divendres, 30 de gener del 2015

DIA DE LA PAU

Avui divendres, 30 de gener, ha estat el Dia de la Pau. Per això, a la Rambla Dolors Condom s’hi ha penjat dues activitats organitzades des de 1r cicle d’ESO.

En primer lloc, l’alumnat de 1r d’ESO ha buscar la paraula “pau” en totes les llengües del món per confeccionar un mural. A més, a l’aula han comentat uns textos sobre aquest tema i unes animacions.



En segon lloc, els estudiants de 2n d’ESO han estudiat la vida de Gandhi i han dibuixat la paraula “Pau” amb grues blanques sobre un fons també blanc. D’aquesta manera es volia remarcar el color blanc de la pau.






VISITA A LA CATEDRAL DE GIRONA

Un grup d’alumnes de 1r de Batxillerat nocturn, acompanyats de la professora Maria Mercè Mola,  vam anar a visitar la Catedral de Girona. En Gustau Torres, fill del campaner i exalumne de l’INS Jaume Vicens Vives, ens en va ensenyar les parts restringides, a les quals només hi poden accedir les persones autoritzades.

Vam començar resseguint els passadissos per on passejava Josafat, de la novel·la del mateix nom de Prudenci Bertrana. Al final de la visita vam arribar a dalt de tot del campanar i vam veure i sentir com picava “la Beneta” una de les campanes de la Catedral.

Text: Mireia Ribas
Fotografies: Joan Cortals i Mireia Ribas

1r de Batxillerat nocturn



dijous, 29 de gener del 2015

XERRADA SOBRE LA UNIÓ EUROPEA

Dilluns 19 de gener, a l’hora de Tutoria, l’alumnat de 1r de Batxillerat del centre va anar al Teatre a escoltar una xerrada en anglès sobre la Unió Europea. El conferencian va ser Joaquim Millan, i concretament va parlar de les sortides professionals i els estudis a Europa.


dimecres, 28 de gener del 2015

INFORMACIÓ SOBRE ELS TREBALLS DE RECERCA A L'ALUMNAT DE 1r DE BATXILLERAT


Fa unes setmanes els alumnes de primer de batxillerat vam assistir a una xerrada sobre els treballs de recerca a càrrec dels companys de segon. La finalitat d’aquesta era servir com a orientació en el moment de la tria del tema, així com pel plantejament del treball, amb recomanacions sobre com repartir la feina i sobre la possibilitat d’anar a centres externs a fer la part pràctica entre d’altres.

Va resultar una xerrada molt útil, especialment pel moment en el qual es va fer, poc abans de la inscripció. 

Aniol López
1r de Batxillerat

dimarts, 27 de gener del 2015

XV CONCURS DE TRADUCCIÓ FRANCÈS-CATALÀ

Dimecres 21 de gener, els alumnes de 1r de Batxillerat i 4t ESO que cursen la matèria de Francès han participat a la primera fase del XV Concurs de traducció francès-català, organitzat per la UPF, l'Associació de professors de francès de Catalunya i l'Institut Français de Barcelona. La prova s'ha realitzat a la Biblioteca de l'institut. Durant una hora i mitja, els concursants han traduït un text d'unes dues-centes cinquanta paraules, amb els seus propis diccionaris. El text de la categoria ESO tractava sobre obesitat i esperança de vida (Obésité : une question de vie ou de mort !); el text de la categoria Batxillerat era un article del diari Le Monde que parlava de l'existència d'una segona taca vermella al planeta Júpiter (La deuxième tache rouge de la planète Jupiter).


No estava permès l'ús del mòbil o altres aparells electrònics. A l'edició d'enguany s'hi han presentat un total de 34 alumnes, 11 de Batxillerat i 23 d'ESO. Les quatre millors traduccions es classificaran per la segona fase, a nivell de Catalunya, que tindrà lloc el dia 20 de febrer.



dilluns, 26 de gener del 2015

JOAN BROSSA: ESCOLTEU AQUEST SILENCI

Professorat del centre va fer una visita guiada a l’exposició “Escolteu aquest silenci”, que fins el 30 de gener es pot veure al Centre Cultural La Mercè.

La visita es va dividir en dues parts. La primera va tenir lloc al Museu del Cinema, i va ser guiada pel director del museu i per la Glòria Bordons, comissària de l’exposició. Van posar èmfasi en la relació del poeta Joan Brossa amb el cinema. Sobretot li agradava el cinema mut i es seus jocs d’imatges i d’il·lusions òptiques. En aquesta primer part també es van poder veure poemes visuals gravats en vídeo.

A la segona part, portada a terme al Centre Cultural La Mercè, es va poder veure l’exposició pròpiament dita de Joan Brossa, titulada “Escolteu aquest silenci”. Aquesta exposició es basa en la definició que el mateix Brossa feia dels poetes: “un poeta és un compendi de guerriller i de prestidigitar”.

Cal recordar que el tema del VI Premi de la Fundació Jaume Vicens Vives és precisament la poesia visual, de la qual Joan Brossa en fou un gran exponent. Les bases del premi es poden consultar al portal del centre, i les composicions es poden presentar fins el proper 26 de març.




divendres, 23 de gener del 2015

XERRADA SOBRE EL BULLYING A 3r D'ESO

Dins les activitats que es fan a Tutoria, aquestes setmanes l’Ernest Luz, psicòleg del centre, està fent xerrades sobre el bullying o assetjament a l’alumnat de 3r d’ESO. L’Ernest fa veure als estudiants que aquest és un problema que, desgraciadament, ens trobem en els centres educatius, i que fins i tot en algun cas ha provocat que la víctima decidís treure’s la vida. A més, els comenta que l’assetjament no només és físic, sinó que l’assetjament a través d’insults, crítiques destructives... és tan o més perillós.


dijous, 22 de gener del 2015

SORTIDA DE L'ALUMNAT D'HISTÒRIA DE L'ART

El passat dimecres 14 de gener els alumnes d'Història de l'art de 2n de Batxillerat vam anar a Barcelona. Allà vam visitar la Fundació Miró i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

En primer lloc, a la fundació Miró vam fer una visita guiada a una exposició que ens mostrava la 1ª Guerra Mundial a través de l'art (pintura, fotografia i vídeos). Seguidament, vam anar al MNAC, on nosaltres mateixos varem ser els que vam explicar diferentes obres als nostres companys. Les obres anaven des de l’art romànic fins a les avantguardes.

En resum, va ser una excursió molt divertida i didáctica, i tots ens en vam endur un gran record.

Laura Quer

Alumna de 2n de Batxillerat




dimecres, 21 de gener del 2015

PARELLES LINGÜÍSTIQUES

Hem arribat a mitjans de gener i han començat les parelles lingüístiques entre alumnes de batxillerat i alumnes de l'aula d'acollida!

Aquest curs seran cinc: Laia Álvarez amb Wanting Li, Kassia Espino amb Tomas Vittorio Sartori, Esaú Pavón amb Sara Bossa, Keilyn Cáceres amb Alba Artigas i Andrea Salinas amb Iván Carrillo. Durant unes quantes setmanes es trobaran a l'aula d'acollida per parlar i conèixer-se amb l'objectiu de parlar fluïdament en català.


Amb aquesta activitat els alumnes de batxillerat ajudaran els alumnes de l'aula d'acollida a millorar la seva competència oral en llengua catalana, fet que ajudarà els alumnes nouvinguts en les assignatures de l'institut i en la seva vida en general.

Molta sort i endavant!

Antònia Vilaplana

Tutora de l’Aula d’Acollida


dimarts, 20 de gener del 2015

GRANS RESULTATS A LA II COPA CANGUR!

Ahir l’alumnat de 2n i 3r d’ESO va participar a la II Copa Cangur de Matemàtiques, celebrada al pavelló de Montfalgars de Girona. Els resultats han tornat a ser magnifícs: un segon i un cinquè lloc després d’anar liderant la prova durant una bona estona, tal i com ens informa la professora de Matemàtiques Estefania Morant. En total hi participaven 14 equips de tota la ciutat.


Felicitats nois!



L'equip 2n classificat rebent el premi de la sernyora Isabel Muradàs, regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona






dilluns, 19 de gener del 2015

IHO LÓPEZ, UNA JUGADORA D'ELIT AL VIVES

Spar Citylift Girona 75 – Perfumerías Avenida 53. Victòria de l’equip gironí de bàsquet contra el gran favorit al títol de lliga i liderat en solitari. Què té a veure això amb el nostre institut? Doncs que a l’equip gironí hi juga l’Iho López, alumna de 1r de batxillerat. És per això que hem parlat una estona amb ella, del seu passat basquetbolístic, del present i d’un futur que es preveu brillant.

L'Iho amb la selecció espanyola
L’Iho, tot i que va néixer a Madrid, des dels 2 anys que viu a la nostra província, quan va anar a viure a Blanes. Va ser en aquesta localitat marítima que va començar a jugar al C.B.Blanes, però quan tenia 14 anys, a la categoria cadet de 1r any, la va fitxar l’Uni Girona. Gràcies a aquest fet ara la tenim com una alumna més de l’INS Jaume Vicens Vives, tot i que ha de compaginar els estudis amb els entrenaments del primer equip de Lliga Femenina 1, la màxima divisió estatal. Tot i això, l’Iho ens ha comentat que fins ara no ha hagut de demanar canvis en les dates dels exàmens, tot i que creu que el professorat seria comprensiu.

Voleu mostres del gran talent i potencial que té l’Iho? Només cal destacar l’estiu triomfal que va tenir l’any passat: sotscampiona del món U17 (categoria per jugadores que no sobrepassen els 17 anys) perdent a la final de només 2 punts contra Estats Units i 3ª classificada U18 en el campionat d’Europa.


I el futur? L’objectiu de l’Iho és estudiar en una universitat americana, jugant a bàsquet i estudiant Hosteleria i Turisme. Amb el talent que té, segur que d’aquí uns anys ens sentirem a parlar molt i molt bé...

diumenge, 18 de gener del 2015

DOLORS FALGÀS, PSICOPEDAGOGA DE L'INSTITUT



La Dolors Falgàs és la psicopedagoga del nostre institut. Ella durant molts anys va ser mestra de primària i després va continuar els estudis de psicopedagogia. Va començar a treballar en el nostre institut fa ja molts anys, i està molt agraïda a en Josep Quintanas, director del centre fa uns anys, perquè va crear el Departament de Psicopedagogia, del qual la Dolors n’és la cap. Ella també valora molt que des d’aleshores, a diferència d’altres centre d’ensenyament, l’INS Jaume Vicens Vives ha mantingut aquest departament.

Però què és realment un servei de psicopedagogia?  I què fa una psicopedagoga en un institut?

Com tots sabem, la Dolors Falgàs inverteix algunes hores en docència, ensenyant matemàtiques, però la resta de temps del seu horari l’utilitza per ajudar i orientar aquells alumnes que més ho necessiten, o bé perquè ho detecta ella mateixa o bé perquè li diuen els tutors.

En primer lloc s’entrevista amb aquests alumnes, els orienta sobre la manera d’estudiar, donant-los trucs, eines i recursos, mitjançant companys, amics o familiars que el puguin ajudar... i fent-los un seguiment individualitzat. Per tant, donant estratègies a aquest alumnes permet que siguin més autònoms i que es facin ells mateixos els responsables del seu propi aprenentatge.

Si alguns alumnes el que necessiten és treballar amb àrees concretes que els puguin mancar, com l’expressió oral, la lectura, etc. el departament d’orientació col·labora perquè ho puguin millorar.

En tots aquests casos, la Dolors parla amb els tutors i professors d’aquests alumnes i, si ho creu necessari, també amb els seus pares, orientant a cadascun d’ells.

Una altra feina que fa és l’orientació als alumnes de 4rt d’ESO a nivell personal, acadèmic i/o professional.

Treballa en col·laboració amb els tutors i els coordinadors de cadascun els cursos, però també amb el representant de l’EAP (Equip d’Assessorament Pedagògic, en Jordi Casals), el psicòleg (Ernest Luz) i la infermera (Nines Agüero). Així doncs, sempre que creu que algun d’aquests sectors és el més indicat per ajudar a l’alumne en qüestió, el deriva perquè en pugui rebre l’ajuda necessària.

En resum, com heu pogut comprovar, la feina de la Dolors i de tots els psicopegagogs és molt àmplia, i és una figura molt necessària en l’organigrama de tot centre.

Arlet Pi
Alumna de 1r A de Batxillerat

dissabte, 17 de gener del 2015

L'IMPACTE CULTURAL DE LA GRAN GUERRA (1914-2014)


Si avui dia haguéssim d’acotar el punt d’inflexió cap a la societat moderna de ben segur que tots coincidirem en dir que aquesta convulsa línia divisòria la va traçar la Gran Guerra, coneguda també com la 1ª Guerra Mundial.

Per commemorar l’inici d’aquesta cruenta guerra, en la qual van morir al voltant de 39 milions de persones, el doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Girona i professor de Literatura Universal de primer de BI, Francesc Montero va donar als alumnes de 1r i 2n de Batxillerat una xerrada magistral sobre la Gran Guerra i els seus efectes en la societat europea.

Va començar parlant de les causes del conflicte, el casus belli, en llatí. La mort de l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria va ser el detonant de la pòlvora social que s’havia creat per culpa de l’annexió d’Alsàcia i Lorena per part d’Alemanya durant la guerra Francoprussiana (1870-1871) i una rivalitat més que econòmica entre les grans potències europees, entre altres factors.

En un principi es pensava que la guerra havia de ser curta i que en uns mesos ja es donaria per acabat el conflicte, explicà el conferenciant. Res més lluny de la realitat. Un nou tipus de guerra, basat en la utilització de trinxeres i nou armament molt més potent va resultar en un estancament dels fronts i la mort de milions de soldats en infèrtils ofensives per conquerir uns pocs metres de territori.

En aquest temps molts periodistes intrèpids anaren al front per escriure sobre les penúries i l’horror que es passaven a les trinxeres, deixant testimoni escrit de la barbàrie d’una guerra com no n’hi havia hagut abans.

Tot i la neutralitat d’Espanya en el conflicte, a Catalunya la opinió majoritaria pensava que s’havia d’ajudar als Aliats per tal que aquests poguéssin resoldre la situació tensa que Catalunya tenia amb la resta de nació. Tant era així que alguns catalans van anar al front per lluitar en una guerra que no era la seva, ja sigui com a soldats o com a periodistes. Són, si més no, els herois oblidats d’un conflicte sanguinari i sense precedents.

Roger Giné Bertomeu

1r BAT A


divendres, 16 de gener del 2015

CHARLIE HEBDO

Hem demanat informació als alumnes de francès de 4ESO sobre l'atemptat del 7 de gener de 2015 a la seu de la revista satírica Charlie Hebdo, a París. Heus aquí una mostra del resultat de la seva recerca, en forma de breus articles il·lustrats. Bona feina!












TERREUR DANS LA VILLE DE L'AMOUR

LA LIBERTÉ D'EXPRESSION MENACÉE

Anna Sellabona



Mercredi 7 janvier 2005, il y a eu une attaque contre le magazine satirique Charlie Hebdo, à Paris. Deux Djihadistes sont entrés dans la rédaction de l'hebdomadaire et ils ont commencé à tirer. Plus tard ils ont été identifiés. Ils ont retenu des otages mais finalement la police les a tués. Cette semaine il y a eu des manifs pour la liberté d'expression. 




ATTENTAT AU MAGAZINE CHARLIE HEBDO, DOUZE MORTS
LA FRANCE SOUS LA MENACE TERRORISTE
Laia Fonalleras
Mercredi 7 janvier, une attaque terroriste a eu lieu en France, à Paris, dans le siège de l'hebdomadaire humoristique Charlie Hebdo.

Trois hommes cagoulés sont entrés dans le magazine Charlie Hebdo et ils ont tué douze personnes. Les trois attaquants sont entrés en criant le nom d’Allah. 




#JE SUIS CHARLIE
LA SEINE PLEURE
Irene Pujolar

Le 7 janvier 2015 il y a eu une fusillade à la rédaction du magazine qui a coûté la vie à 12 personnes. Deux terroristes sont entrés dans la rédaction à 11 heures du matin et ils ont commencé à tirer contre tout le monde. La police n'a arrêté les terroristes que deux jours après.





FUSILLADE À LA RÉDACTION DE CHARLIE HEBDO

TROIS DJIHADISTES TUENT DOUZE PERSONNES À PARIS

Júlia Serra, Aina Solés i Sònia Geli
Mercredi 7 janvier 2015, à Paris, trois hommes habillés en noir sont entrés à la rédaction de l’hebdomadaire Charlie Hebdo. Ils ont tué douze personnes: le directeur du magazine (Charb), trois dessinateurs, des journalistes et  deux policiers. Charlie Hebdo est un magazine satirique qui se moque de tout. En 2011, les Djihadistes avaient menacé de mort le directeur et avaient brûlé la rédaction du journal.




LA VILLE DE LAMOUR DEVIENT LA VILLE DE LA MORT

ATTENTAT TERRORISTE À PARIS

Maria Vilamitjana i Laura Vivas
Mercredi 7 janvier 2015, il y a eu un attentat terroriste dans le siège de l’hebdomadaire Charlie Hebdo à Paris. Trois terroristes sont entrés à la rédaction et ils ont fait feu à la Kalachnikov. Douze personnes sont mortes.


ATTENTAT CONTRE LA LIBERTÉ D’EXPRESSION
DOUZE PERSONNES ASSASSINÉES
Paula Altimir i Neus Bigordà
Le 7 janvier 2015, des terroristes islamistes sont entrés dans la rédaction de l’hebdomadaire Charlie Hebdo et ils ont tué 12 personnes avec des pistolets. Les journalistes avaient dessiné des caricatures de Mahomet. En 2011 on avait brûlé la rédaction de cet hebdomadaire pour la même raison.​ Le soir, il y a eu des manifs pour la liberté d'expression.



DES RAFFALES À LA RÉDACTION DE CHARLIE HEBDO

ATTENTAT DJIHADISTE

Laura Fideu i Bet Fradera
Le matin du 7 janvier 2015, dans le sud de Paris, trois terroristes islamistes ont tiré des raffales à la rédaction Charlie Hebdo. Ils ont tué 12 personnes (le directeur, Stephane Charbonnier et deux policiers, parmi d'autres) et ils se sont enfuis en voiture, une Citroën C3.



QUAND LA MORT PREND PLACE À LA SATIRE

ATTENTAT DJIHADISTE À PARIS
Ferran Haro, Hedi Meson i Enric Serra

Une fusillade sanglante s'est produite le 11 janvier matin à Paris. Des hommes djihadistes avec des armes automatiques sont entrés au siège du journal satirique Charlie Hebdo, faisant au moins douze morts.


ATTENTAT CHEZ CHARLIE HEBDO
"NOUS AVONS VENGÉ LE PROPHÈTE!"
Carla Juanes, Paula Rosales i Iris Revés

Mercredi 7 janvier, vers 11 heures 30, deux hommes cagoulés et armés de fussils d'assaut sont entrés dans les locaux du journal satirique Charlie Hebdo, situé à Paris. Ils ont commis l'attentat parce que l'hebdomadaire a publié des caricatures du prophète Mahomet. L'attentat a fait douze morts, deux des morts étaient des policiers. Moi personnellement, je pense que la solution ne peut jamais passer par la violence.




EXPRIMER L'OPINION EST UN ART, PAS UN CRIME
PLUS DE 20 MORTS EN 72 HEURES
Sara Costa, Laia Armingau i Agnès Barbesà
Mercredi 7 janvier, groupe de terroristes a semé la panique à Paris, qui a vécu l'une de ses pires scènes. Il y a eu un meurtre dans le siège du magazine satirique Charlie Hebdo. Des terroristes Djihadistes sont entrés à la rédaction de l'hebdomadaire pour faire un attentat parce qu'ils étaient en colère à cause des articles et des dessins satiriques contre leur religion.