divendres, 24 de juny del 2016

¿CONOCEMOS EL ACTUAL INSTITUTO? ¿Y EL ANTIGUO?

Somos Mariona, Xènia, Carme y Fiona de 1r C de la ESO. Hemos estado trabajando el pasado de este instituto con motivo de su 175 aniversario y para hacerlo, hemos hecho entrevistas a  algunos de los profesores que antes eran alumnos de este instituto, acompañadas con un pequeño escrito y un vídeo. Nos han comentado algunos de los cambios que ha sufrido el instituto con el paso del tiempo y con el video os los mostraremos.

El instituto Jaume Vicens Vives es uno de los institutos más antiguos de la provincia de Girona. Fue fundado el año 1844, este año hemos celebrado el 175 aniversario. Al principio el instituto estaba situado al lado de la Catedral en el C/ De la Força, des del año 1966 está en la C/ Isabel la Catòlica, donde esta actualmente. Es un centro escolar de estudiantes desde 1ero de la ESO hasta 2ndo de Bachillerato. Es el único instituto público de Girona donde hacen el Bachillerato Internacional, esto hace que muchos estudiantes quieran hacer sus estudios en él. El instituto también tiene modalidades de diurno, nocturno y a distancia, que quiere decir que hay clases por la mañana, por la tarde y desde casa por Internet.

En el largo trayecto del instituto, este ha sufrido muchos cambios, tanto de gente, como de dirección, edificio... Nosotras nos hemos centrado en los últimos 50 años de este instituto, ya que no se conserva mucha información de los años anteriores.

Hace 50 años, el instituto cambió de edificio, creando así un espacio más grande y moderno, para que más estudiantes acudieran a él. En estos 50 años, hubo muchos cambios, ya que  la tecnología avanzaba rápidamente.

El instituto, empezó con la rambla descubierta, dejando así dos edificios totalmente independientes, el masculino, donde estudiaban los chicos, y al otro lado, el femenino, donde estudiaban las chicas, dividiendo así el instituto en dos. Al estar en esta situación, también había dos gimnasios, el masculino y el femenino. Los profesores más jóvenes, explican que cuando ellos llegaron como estudiantes, los pabellones, tenían estos mismos nombres, pero las clases, ya eran mixtas.

Otro cambio que nos han comentado, es que la actual biblioteca era la iglesia, donde se rezaba en ocasiones especiales, a su lado, una pequeña caseta, donde vivía el conserje y en el almacén amarillo, actualmente en el patio grande, vivían los profesores que no eran de la ciudad. En el patio central, había un “parquing”.

Unos años después, se instalaron el ascensor y las escaleras del pabellón Norte. También, al ser clases mixtas había un solo gimnasio, situado en el patio sur, y en esa época, había unas clases junto a la actual entrada al gimnasio, nombradas por los alumnos “lian champoo”, por un barrio chino muy pobre.

Lo que ahora conocemos por los vestuarios, antes era el bar y unas antiguas persianas amarillas predominaban la fachada del instituto. En las clases unas tarimas de madera elevaban al profesor y a la pizarra de los alumnos, además solo había una pizarra, no había ni ordenadores ni proyectores.

A continuación, os dejamos una de las entrevistas realizadas a los profesores ex-alumnos del centro, y también podéis visualizar el vídeo que hemos hecho.

Fiona Calvo, Mariona Moret. Xènia Gorris, Carme Habela
Alumnas de 1º ESO
Asignatura: Técnicas de escritura

ÀNGELS VALLVERDÚ
-¿Cuándo empezaste como alumno/a en el JVV?
Yo empecé aquí en el 1985.

-¿Qué año dejaste el JVV?
Lo dejé cuatro años después, en el 1989.

-¿Cuándo llegaste como profesor en el JVV?
Llegué aquí hace 10 años, en el 2006.

-¿Qué asignatura impartes?
Imparto la asignatura de sociales

-¿Siempre ha sido tu favorita?
Si, desde pequeña.

-¿Te gusta tratar con los alumnos?
Mucho.


-¿Qué cambios has notado de alumno/a a profesor/a?
La verdad es que bastantes, ahora los alumnos son mas jóvenes, hay mas diversidad de nivel, antes todos los alumnos teníamos el mismo nivel, ahora la enseñanza es mas didáctica, antes no existían los ordenadores y las clases están mas preparadas.

-¿Estudiaste en este edificio o en el antiguo?
Yo he estudiado en  este, de hecho se inauguro cuando yo nací.

-¿Cómo era antes este edificio?
Ha cambiado mucho, el bar estaba en los vestuarios, las ventanas eran de aquellas antiguas persianas amarillas, la rambla estaba descubierta, había tarimas para los profesores para estar elevados de los alumnos y las mesas eran como los pupitres de antes, no había proyectores ni ninguna tecnología.

-¿Te ves reflejado/a en los profesores que tenias de pequeño/a?
No es comparable la manera de enseñar, mas medios audiovisuales. Cada persona es diferente y tiene su método de enseñanza.

-¿Qué diferencias has notado entre tu generación y la nuestra?
Mi generación era más educada y respetuosa, no había problemas de disciplina y en casa eran más exigentes.

dijous, 23 de juny del 2016

TORNEM A PARTICIPAR AL MAPPING

Els alumnes de 4t d’ESO de Plàstica fan el taller de mapping i es tornen a presentar al festival internacional de mapping de la ciutat de Girona. Partcipen a la categoria educativa.

Enguany, el tema és el paisatge. Han treballat paisatges de pintura, de construccions i deconstruccions... i altres de literaris ja que moltes imatges les han creat inspirant-se amb Ramon Llull, Miguel de Cervantes i William Seakespeare. I és que aquest 2016 conmemorem els aniversaris de les seves morts.

El mes de juliol, a la façana de les Àguiles, trobareu el nostre muntatge durant el festival internacional de mapping. Us convidem a anar-hi i a gaudir de les nostres creacions i de les de quatre escoles i instituts més.
Jordi Ribes i Imma De Batxlle 
Professors de Plàstica



 

dimecres, 22 de juny del 2016

CONTES A L'ESPRINT: EL VÍDEO

Recordeu que no fa gaire que vam participar als Contes a l’Esprint? Doncs aquí en teniu el vídeo!

dimarts, 21 de juny del 2016

CULMINACIÓ DE L'ASSIGNATURA D'EMPRENEDORIA

L'assignatura Emprenedoria forma part de l'oferta d'assignatures optatives de 3r d'ESO. A la tercera avaluació l'alumnat, treballant en grups, ha fet uns plans d'empresa.

Els nois i noies han hagut de mirar al seu voltant i detectar necessitats o problemes que necessiten solució. A continuació, han dissenyat un producte que aporta aquesta solució, destacant els seus beneficis per al consumidor. Finalment, han analitzat com és la clientela a la qual ofereixen el seu producte i també la competència de productes similars o substitutius a la qual es poden enfrontar.


Tota aquesta feina ha quedat recollida en els corresponents plans d'empresa, que s'han elaborat de forma grupal i en un entorn col·laboratiu digital a través de Google Drive. Els productes dissenyats han estat:
- New Plug. Un endoll que facilita la tasca d'endollar i desendollar, a més d'incloure dissenys atractius i gens avorrits.
- Spin-It. Producte pensat per als DJ i els aficionats al “mixing”. Un nou concepte de taula de mescles, que inclou la tecnologia modular com a novetat més remarcable.
- Darsel. Un suport per a evitar que els objectes que es posen en una taula puguin caure.
- Cap Con A. La primera tassa antidegoteig. Gràcies a un enginyós sistema, qualsevol gota de líquid que rellisca per la superfície d'aquesta tassa és recollida en un dipòsit ubicat a la part inferior de la tassa.
- MagPlug. L'endoll segur. És un endoll on, si no connectem cap aparell, no hi ha electricitat i per tant cap nen pot prendre mal si hi remena. En endollar un aparell, es genera un camp magnètic que activa el pas del corrent.
- Ryujin. Uns auriculars submergibles de reduïdes dimensions, personalitzables i capaços d'informar-nos, entre altres coses, del nostre ritme cardíac.
Finalment, la feina feta s'ha comunicat a la resta de la comunitat educativa elaborant uns continguts que s'han penjat els plafons que hi ha a la rambla de l'institut. També s'està editant un vídeo del qual properament us en facilitarem l'enllaç.
Toni Cosgaya
Professor d’Emprenedoria

dilluns, 20 de juny del 2016

GRADUACIÓ DE 4t D'ESO

Avui els nois i noies de 4t han fet la seva festa de graduació.


4t A

4t B

4t C

4t D

4t E

FEM UN VÍDEO SOBRE EL BULLYING

Coneixeu el bullying oi? Per desgràcia és un tema molt actual, i per això els nois i noies de 1r d’ESO l’han treballat a Castellà. Podeu visualitzar el vídeo que han fet l’Aina Duran, la Maria Figueras, la Carlota Morales i la Carla Moreno.

SEGUIM AMB ELS TREBALLS DE SÍNTESI AL CENTRE

1r d'ESO

3r d'ESO

diumenge, 19 de juny del 2016

SORTIDA DEL TREBALL DE SÍNTESI DE 2n D'ESO

L’alumnat de 2n d’ESO va anar al Museu de Terrassa per conèixer l’itinerari de l’energia. Aquesta sortida forma part del seu treball de síntesi, amb el qual s’acaba el període lectiu del curs 2015-2016.



dissabte, 18 de juny del 2016

GRANS RESULTATS A LA FASE FINAL DEL FONIX

La Dolores Lamas (4t d’ESO) i la Júlia Ibáñez (3r d’ESO) han quedat, respectivament, 6ª a i 8 a de la fase final del concurs d’anglès Fonix.

Moltes felicitats!

GRAN PRODUCCIÓ D'ALLS

Aquest any a l'hort del Vives hem tingut una producció d'alls prolífica, amb alguna cabeça que feia més de 6 cm de diàmetre.

Es podria dir que estem ben protegits del vampirs…
Rosa Panosa
Professora col·laboradora de l'hort


divendres, 17 de juny del 2016

ORIENTACIÓ I SUPERVIVÈNCIA A SANT GREGORI

Els dies 14 i 15 de juny els grups de 3r d'ESO van fer l'excursió del treball de síntesi. L'excursió consistia en passar un matí a St. Gregori realitzant diferents tallers de supervivència i orientació a la muntanya.

Hi havia 6 tallers: dues curses d'orientació, un sobre mètodes d'orientació naturals, un sobre com orientar-se amb mapes i brúixoles, un altre sobre primers auxilis i, finalment, un sobre mètodes de comunicació al llarg de la història.

Com molts ja sabeu, una cursa d'orientació és una cursa que consisteix en passar per un seguit de fites i a mesura que s'assoleixen aquests punts, anar marcant un tros de paper per provar que hi has arribat. En el taller de mètodes d'orientació es van tractar temes com el rellotge de sol, la construcció d’una brúixola casolana, l'orientació a través de les constel·lacions o com orientar-nos a trevés del nostre entorn.


En el taller sobre mapes i brúixoles van explicar com moure's per la muntanya amb un mapa i una brúixola, sabent distàncies gràcies a les corbes de nivell i l'escala i sabent direccions amb l’orientació del mapa o de la brúixola.

En el taller de primers auxilis ens van mostrar una farmaciola i com utilitzar-la si nosaltres o algun acompanyant pren mal. També ens va ensenyar com improvitzar unes camilles casolanes o com comunicar-se amb l'helicòpter en cas que aquest hagi hagut de socórrer el ferit.

Finalment, en l'últim taller ens van parlar sobre els mètodes de comunicació al llarg de la història tot fent una ruta pels boscos de Sant Gregori.
La sortida va anar molt bé.

Arnau Lleixà
Alumne de 3r d’ESO

EXCEL·LENTS RESULTATS DELS NOSTRES ALUMNES ALS EXÀMENS DE FRANCÈS DELF SCOLAIRE

Tots els alumnes del Vives que es van presentar als exàmens de Francès Delf scolaire (B1 i A2) han aprovat amb notable i excel·lent: Georgina Colomer, Sarah Costa, Laia Calvet, Khaoula Tanane, Nerea Ortega i Anna Sellabona (1r de Batxillerat); Júlia Aguado, Maria Aguilera, Júlia Brunet, Júlia Cabré, Berta Cordón, Gemma Dalmàs, Ona Figueras, Climent Garriga, Karyna Goncharenko, Daniel Hernández, Mariona Vicens, Noa Aymamí, Mariona Fernàndez, René Planas, Clara Rufí, Rosa Gairín, Cristina Jordà, Berta Palahí, Marina Pla-Giribert, Ariadna Garcia i Fàtima Ouaouanane (4t d’ESO).


Les proves Delf scolaire van tenir lloc el passat mes d'abril. Podeu trobar tota la informació sobre aquests exàmens a www.delfscolaire.cat.

Félicitations pour les excellents résultats obtenus et bonnes vacances!
Anna Ribas
Professora de Francès

SORTIDA DEL TREBALL DE SÍNTESI DE 3r

Els dies 14 i 15 de juny els nois i noies de 3r d’ESO van anar a Sant Gregori a fer diferents tallers relacionats amb el treball de síntesi. Així, per exemple, van fer circuits d’orientació, van aprendre a llegir un mapa, a utilitzar una brúixola o a fer primers auxilis si tenim cap contratemps a la natura.

Els tallers els van fer monitors de l’empresa Aventura Girona.



dijous, 16 de juny del 2016

MÉS FOTOS DEL VIATGE DE 4t

Us adjuntem alguna fotografia més del viatge de 4t d’ESO a Madrid, dins el projecte de recerca.





ASSAJOS MUSICALS

Alumnes d’ESO i la professora Rosor Rabassedas estan assajant una actuació musical pel 175è aniversari del centre.


dimecres, 15 de juny del 2016

LA JUDITH POCH A LA FASE FINAL DE L'OLIMPÍADA D'ECONOMIA

Judit Poch, alumna de 2n de batxillerat, finalment ha estat seleccionada per anar a la fase final de l'Olimpíada d'Economia, que tindrà lloc a Valladolid els dies 22, 23 i 24 de juny.

Esperem que obtingui un bon resultat. Ànims, Judit!
Toni Cosganya
Professor d’Economia

PRESENTACIÓ DELS VÍDEOS DE FRANCÈS

Divendres 10 de juny, l’alumnat de 3r d’ESO de l’optativa de Francès va presentar els vídeos de la sortida a Cotlliure.

dimarts, 14 de juny del 2016

SOM NOTÍCIA

La Wanting Li amb el seu premi en el XII Certamen Escolar en Llengües d’Origen, i la Meritxell Brunet amb el Premi Osona contra el Càncer han estat notícia al Diari de Girona d’avui.


SEGUIM AMB ELS 30' DE LECTURA

Els nois i noies de 1r d’ESO segueixen amb els 30’ de lectura, com veiem amb els del grup D.


dilluns, 13 de juny del 2016

PROVES DEL DELF

Dissabte 4 de juny els alumnes Laia Fonalleras, Júlia Serra, Souhayla El Boughami, Joan Massaguer i Carla Juanes (1r de Bat) i Marcel Pla 4t d’ESO) van realitzar els exàmens de francès corresponents als nivells DELF-B1 i DELF-A2.

Les proves escrites van tenir lloc a l'Auditori de Girona de les 11h15 a les 14h15. L'última part de l'examen, les proves orals, serà a l'Alliance Française a partir del dia 20 de juny. Bon travail et bon courage ! On croise les doitgs:).

dissabte, 11 de juny del 2016

PERÍODE DE MATRICULACIÓ PER A L'ALUMNAT NOU (CURS 2016-2017)

LA ROUTE DE L'EXIL

Première étape: MuME (La Jonquera). Nous sommes arrivés au Musée de l’exil où nous avons fait une super visite guidée.

El divendres 13 de maig, els alumnes de francès de 3er d’ESO vam anar d’excursió a França. La primera parada que vam fer va ser a la Jonquera on, desprès d’esmorzar, vam anar al Museu de l’Exili. La visita va ser molt interessant.


El nostre guia, en David, ens va explicar la història de la segona república espanyola, la guerra civil que la va seguir i finalment la dictadura. Durant la visita del museu també es va fer referència als exiliats que en gran majoria eren els republicans que havien perdut la guerra. Aquests exiliats van anar a França l’any 1939. Aquest fet ens ens porta a la segona visita.

Deuxième étape: Saint Cyprien. L’ancien champ de concentration était sur la plage, immense. Sur la plage, Alex Doll et Marc Juanes ont lu deux textes à haute voix: deux lettres des prisonniers qui témoignent les conditions misérables des champs de concentration.


La segona parada va ser a les platges de Saint-Cyprien, antic camp de concentració pels refugiats republicans. Allà a la sorra vam llegir cartes que aquest refugiats enviaven a les seves famílies. En aquestes cartes descrivien les condicions de vida dels camps i podem saber que es vivia en unes condicions miserables.

Troisième étape: Maternité d’Elne. Une jeune infirmière suisse, Elisabeth Eindenbenz, a transformé un ancien manoir en Maternité pour y accueillir les femmes enceintes des champs de concentration. C’est grâce à cette Maternité que beaucoup de bébés nés entre 1939 et 1945 se sont sauvés.

Després de dinar, vam anar a la Maternitat d’Elna. L’any 1939 Elisabeth Eindenbenz va convertir la casa en una maternitat per acollir les dones embarassades dels camps de concentració. Gràcies a la Maternitat es va poder salvar la vida de molts nadons.
Quatrième étape: Collioure. Dans ce beau petit village nous avons fait des interviews en français. Nous avons enregistré nos interviews et tourné un film.

Finalment, ens vam acomiadar dels guies i vam anar a Cotlliure on, per grups, ens vam dividir per fer entrevistes en francès. Vam filmar les entrevistes, les hem transcrit i hem editat els vídeos. Aquesta excursió ens ha fascinat a tots, ja que hem après molta informació sobre la guerra civil  i a més hem pogut practicar el francès.

Un grand merci aux professeurs Aurora Osuna, Gemma Ballarin, Joan Guerola, Anna Ribas

Alexandra Avilés et Laia Farrés
Alumnes de 3r d’ESO



UN EXALUMNE ÉS NOTÍCIA

Ahir en Pau Vila, exalumne del Vives, va ser notícia al Diari de Girona: http://www.diaridegirona.cat/tecnologia/2016/06/08/apple-convida-universitari-gironi-silicon/787526.html

EL 175è ANIVERSARI ENVAEIX GIRONA

Heu vist que bé que queden els “roll-up” del 175è aniversari? Es veuen des de diferents llocs de la nostra ciutat!



divendres, 10 de juny del 2016

30 MINUTS DE LECTURA. I TU QUÈ EN PENSES?

Per tercer curs consecutiu, els alumnes de 1r i 2n d'ESO participen de la iniciativa 30 minuts de lectura. S'acosta el final d'aquest curs, és hora de fer balanç i l'Equip Impulsor del projecte hem donat la veu als alumnes de 1r d'ESO perquè expressin la seva opinió. Hem de dir que les opinions favorables han estat pràcticament unànimes. Tot i així, recollim els suggeriments i propostes de millora i agraïm tots els comentaris que ens heu fet arribar. Heus aquí unes mostres:


"A principi del curs ens van dir que tots els alumnes de primer i segon d’ESO, llegiríem una estona cada dia de classe.Van fer que aquesta mitja hora de lectura fos cada setmana en diferent horari. Per exemple, aquesta setmana hem llegit a tercera hora, i la setmana que ve, llegirem a quarta. Així tots els professors tenen les mateixes hores per fer classe. Un dels treballs que ens va posar la professora de plàstica, va ser fer una llibreta per poder fer un petit escrit o dibuix, de tots els llibres que llegim a la mitja hora de lectura. En la llibreta de lectures, jo no és que hi tingui molts de llibres, perquè penso que mitja hora, és poc."

"En el primer quart d’hora comences a recordar el que vas llegir ahir, i en el segon quart és quan ja segueixes la història, però llavors et diuen que ja s’ha acabat. A mi em passa molt ràpid, però ja sé que tampoc podem estar tot el dia llegint, així que jo penso que ens podrien deixar portar el llibre a casa.També seria bona idea poder posar música relaxant per concentrar-nos més."


"Penso que la mitja hora de lectura és una molt bona idea, en primer lloc és una manera d'estar més tranquils, i en segon és molt útil llegir i si ho fem com a hàbit encara més.Com diuen alguns professors, creem una bombolla en la que ningú, excepte nosaltres mateixos, té dret a entrar."

"Per alguns és molt útil per treure la pressió dels exàmens, els deures o les classes, segurament a vegades és el moment més esperat del dia. M'agradaria que en els cursos superiors es continués fent. A mi, la 1/2 hora de lectura, m'encanta, de fet, m'agradaria que fos tota una hora, com fèiem a l'escola. Trobo genial la idea de la lectura perquè va molt ve per desconnectar durant una estoneta, i perquè a mi m'encanta llegir.

"A mi me parece muy bien eso de los 30 minutos de lectura. Es un procedimiento para que los alumnos puedan llegar muy lejos en el futuro. Hacer 30 minutos de lectura durante el día a mi me va muy bien porque cada día leo más rápido."


"Jo crec que llegir en hores de classe va molt bé, així també després aprenem a escriure. No sé, però a mi m'agradaria que féssim més hores de lectura, no per perdre temps de classe, sinó perquè necessitem llegir. Això que la lectura només es fa a 1r d'ESO i a 2n d'ESO, no em sembla bé, crec que s'hauria de fer fins a 4t d'ESO."

"Ya he leído unos 7 libros este año, mejoré mucho más la lectura y sin contar que leo más,  mejor, y más rápido... creo que ese 30' de lectura es muy útil para mí y para la mayoría de alumnos. Pena que solo los de 1r y 2n hacen la lectura diaria."

"La veritat és que trobo que per ser el primer any que vinc a aquest institut crec que és de les activitats més divertides que fem. Així doncs, la lectura que fem a l'institut, m'agrada molt. Per què? Doncs perquè és una mitja hora molt profitosa i divertida. Molts de nosaltres, durant la tarda o durant el dia no tenim oportunitat ni temps de llegir, o sí, però només una estona curta. Per tant, trobo que la mitja hora que tenim la podem aprofitar molt bé. A més, tenim molta varietat de llibres per escollir, ja que cada alumne a principi de curs va portar-ne tres. Un dels moltes avantatges que hi ha, és que si el llibre que has agafat no t'agrada, doncs el pots canviar ja que no és una lectura obligatoria i a més, pots preguntar l'opinió de propietari del llibre."

"Los 30 minutos de lectura son importantes porque impulsan a la mayoría de los estudiantes a leer. Quien más quien menos, todo el mundo aprovecha la 1/2 hora de lectura para leer, pues el resto del día no tenemos mucho tiempo para dedicar a la lectura. Gracias a los libros que han traído mis compañeros, he conocido algunas novelas que me han gustado mucho, como por ejemplo: 'L'assassinat del professor de matemàtiques."

            Comentaris realitzats per alumnes de 1r C i D d'ESO, maig 2016

dijous, 9 de juny del 2016