dissabte, 17 de gener del 2015

L'IMPACTE CULTURAL DE LA GRAN GUERRA (1914-2014)


Si avui dia haguéssim d’acotar el punt d’inflexió cap a la societat moderna de ben segur que tots coincidirem en dir que aquesta convulsa línia divisòria la va traçar la Gran Guerra, coneguda també com la 1ª Guerra Mundial.

Per commemorar l’inici d’aquesta cruenta guerra, en la qual van morir al voltant de 39 milions de persones, el doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Girona i professor de Literatura Universal de primer de BI, Francesc Montero va donar als alumnes de 1r i 2n de Batxillerat una xerrada magistral sobre la Gran Guerra i els seus efectes en la societat europea.

Va començar parlant de les causes del conflicte, el casus belli, en llatí. La mort de l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria va ser el detonant de la pòlvora social que s’havia creat per culpa de l’annexió d’Alsàcia i Lorena per part d’Alemanya durant la guerra Francoprussiana (1870-1871) i una rivalitat més que econòmica entre les grans potències europees, entre altres factors.

En un principi es pensava que la guerra havia de ser curta i que en uns mesos ja es donaria per acabat el conflicte, explicà el conferenciant. Res més lluny de la realitat. Un nou tipus de guerra, basat en la utilització de trinxeres i nou armament molt més potent va resultar en un estancament dels fronts i la mort de milions de soldats en infèrtils ofensives per conquerir uns pocs metres de territori.

En aquest temps molts periodistes intrèpids anaren al front per escriure sobre les penúries i l’horror que es passaven a les trinxeres, deixant testimoni escrit de la barbàrie d’una guerra com no n’hi havia hagut abans.

Tot i la neutralitat d’Espanya en el conflicte, a Catalunya la opinió majoritaria pensava que s’havia d’ajudar als Aliats per tal que aquests poguéssin resoldre la situació tensa que Catalunya tenia amb la resta de nació. Tant era així que alguns catalans van anar al front per lluitar en una guerra que no era la seva, ja sigui com a soldats o com a periodistes. Són, si més no, els herois oblidats d’un conflicte sanguinari i sense precedents.

Roger Giné Bertomeu

1r BAT A