dimecres, 24 de febrer del 2016

SORTIDA A PERALADA

Dins la Setmana de les Llengües, el passat 18 de febrer, els alumnes de 3r d’ESO ens vam desplaçar fins a Peralada per visitar-ne el Castell i també per conèixer més sobre Ramon Muntaner.

Primer, al Castell, ens van fer una petita introducció sobre el seu origen. Es va construir l’any 1225, però com que els almogàvers van cremar el poble, al segle xiv  es va reconstruir de nou. El segle passat, el xx, el va comprar el senyor Miquel Mateu, i el 1972 el va heredar la seva filla, la senyora Carme Mateu. A l’interior del Castell hi tenim el famós Casino de Peralada.


També ens van ensenyar l’església i les col·leccions de Miquel Mateu, que són de vidre i ceràmica, i que estan compostes per 2.500 peces. Tot seguit vam poder veure la bodega de vi, de la qual surt el vi de Peralada.


Tot seguit vam entrar a la biblioteca, on hi ha més de 100.000 llibres que encara es poden consultar. En podem destacar el document més antic, del 824, d’abans que es descobrís la impremta, està fet de pergamí, els fulls són de pell d’animal i està escrit en llatí.


Després d’esmorzar ens van explicar diferents aspectes de la “Crònica” de Ramon Muntaner, fill de Peralada.

Finalment, vam tornar cap a Girona, després d’haver gaudit d’una ruta literària d’allò més interessant.

Pol Cumeras i Txell Font
Alumnes de 3r B