dimecres, 18 d’abril del 2012

PROGRAMA ESCOLA EMPRESA (4 ESO)

Avui tots els alumnes de 4t d'ESO han assistit al teatre per escoltar una conferència a càrrec de Manel Xifra, un empresari gironí membre de la FemCAT (Fundació d'Empresaris de Catalunya), una fundació que pretén donar suport a iniciatives que serveixin per al progrés de la societat catalana. L'objectiu de la xerrada consistia a informar els estudiants sobre el que representa ser empresari i ha estat dirigida a aquest públic perquè, com s'ha afirmat, els joves constitueixen l'horitzó en el qual es fixen els empresaris actuals.

Manel Xifra i Pagès, president de COMEXI
Manel Xifra, exalumne del nostre institut, ens ha parlat en primer lloc de la seva experiència personal al capdavant de COMEXI GROUP, una empresa familiar fundada el 1954 que s'ha consolidat com a líder mundial en fabricació de maquinària d'impressió i conversió per al sector de l'envàs flexible. La seva tasca consisteix bàsicament a estar informat (de les regulacions i normatives, dels mercats dels diferents països, etc.), a viatjar per tot el món per participar en fires, congressos, entrevistes amb clients, reunions amb els directius i el Consell (Comexi és una empresa internacional), etc. Per tant, la seva ocupació principal és interaccionar amb moltes persones per aportar noves idees, ja que ha d'estar al dia de les novetats que apareixen al mercat sobretot perquè es tracta d'una empresa que es basa en la tecnologia.

A continuació, i amb la participació -molt activa, certament- del públic assistent, s'ha parlat del perfil que ha de tenir un bon empresari: ha de ser una persona amb unes característiques determinades, entre les quals cal destacar les següents: lideratge, disciplina, creativitat, compromís, honestedat, iniciativa, esperit d'equip, flexibilitat i esperit crític, entre d'altres. A banda d'això, ha d'estar disposat a assumir certs riscos i ha de ser capaç de prendre decisions amb determinació. 

Ja per acabar, el conferenciant ha volgut cloure la xerrada amb dues idees que sintetitzaven la seva exposició. D'una banda, ha esmentat els tres aspectes imprescindibles per a ser un bon empresari: s'ha de voler ser-ho, s'ha de tenir esperit de lideratge i s'han de voler assumir riscos. Finalment, ha remarcat la importància de les empreses per al bon funcionament d'un país, sobretot per la capacitat que tenen a l'hora de crear llocs de treball: en aquest sentit, un país capdavanter ha de tenir un teixit industrial important. 

Val a dir que ha estat una conferència ben interessant i la majoria dels alumnes s'han mostrat molt participatius. Potser en un futur alguns hauran d'aplicar el que hi han après. De fet, el propòsit de l'activitat és que els nois i noies reflexionin sobre la possibilitat de fer-se empresaris.