dissabte, 8 d’abril del 2017

ENTREGA DELS VIII PREMIS DE LA FUNDACIÓ JVV: LA CRÒNICA

El passat dijous 30 de març es va celebrar l’acte d’entrega dels VIII Premis de la Fundació Institut Jaume Vicens Vives. La cerimònia, que va tenir lloc al teatre de l’Institut, va començar amb una benvinguda de la directora Anna Masós, en la qual, a més de donar la benvinguda als membres de la Fundació i al públic assistent, va aprofitar per presentar Georgina Gratacós, conservadora del Museu Darder de Banyoles.


I és que, en motiu del 175è aniversari del centre, Gratacós, que treballa al museu Darder des que es va produir el trasllat de l’Institut Vell al nou – fa prop de 50 anys –, ens va oferir una xerrada sobre el gabinet d’història natural que hi havia, precisament, a les antigues instal·lacions.

Després d’aquesta xerrada, que va evidenciar, sens dubte, la riquesa patrimonial i històrica de l’Institut, es va procedir a l’entrega de premis – distingint un guanyador en les modalitats de recerca històrica i relat curt; a més de tres premis i dos accèssits en la modalitat de cartellisme –. El jurat, format per membres de la Fundació i representants dels departaments didàctics de l'Institut, va decidir premiar Roser Serra (1r de batxillerat), en recerca històrica, amb Tres moments de la història de l'Institut; i Laia Coronado (1r de batxillerat), en relat curt, amb Esquitxos a la història. En cartellisme, per la seva banda, els premiats van ser, en primer lloc, Quan van der Knokke (2n de batxillerat); Queralt Valerio (1r d’ESO), en segon lloc; i, per últim, Camil·la Montanyà (1r d’ESO). Per últim, els accèssits van ser per a la Fiona Gainza (1r d’ESO) i Cristina Parra (1r d’ESO).


Durant el transcurs de l’acte, a més, es va fer un reconeixement a la feina feta pels alumnes fora de l’aula i que, com va destacar la directora, a vegades resta invisible. Reconèixer-la, doncs, és essencial, perquè, malgrat la poca visibilitat que té, tota activitat que els alumnes desenvolupem representant a l’Institut – a més de ser una experiència, personalment, molt enriquidora – és essencial per la supervivència d’un centre amb més d’un centenar d’anys d’història.

Amb tot, doncs, la cerimònia, que va acabar amb una excel·lent actuació de violí a càrrec de Júlia Cabrera i Ariadna Costas (2n de batxillerat),  va estar marcada, en tot moment, pel reconeixement. Un reconeixement, però, que no només es va constatar pel que fa al talent i al treball dins i fora de l’institut, sinó que, a més, es va materialitzar en un petit homenatge al senyor Pere Mir, que, malauradament, ens va deixar fa poques setmanes. I és que, l’aportació a l’Institut que va fer a través de la seva fundació va ser – i és, encara – immensa.


Només podem acabar, doncs, expressant la nostra enorme gratitud cap a totes aquelles persones – i Pere Mir és una d’elles – que, amb les seves accions, han ajudat i/o ajuden a fer del món un lloc millor. A totes elles: moltes gràcies! 

Text: Pol Guàrdia (alumne de 1r de batxillerat)
Fotos: Núria Fàbrega (alumna de 1r de batxillerat)