina quins sistemes cal que actuïn i com. 


Quin és Franc Comino? Franc Comino, és un empresari que fa 16 anys va dissenyar i incorporar a la seva pròpia casa, a Olot, un revolucionari sistema domòtic d’estalvi energètic que li va permetre estalviar un 30% en el consum de l’energia elèctrica. Des d’aleshores, aquest “domòtic”, com el va ser anomenat a la contra del diari «Ara», ha iniciat una trepidant carrera professional, sempre relacionada amb la seva gran passió: l’eficiència energètica. Una passió que amb esforç, perseverança i gran destresa ha sabut transformar en una revolucionaria realitat. 



El 2005 va fundar l’empresa Igetech Innova S.L, que va aconseguir ser una de les més reconegudes a nivell estatal en el món de l’automatització d’edificis. El 2012 va fundar Wattia Innova S.L., amb la qual va donar a conèixer el projecte EspaiZero. L’EspaiZero d’Olot ha estat qualificat per una càtedra de l’Unesco i per GreenPeace com el primer centre de treball estatal 100% autosuficient energèticament. Wattia, juntament amb Gas Natural Fenosa, ha dissenyat i executat el projecte olotí anomenat la “Xarxa Espavilada d’Olot”, la primera illa energètica estatal que combina tres tipus d’energies renovables per aconseguir climatitzar 40.000 m2 del centre d’Olot. 

Enguany, conjuntament amb Bassols Energia, ha creat una nova empresa anomenada WeBatt Energia que pretén posar un Espai Zero a cada casa que vulgui apostar per un món millor on el canvi climàtic no amenaci el nostre hàbitat i, per tant, la nostra existència. 

Més informació: http://www.wattia.cat/

Fotografies: Sílvia Franch

dijous, 14 de març del 2019

Feliç dia Pi!

Com cada 14 de Març es celebra mundialment el dia Pi. Si us hi fixeu i llegiu la data en format anglosaxó el mes 3 (Març) i el dia 14 formen l’inici del número Pi.