dijous, 23 de gener del 2014

ELS OBJECTES PARLEN A CaixaForum (3ESO)

El passat dimecres 22 de gener, els alumnes de 3r D i alguns alumnes de l’aula d’acollida, acompanyats dels professors Dolors Falgàs, Antònia Vilaplana i Dani Bartomeu, van anar a visitar l’exposició “Els objectes parlen”. Aquesta exposició, organitzada pel Museo del Prado i la Fundació “La Caixa”, reuneix una selecció de pintures i objectes que van des del segle XVI fins a finals del XIX. El títol fa referència al fet que els objectes que s’hi representen ens parlen de costums i cultures.
Com que abans de la visita l’alumnat ja s’havia informat de quins quadres podrien trobar a l’exposició, cadascú va escollir-ne un per centrar-s’hi amb l’objectiu de poder-ne fer una petita presentació davant de la resta d’alumnes un dia de classe.
 A l’alumnat li va semblar interessant que una exposició com aquella fos itinerant; és a dir, que vagi passant de ciutat en ciutat. També els va sorprendre que quadres tan antics estiguessin tan ben conservats i que reflectissin tan bé els objectes que volien representar. En resum, vam poder gaudir d’una sortida molt interessant a la nostra ciutat.
Text: DANI BARTOMEU (Professor de català)


El dimecres 22 de gener a les 10.15h ens vam reunir tots els alumnes de 3D i alguns alumnes de l’aula d’acollida a la porta del pàrquing i, acompanyats pels professors Dani Bartomeu, Dolors Falgas i Antònia Vilaplana, vam fer una visita al CaixaForum.
Quan vam arribar ens van repartir en dos grups. Els nois i noies de 3rD vam anar a la planta baixa, i els de l’aula d’acollida anaven a la primera planta. Individualment o per parelles havíem d’escollir un quadre i escriure el nom del pintor i fer una mica de resum del quadre per representar-lo a la classe. Al cap d’uns 15 o 20 minuts vam canviar de planta perquè així podríem veure tots els quadres. Finalment, cap a un quart de dotze, hora de l'esbarjo, vam tornar a l’institut.
Text: ANTONIO AMADOR i TATIANA CHALACO (3ESO D)


Els objectes parlen. Col·leccions del Museo del Prado
Luis Egidio Meléndez. <em>Bodegó amb ostres, alls,<br> ous, perol i olla</em>, 1772. Oli sobre tela.<br> © Museo Nacional del Prado
Luis Egidio Meléndez. Bodegó amb ostres, alls,
ous, perol i olla
, 1772. Oli sobre tela.
© Museo Nacional del Prado
Els objectes que ens envolten i que fem servir de manera natural, automàticament o conscientment, formen una part essencial de la nostra vida. Necessitem vestir-nos, alimentar-nos, desenvolupar una feina, gaudir de les aficions, i els objectes són indispensables per a aquestes comeses.
"Els objectes parlen", títol d'aquesta exposició organitzada pel Museo Nacional del Prado i la Fundació "la Caixa", reuneix una selecció de pintures i objectes de les escoles principals del museu –espanyola, flamenca, italiana i francesa– dins d'un marc cronològic que va des del segle XVI fins a finals del XIX. Les pintures i els objectes que s'hi representen ens parlen de costums i cultures, evoquen imatges, suggereixen idees i permeten establir relacions entre conceptes ben diversos.
L'exposició s'articula al voltant de quatre seccions temàtiques: La clau està en l'objecteEls objectes ens retratenUn missatge amagat i El Col·leccionisme. Per què col·leccionem coses? Pel desig d'acumular béns i propietats o pel gust de contemplar-les?
Molts objectes perden en un moment determinat el seu caràcter utilitari i es converteixen en objectes d'exposició, ja sigui per la seva bellesa intrínseca o per la seva pròpia història, pel seu poder evocador. El propi Museo Nacional del Prado és, en bona part, resultat de l'afany col·leccionista dels monarques espanyols –Habsburgs i Borbons– i d'altres destacats col·leccionistes i mecenes. Gràcies a ells, et convidem a parlar amb els objectes!