dijous, 27 de novembre del 2014

LA CIÈNCIA EN PRIMERA PERSONA



El passat dijous 20 de novembre, el professor Ramon Fabregat va fer una xerrada a alumnat de batxillerat del centre, dins la Setmana de la Ciència. En Ramon Fabregat és doctor en Informàtica i professor titular de l’Escola Politècnica de la Universitat de Girona. El seu grup de recerca treballa en un camp del qual tots els propietaris d’un smartphone som usuaris sense saber-ne quasi res! 

Desenvolupa aplicacions que permeten superposar elements virtuals a la realitat i això ofereix un ventall de possibilitats que aporten molta informació del nostre entorn. Anomenem aquesta tecnologia realitat augmentada i en són un exemple els codis QR que veiem sovint i que a través d’una connexió a internet afegeixen informació d’acord amb els nostres interessos. Un exemple: les parades del mercat del Lleó tenen uns codis QR que ens diuen tot de característiques dels productes que estan a la venda.

Un altre exemple, si al costat del nom de l’institut apareix el símbol QR corresponent, l’usuari només apropant el seu mòbil ja estableix connexió amb la pàgina web de l’institut JVV.

Una altra possibilitat, estem visitant el barri vell de Girona i en dirigir el mòbil cap a un monument, la Catedral, ens apareix en la pantalla tot de dades com l’estil arquitectònic, el període de construcció, les seves particularitats, etc.


En resum, les noves tecnologies que investiga el doctor Fabregat tenen grans possibilitats en el camp de l’aprenentatge, en el comerç, en la indústria, etc. Posen un munt d’informació contextualitzada a l’abast de l’usuari.
Xavier Sàbat
Professor de Naturals