LIONESES DE NATA I
TRUFA CLARA FETES AL TALLER
JORDI XARGAY (Professor
de Tecnologia)
Per fer les lioneses es pot fer la
pasta (anomenada "Choux") uns dies abans de la seva
utilització. Aguanta bé 2 o 3 dies a la nevera. La trufa clara,
això sí, s'ha de preparar el dia anterior. Si les lioneses han de
ser transportades, és convenient congelar-les per tal que no quedin
aixafades.
Pasta Choux
Ingredients
. 250 ml d'aigua
. 175 g de mantega o llard
. 250 g de farina
. 5 ous sencers
. 5 g de sal
. 3 clares d'ou
Preparació
1. Posem la mantega o el llard en un
ansat. Hi afegim la sal i l'aigua i ho desfem tot al foc.
Mentrestant, pesem la farina.
2. Quan arrenqui el bull, aboquem la
farina de cop, parem el foc i remenem amb energia, fins que es
desenganxi de les parets.
3. Hi afegim els ous, un a un,
remenant.
4. Hi afegim les clares d'ou, també
d'una en una i remenant.
5. Quan tinguem una pasta cremosa,
omplim una mànega pastissera.
6. Sobre una plata de forn amb paper de
forn, hi dibuixem floretes de pasta.
7. Posem un polsim de sucre sobre les
floretes.
8. Introduïm la plata al forn
preescalfat a 250 graus durant uns 10 minuts, fins que la massa quedi
rossa. Traiem la plata i deixem refredar la massa. Hem d'esperar que
sigui freda per desar-la a la nevera.
Farciment
Ingredients
. 500 ml de nata per muntar (per
a les lioneses de trufa clara)
. 75 g de sucre
. 35 g de xocolata
. 500 ml de nata per muntar (per a les
lioneses de nata)
. 75 g de sucre
Preparació
1. Posem la nata per a la trufa clara
en un ansat i l'escalfem. Quan arrenqui el bull, aturem el foc i hi
posem la xocolata, remenant fins que es desfaci. Quan estigui freda,
la desem en un recipient de vidre i a la nevera tapat amb un film de
plàstic. Ho deixem reposar 1 dia.
2. Hi afegim el sucre, remenant, i
batem fins que es converteixi en trufa.
3. Omplim una mànega pastissera i
farcim les lioneses que prèviament hem tallat.
4. Per a fer el farciment de nata,
afegim el sucre a la nata i batem de la mateixa manera com hem fet
amb la trufa clara.
5. Amb l'ajuda d'una mànega pastissera
farcim les lioneses.