dissabte, 12 de novembre del 2016

PINTEM SENSE COLORS: BALANÇ DE L'ACTIVITAT I UNA ÚLTIMA CRÒNICA

Divendres 4 de novembre els alumnes de 2n d’ESO B van anar al Museu d’Art a fer l’activitat “Pintem sense colors”. Us n’hem anat penjant informació de les visites dels altres grups, i ara us n'adjuntem dos petits textos. D'una banda, una petita crònica d'en Marcel Lleixà, alumne de 2n d'ESO, i, d'altra banda, l’Imma De Batlle, professora d’Educació Visual i Plàstica, ens en fa un petit resum.

El passat dimarts 25 d'octubre, els alumnes de 2n d'ESO D vam anar a visitar el museu d'Art de Girona. Allà ens van rebre la Maria i en Jaume.

Per anar millor ens vam partir en dos grups i vam fer dues activitats diferents. La primera consistia en visitar el museu mentre el monitor ens anava explicant diferents tipus de pintures i tècniques: pintura al fresc, a l'oli...

En Marcel i els seus companys escolten el monitor

En la segona, el que havíem d'aconseguir era crear pigments amb materials de diferents colors barrejats amb una o dos gotes d'aigua.

Va ser una experiència única i molt emocionant.
Marcel Lleixà
Alumne de 2n d’ESO


Amb aquestes visites al museu d’Art de Girona els alumnes de 2n d’ESO han fet un repàs a la història de l’art. Hem vist frescos romànics, retaules gòtics i pintures a l’oli del Renaixement.

Han pogut comparar la manera de representar les imatges en les diferents èpoques: la bidimensionalitat i la inexpressivitat dels rostres del romànic, l’expressivitat dels rostres del Renaixement i la perspectiva dels espais representats.

Han descobert que les pintures de l’època medieval del romànic i el gòtic de la baixa i l’alta edat mitjana es feien amb pigments d’origen vegetal, mineral i animal.

Per exemple, per fer la pintura al tremp (era la que s’utilitzava en el gòtic) que és la que han fet ells i amb la que han pintat petits esbossos que han extret de diferents retaules del museu, han necessitat:

- Aigua + pigment+aglutinant
- Aigua +  pigment (tinta de calamar, origen animal), flors (origen vegetal) o fang verd (origen mineral) + aglutinant (rovell d’ou).

En aquestes fotos, a part de veure els alumnes, podeu veure imatges de les vitrines que mostren d’on provenen els pigments.
Imma De Batlle
Professora d'Educació Visual i Plàstica