diumenge, 18 de gener del 2015

DOLORS FALGÀS, PSICOPEDAGOGA DE L'INSTITUT



La Dolors Falgàs és la psicopedagoga del nostre institut. Ella durant molts anys va ser mestra de primària i després va continuar els estudis de psicopedagogia. Va començar a treballar en el nostre institut fa ja molts anys, i està molt agraïda a en Josep Quintanas, director del centre fa uns anys, perquè va crear el Departament de Psicopedagogia, del qual la Dolors n’és la cap. Ella també valora molt que des d’aleshores, a diferència d’altres centre d’ensenyament, l’INS Jaume Vicens Vives ha mantingut aquest departament.

Però què és realment un servei de psicopedagogia?  I què fa una psicopedagoga en un institut?

Com tots sabem, la Dolors Falgàs inverteix algunes hores en docència, ensenyant matemàtiques, però la resta de temps del seu horari l’utilitza per ajudar i orientar aquells alumnes que més ho necessiten, o bé perquè ho detecta ella mateixa o bé perquè li diuen els tutors.

En primer lloc s’entrevista amb aquests alumnes, els orienta sobre la manera d’estudiar, donant-los trucs, eines i recursos, mitjançant companys, amics o familiars que el puguin ajudar... i fent-los un seguiment individualitzat. Per tant, donant estratègies a aquest alumnes permet que siguin més autònoms i que es facin ells mateixos els responsables del seu propi aprenentatge.

Si alguns alumnes el que necessiten és treballar amb àrees concretes que els puguin mancar, com l’expressió oral, la lectura, etc. el departament d’orientació col·labora perquè ho puguin millorar.

En tots aquests casos, la Dolors parla amb els tutors i professors d’aquests alumnes i, si ho creu necessari, també amb els seus pares, orientant a cadascun d’ells.

Una altra feina que fa és l’orientació als alumnes de 4rt d’ESO a nivell personal, acadèmic i/o professional.

Treballa en col·laboració amb els tutors i els coordinadors de cadascun els cursos, però també amb el representant de l’EAP (Equip d’Assessorament Pedagògic, en Jordi Casals), el psicòleg (Ernest Luz) i la infermera (Nines Agüero). Així doncs, sempre que creu que algun d’aquests sectors és el més indicat per ajudar a l’alumne en qüestió, el deriva perquè en pugui rebre l’ajuda necessària.

En resum, com heu pogut comprovar, la feina de la Dolors i de tots els psicopegagogs és molt àmplia, i és una figura molt necessària en l’organigrama de tot centre.

Arlet Pi
Alumna de 1r A de Batxillerat