dijous, 19 de maig del 2016

MERCAT DE LES COOPERATIVES DELS INSTITUTS DE LES COMARQUES GIRONINES

El dijous dia 12 es va celebrar a la nostra ciutat el mercat de les cooperatives dels instituts de les comarques gironines, en la seva la 6a edició.

El mercat aplega les cooperatives gestionades per l'alumnat i que funcionen en alguns instituts de les nostres comarques. El projecte de les cooperatives consisteix en la creació, per part de l'alumnat de 3r. i 4t. d'ESO, d'una empresa (una cooperativa, en aquest cas) a cada institut. L'empresa funciona pràcticament com una empresa real, amb una organització interna i una activitat comercial, la qual varia d'un institut a un altre (es poden vendre manualitats o bé contactar amb proveïdors de productes locals i comercialitzar-los). En qualsevol cas, l'alumnat s'acostuma a dirigir i a gestionar una empresa pràcticament real.

Muntant la parada

Un cop l'any, habitualment durant el mes de maig, es fa un mercat on coincideixen totes les cooperatives. Cadascuna d'elles ofereix els seus productes als vianants que passegen pet Girona. Es aquest cas el mercat es va fer davant l'edifici de la Generalitat, a la Plaça Pompeu Fabra.

En total, assistiren 15 cooperatives i 200 estudiants de diferents instituts de les comarques de Girona.

A l'acte previ, celebrat a l'Auditori Josep Irla, vàrem tenir els parlaments de:

- Quim Bosch (coordinador de les cooperatives i impulsor de la iniciativa Emprèn.gi)

- Josep Polanco (Delegat del Departament d'Ensenyament a Girona).

Josep Polanco

- Marc Rosselló i Anna Pons, impulsors de la cooperativa Somenergia (www.somenergia.coop), empresa especialitzada en la generació i distribució d'energia neta. L'empresa compta en l'actualitat amb 25.000 socis cooperativistes, s'està estenent arreu de l'Estat i han dut a terme inversions en generació d'energia renovable per 7,5 milions d'euros. La veritat és que la seva explicació va ser realment interessant.

- També vàrem comptar amb la presència del vicepresident de la Cambra de Comerç, Indústria i navegació de Girona, en Jaume Fàbrega i en Salvador Maneu, de la Fundació Princesa de Girona.

La Dolors Falgàs (psicodegoga del Vives), en Toni Cosgaya (coordinador de La Cooperativa) i l'Anna Masós (directora) amb alumnes 

Pel que fa a la cooperativa de l'Institut Jaume Vicens Vives un cop més hem estat la cooperativa amb més vendes, les quals han arribat als 400 euros. Literalment, es va vendre tot! Enguany l'oferta de la cooperativa estava centrada en embotits artesanals de l'Alta Garrotxa, melmelades ecològiques i productes de la cooperativa sòcia del nostre institut  a Astúries.

Toni Cosgaya
Professor responsable de La Cooperativa