dilluns, 5 de maig del 2014

RECEPTES DEL VIVES



LIONESES DE NATA I TRUFA CLARA FETES AL TALLER
JORDI XARGAY (Professor de Tecnologia)

Per fer les lioneses es pot fer la pasta (anomenada "Choux") uns dies abans de la seva utilització. Aguanta bé 2 o 3 dies a la nevera. La trufa clara, això sí, s'ha de preparar el dia anterior. Si les lioneses han de ser transportades, és convenient congelar-les per tal que no quedin aixafades.
Pasta Choux
Ingredients


. 250 ml d'aigua
. 175 g de mantega o llard
. 250 g de farina
. 5 ous sencers
. 5 g de sal
. 3 clares d'ou
Preparació
1. Posem la mantega o el llard en un ansat. Hi afegim la sal i l'aigua i ho desfem tot al foc. Mentrestant, pesem la farina.
2. Quan arrenqui el bull, aboquem la farina de cop, parem el foc i remenem amb energia, fins que es desenganxi de les parets.
3. Hi afegim els ous, un a un, remenant.
4. Hi afegim les clares d'ou, també d'una en una i remenant.
5. Quan tinguem una pasta cremosa, omplim una mànega pastissera.
6. Sobre una plata de forn amb paper de forn, hi dibuixem floretes de pasta.
7. Posem un polsim de sucre sobre les floretes.
8. Introduïm la plata al forn preescalfat a 250 graus durant uns 10 minuts, fins que la massa quedi rossa. Traiem la plata i deixem refredar la massa. Hem d'esperar que sigui freda per desar-la a la nevera.

Farciment
Ingredients
. 500 ml de nata per muntar (per a les lioneses de trufa clara)
. 75 g de sucre
. 35 g de xocolata
. 500 ml de nata per muntar (per a les lioneses de nata)
. 75 g de sucre
Preparació
1. Posem la nata per a la trufa clara en un ansat i l'escalfem. Quan arrenqui el bull, aturem el foc i hi posem la xocolata, remenant fins que es desfaci. Quan estigui freda, la desem en un recipient de vidre i a la nevera tapat amb un film de plàstic. Ho deixem reposar 1 dia.
2. Hi afegim el sucre, remenant, i batem fins que es converteixi en trufa.
3. Omplim una mànega pastissera i farcim les lioneses que prèviament hem tallat.
4. Per a fer el farciment de nata, afegim el sucre a la nata i batem de la mateixa manera com hem fet amb la trufa clara.
5. Amb l'ajuda d'una mànega pastissera farcim les lioneses.