Aquesta setmana i en motiu de la “Setmana de l’Energia”, el nostre centre ha tingut el privilegi de poder gaudir d’una xerrada sobre “Eficiència energètica” de la mà de Franc Comino, un dels millors experts a nivell estatal. Els alumnes que hi han participat han estat els de 1r de batxillerat i alguns alumnes del Batxillerat Internacional (BI).
Franc Comino ens ha explicat com, amb l’aplicació d’un seguit de mesures d’estalvi energètic, fonts renovables eficients i un sistema d’automatització que ho gestioni correctament, es pot arribar al consum energètic de balanç energètic zero. Comino ha dissenyat un sistema a partir del qual obté energia tèrmica de l’energia geotèrmica per a la calefacció i refrigeració i obté energia elèctrica de l’energia solar fotovoltaica. L’energia tèrmica sobrant s’acumula en un sistema de piles d’aigua i l’energia elèctrica sobrant, en un sistema de bateries per acumular energia elèctrica. Tots els sistemes implementats són la base per l’autosuficiència però cal que treballin de manera conjunta i coordinada per tal d’assolir aquest objectiu. Sense una bona coordinació, aquest objectiu no seria possible. El sistema d’automatització s’encarrega d’aquest control, contínuament va adquirint dades i determina quins sistemes cal que actuïn i com.
Quin és Franc Comino? Franc Comino, és un empresari que fa 16 anys va dissenyar i incorporar a la seva pròpia casa, a Olot, un revolucionari sistema domòtic d’estalvi energètic que li va permetre estalviar un 30% en el consum de l’energia elèctrica. Des d’aleshores, aquest “domòtic”, com el va ser anomenat a la contra del diari «Ara», ha iniciat una trepidant carrera professional, sempre relacionada amb la seva gran passió: l’eficiència energètica. Una passió que amb esforç, perseverança i gran destresa ha sabut transformar en una revolucionaria realitat.
El 2005 va fundar l’empresa Igetech Innova S.L, que va aconseguir ser una de les més reconegudes a nivell estatal en el món de l’automatització d’edificis. El 2012 va fundar Wattia Innova S.L., amb la qual va donar a conèixer el projecte EspaiZero. L’EspaiZero d’Olot ha estat qualificat per una càtedra de l’Unesco i per GreenPeace com el primer centre de treball estatal 100% autosuficient energèticament. Wattia, juntament amb Gas Natural Fenosa, ha dissenyat i executat el projecte olotí anomenat la “Xarxa Espavilada d’Olot”, la primera illa energètica estatal que combina tres tipus d’energies renovables per aconseguir climatitzar 40.000 m2 del centre d’Olot.
Enguany, conjuntament amb Bassols Energia, ha creat una nova empresa anomenada WeBatt Energia que pretén posar un Espai Zero a cada casa que vulgui apostar per un món millor on el canvi climàtic no amenaci el nostre hàbitat i, per tant, la nostra existència.