dijous, 5 de juny del 2014

IMPULS DE LA LECTURA: AMB 30 MINUTS DE LECTURA DIÀRIA LLEGIM MÉS I MILLOR

En el marc de l'Impuls de la lectura l'institut Jaume Vicens Vives ha establert la lectura com un eix de treball prioritari de totes les àrees curriculars. Aquest projecte s'ha pensat, en principi, perquè tingui una durada de tres cursos escolars i la línia prioritària de treball és aconseguir que els alumnes llegeixin més i millor.

Amb aquest objectiu els professors hem participat en un curs, els tallers de lectura, que són una proposta metodològica amb l'objectiu de conscienciar l'alumnat de l'existència d'estratègies que millorin la seva comprensió lectora. De manera explícita es practiquen i s'assagen les estratègies per després poder ser aplicades autònomament i espontàniament en les lectures de totes les àrees.

D'altra banda, aquest curs 2013-2014 els alumnes de 1r d'ESO han dedicat 30 minuts diaris a la lectura amb l'objectiu de desenvolupar l'hàbit lector i el plaer per llegir. A principi de curs se'ls va demanar que portessin tres llibres per crear una biblioteca d'aula juntament amb d'altres llibres de la biblioteca del centre. Així han anat triant llibres segons els seus gustos i preferències.

Així mateix han elaborat un diari de lectures personalitzat que els serveix com a portafoli lector amb unes portades que van dissenyar a l'hora de plàstica. En aquest diari han escrit pensaments, frases escollides i opinions sobre els llibres que han llegit. I també han fet alguna il·lustració! A més han dissenyat un punt de llibre. De ben segur que en un futur tots aquests diaris seran un bon record de les lectures fetes a l'institut.

A les fotografies que acompanyen aquest text podeu veure algun dels treballs que van ser molt ben valorats per professors, la direcció del centre i la inspectora, senyora Mercè Juanola.

Aquesta experiència ha estat molt gratificant, per això els professors del centre que hem participat en el projecte estem molt il·lusionats per continuar el curs vinent.