divendres, 9 de gener del 2015

GEOLOGIA DE LA COSTA BRAVA



El dia 16 de desembre, els estudiants de Ciències de la Terra de batxillerat van anar a fer un itinerari geoambiental per la Costa Brava.
La Geologia constitueix un element molt important per caracteritzar el paisatge del litoral de les comarques de Girona, allò que vam anomenar, ja fa més de cent anys, la Costa Brava. L’alternança de penya-segats que cauen damunt del mar amb  petites cales constitueix el més representatiu d’aquesta façana marítima.
Dels molts centres d’interès que podem trobar, hem escollit diverses cales de Begur per fer el nostre itinerari. En primer lloc hem anat al parador d’Aiguablava, un mirador privilegiat dels alts penyasegats sobre el mar amb un predomini del granit. Hem baixat fins sa Planassa per observar millor els filons negres i hem recorregut la platja per comentar la seva formació.
A continuació ens hem aturat a Begur per esmorzar i tot seguit comentar les particularitats dels marbres que constitueixen la pedra de Begur.
Hem hagut de retrocedir cap a l’interior fins a Pals per adreçar-nos a la seva platja. Allà trobem unes calcàries que cauen damunt la platja del Racó i inicien al camí de ronda. Aquest geòtop és molt interessant per observar el contacte de la cobertora sedimentària de l’Empordà amb el massís de Begur, la continuació de les Gavarres.
En fer el recorregut des del Racó fins sa Riera, es troba una mostra representativa de roques metamòrfiques que testimonien l’antiguitat del massís i les deformacions que pateixen les roques durant la formació de muntanyes.
Segur que la geologia de la zona reuneix molts més atractius, però donem per finalitzada l’activitat i retornem a Girona.
Xavier Sàbat
Professor de Ciències de la Terra