El passat dimarts 5 de febrer els alumnes de segon de Batxillerat vam fer una visita pel Barri Vell de Girona sobre com va viure la ciutat la Guerra Civil.
La primera parada va ser al Museu d’Història de Girona. Allà, un guia ens va descriure el context internacional de la guerra i vam poder visitar la Sala de la Guerra Civil, un petit espai amb un munt de fotografies, articles de diaris, dibuixos fets per nens petits… que mostraven com la població gironina i la seva ciutat es van veure afectats pel conflicte bèl·lic. Seguidament, ens vam dirigir a la Cisterna i a la Carbonera, dos refugis antibombardejos situats sota terra. Aquesta experiència va ser de les més interessants de la sortida ja que antigament l’Institut Jaume Vicens Vives ocupava el lloc de l’actual Museu d’Història de Girona, per tant, l’institut gaudia d’aquests refugis. A més, estar tancat en aquella sala ajudava a comprendre millor la situació que van viure centenars de persones.
La segona parada va ser a les Voltes de la Rambla de la Llibertat, on ens van explicar que solien aixecar barricades amb sacs de sorra per crear un mínim refugi quan les bombes queien imprevisiblement. D’aquesta manera, si la gent no era a temps d’amagar-se sota terra, almenys podien protegir-se una mica. Ens van explicar que els bombardejos mai seguien un patró, per tant, aquesta era la millor eina per protegir-se el més ràpidament possible dels atacs. En casos extrems, els gironins també es refugiaven sota les escales o les parets mestres de les cases, tanmateix, les bombes ho destrossaven tot al seu pas.
Finalment la tercera i última parada va ser el refugi antiaeri situat al Jardí de la Infància. En aquell ambient fred, tancat i bastant petit, vam llegir el testimoniatge de diverses persones que van haver de sobreviure diversos dies tancats allà sota, fet que no va deixar indiferent a cap de nosaltres. Seguidament vam visualitzar un vídeo protagonitzat per supervivents gironins de la guerra explicant com la van viure personalment i com va afectar la ciutat.
Per concloure la visita, vam llegir les inscripcions de setze llambordes homenatjant el record dels gironins que van ser deportats als camps de concentració nazis. Malgrat la seva senzillesa, va representar una activitat dura que ens va fer reflexionar sobre els greuges de la guerra i les situacions que van haver de suportar setze persones innocents.
Un cop acabada la visita, tots vam coincidir en què no havia estat gens feixuga gràcies al fet que la informació estava molt ben sintetitzada i havíem pogut veure amb els nostres ulls proves físiques del pas de la guerra a Girona.
Text: Queralt Grau Genoher i Júlia Ibañez Massa
Fotos: José Maria García-Consuegra i Museu d'Història de Girona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada