dissabte, 28 d’abril del 2012

III PREMI FUNDACIÓ INSTITUT JAUME VICENS VIVES DE GIRONA

El divendres dia 27 d'abril a les 12 del migdia es va iniciar l'acte de lliurament dels premis de la Fundació Jaume Vicens Vives al teatre Ignasi Bonnin. A l'esdeveniment, obert també a pares i a professorat en general, hi assistí l'alumnat de Batxillerat del centre i fou presentat amb molta professionalitat pels alumnes de 1r de Batxillerat Irene Planas i Adrià Plazas.


1. DISCURS DE BENVINGUDA
La Sra. Elisabet Saguer, directora de l'institut Jaume Vicens Vives, obrí la celebració amb un discurs de benvinguda amb què presentà els patrons i els convidats de la Fundació i agraí la seva presència a tots els assistents en general. Cal destacar del seu parlament, d'una banda, la felicitació i l'encoratjament que dedicà a tots aquells alumnes que participen en concursos per l'esforç extraordinari que aquest fet representa; i de l'altra, la informació que oferí sobre les Beques Cims-Cellex, de les quals el nostre centre serà beneficiari a partir del curs vinent. (Vegeu bloc Actesicelebracions, 10 de març de 2012)




2. ENTREGA III PREMI FUNDACIÓ INSTITUT JAUME VICENS VIVES DE GIRONA
Tot seguit es procedí a la lectura de les actes de deliberació dels diferents jurats i a l'entrega dels premis d'aquesta tercera convocatòria de la Fundació. Recordem que les tres modalitats proposades eren Cartellisme, Història local, Girona i les seves comarques i Relat breu. (Vegeu bloc Actesicelebracions, 31 de gener de 2012)


Quant a la modalitat de Cartellisme, el Sr. Josep M. Birulés (arquitecte, exregidor de l'Ajuntament de Girona i escriptor) comentà el procés de selecció de treballs i els paràmetres aplicats per a determinar els guanyadors. Entre d'altres aspectes, destacà la importància de la utilització de fotografies originals, realitzades pels mateixos participants, per a l'elaboració dels cartells. Els accèssits foren per als alumnes següents: Luna del Valle, Júlia Enrique, Oriol Marés, Marina Verdaguer Alsina i Marina Montenegro, que reberen sengles diplomes. El premi fou per a Carmen Pérez, autora d'un treball informàtic que va destacar pel cromatisme i una textura abstracta de gran potència, havent-ne valorat el jurat característiques com ara l'esforç i la manipulació.








A continuació feu la seva intervenció el Sr. Ernest Martí, exalumne i professor del centre, i responsable de comunicar al públic les deliberacions del tribunal responsable d'atorgar el premi de la modalitat d'Història local, Girona i les seves comarques, format per Enric Mirambell, Josep M. Nolla i Eduard Canal. Martí pronuncià un breu discurs d'agraïment i destacà l'excel·lent nivell dels treballs presentats. De seguida feu públic el nom de l'alumna guardonada: Neus Riera, pel seu treball de recerca sobre el centre d'acolliment La Sopa.






Finalment, la Sra. Mariàngela Vilallonga (exalumna de l'institut Jaume Vicens Vives, catedràtica de Filologia Llatina a la UdG i vicepresidenta de l'IEC) feu una aferrissada defensa de les lletres i, com a portaveu del tribunal format per la Sra. Dolors Condom, el Sr. Lluís Lucero i ella mateixa, destinat a determinar el guanyador de la modalitat Relat breu, comunicà el resultat de la deliberació: l'accèssit fou per a Annia Acosta, autora del treball Un món real, llunyà. Mons imaginaris, propers. El premi fou, en paraules de la mateixa Vilallonga, "per un text contundent, una metàfora o si voleu també una prosopopeia": Una sola mirada. Reflexiones de una pared,  text escrit per l'alumna Elsa Pórtulas.



3. RECONEIXEMENT ALS ALUMNES DE BATXILLERAT
Seguint el programa, es procedí al repartiment de diplomes i premis als alumnes destacats de Batxillerat. Es feu reconeixement dels següents estudiants: 




Eudald Romo Grau
Primer lloc a la fase provincial de l'Olimpíada de Geologia. 
Primer lloc a la fase catalana de l'Olimpíada de Química. 
Medalla d'or a la fase catalana de l'Olimpíada Internacional de Física. 
Medalla de bronze a la fase espanyola de l'Olimpíada Internacional de Física. 
Segon premi a la fase catalana de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques. 
Medalla de bronze a la fase espanyola de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques. 
Martí Llinàs Comas:
Medalla de plata a la fase catalana 
de l'Olimpíada Internacional de Física.
Medalla de bronze a la fase espanyola de l'Olimpíada Internacional de Física.  
Pol Torrent Soler:
Medalla de plata a la fase catalana de l'Olimpíada Internacional de Física.
Medalla de bronze a la fase espanyola de l'Olimpíada Internacional de Física. 
Marc Felipe Alsina:
Segon premi a la fase catalana de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques.
Medalla d'or a la fase espanyola de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques.
Pau Surrell Rafart:
Tercer premi a la fase catalana de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques.
Medalla de plata a la fase espanyola de l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques.
Pep Rodeja Ferrer:
Premi de Continguts en el Congrés de Treballs de Recerca CRACS de la UDG. 


També es va voler tenir en compte la dedicació i la bona voluntat dels patrons de la Fundació i dels membres dels tribunals amb l'entrega d'un diploma. S'agraí la participació de Josep M. Birulés, Dolors Condom, Josep Cornellà, Enric Mirambell, Joaquim Nadal, Josep M. Nolla, Josep Quintanas, Assumpta Ramoneda i Mariàngela Vilallonga (patrons), i d'Eduard Canal, Lluís Lucero, Imma de Batlle i Assumpta Planas (professors).


4. RECORD DEL PROFESSOR DE QUÍMICA JOSEP ESTALELLA
La celebració continuà amb un discurs excel·lent de la Sra. Dolors Condom (exprofessora de l'institut Jaume Vicens Vives, catedràtica de Filologia Llatina i directora de la Càtedra M. Àngels Anglada) en record del professor de química del centre Josep Estalella (1879-1938) atès que aquest 2012 és l'Any Internacional de la Química. 
Condom destacà Estalella com "un model a seguir" que inculcà als alumnes els valors tradicionals: l'esforç i el treball; i el propòsit d'aquest de fer-ne homes bons, però també forts. Llegí també els testimonis d'alguns dels estudiants que tingueren la sort d'ésser instruïts pel mestre i que remarcaven el saber i les aportacions científiques d'Estalella, però també la seva bonhomia.



5. CONFERÈNCIA SOBRE QUÍMICA
I també com a homenatge a l'Any Internacional de la Química, i al mateix Josep Estalella, els assistents a l'acte pogueren gaudir d'un taller impartit pel professor de la UdG Josep Duran i pel seu ajudant, Pep Anton Vieta. Mitjançant explicacions teòriques i espectaculars demostracions pràctiques de laboratori, presentades amb un evident to humorístic, constituïa un recorregut per la història de la química des dels orígens de l'home fins a l'actualitat. 



En aquest context es feu esment de l'obra d'Estalella Ciencia recreativa, de la qual se'n comentaren alguns experiments.


6. DISCURS DE CLOENDA
El Sr. Joaquim Nadal (polític i catedràtic d'Història Contemporània de la UdG), fou l'encarregat de pronunciar el discurs de cloenda de l'acte. En el seu parlament, Nadal destacà tres qüestions. 




En primer lloc, l'elogi de la paraula viva: com a homenatge al poeta gironí Narcís Comadira en el seu aniversari, llegí el poema "Quatre paraules", que aquest autor va compondre en commemoració del Dia Internacional de la Poesia. (Vegeu bloc Actesicelebracions, 23 de març de 2012). En segon lloc, l'elogi de la memòria viva: en aquest sentit, el ponent va tenir unes paraules de record per a dues personalitats de la nostra història més immediata, Santiago Sobrequés i Jaume Vicens Vives. Finalment, l'elogi dels números: "en temps de dificultats extremes -referia Nadal- si en alguna cosa no s'ha d'escatimar és en educació".


Amb unes darreres paraules de la Sra. Elisabet Saguer agraint la participació i l'assistència de tothom, es donà cloenda al III Premi Fundació Institut Jaume Vicens Vives de Girona.


Fotografies: Enric Mirambell i Roqueta