dilluns, 23 de desembre del 2013

AULA D'ACOLLIDA

PARELLES LINGÜÍSTIQUES 2013-2014 
Aquest curs s'han format tres noves parelles lingüístiques

El passat dijous 17 d'octubre es van conèixer els alumnes que formaran les tres noves parelles lingüístiques que s'han format aquest curs 2013-2014 a l'institut Jaume Vicens Vives.

Tres alumnes de primer de batxillerat internacional faran de padrins de tres alumnes de tercer i de primer d'ESO de l'aula d'acollida: Marc Palmada Flores amb Lesly Lemus Perdomo, d'Hondures; Miquel Alberca Ballell amb Cristian Chetrari, de Moldàvia; i Adam Teixidó Bonfill amb Viviana Hernández Ulloa, d'Hondures. Es trobaran setmanalment a l'hora del pati i parlaran de tot una mica. 
Aquesta activitat és molt interessant perquè dóna l'oportunitat a l'alumnat que acaba d'arribar de poder parlar en català. Tot allò que aprenen a l'aula d'acollida no té sentit si després no tenen amb qui practicar. 
 
Per això és tan important la feina desinteressada que fan aquests alumnes de batxillerat internacional. Per a l'alumnat nouvingut poder parlar de tu a tu amb un altre alumne és important perquè els dóna més confiança i els fa agafar més interès que no tan sols contestar les preguntes del professorat. I ja sabem que a l'hora del pati parlen més en castellà entre ells que no pas en català.
Aquest ja és el quart curs que des de l'aula d'acollida del Vives oferim aquesta eina de les parelles lingüístiques, que permet la plena integració en llengua catalana a la vida de l'institut i a la societat en general.
Esperem que aquestes trobades tinguin molt de profit i que comenci també una bona amistat.

ANTÒNIA VILAPLANA (Tutora aula d'acollida)


PROJECTE ROSSINYOL

Divendres 15 de novembre a les 6 de la tarda, al Centre Cívic Ter (Fontajau-Taialà), es va donar inici al projecte Rossinyol d’enguany.
Aquest projecte consisteix a ajudar a aprendre la llengua catalana als alumnes amb dificultats lingüístiques, i a ensenyar-los la nostra ciutat, Girona.
Els mentors, que són estudiants de la UdG, i voluntaris, ensenyen als mentorats, que són els alumnes amb dificultats, un dia a la setmana, ja sigui matí o tarda, dies laborals o caps de setmana.
Aquesta ajuda no només la reben els alumnes d'ESO, sinó que també es fa a primària. A l'institut Jaume Vicens Vives ens han donat tres places, ocupades per: Betsabé Lemus (2E), Wanting Li(3D) i Linmin Qiu(3D).
El divendres 15 va ser tot una mica especial. Hi van assistir les famílies dels mentorats, els voluntaris, els mestres i els professors dels alumnes. També hi va haver un petit refrigeri, amb galetes i altres aliments.
I per fer-ho tot una mica més divertit, es va realitzar un joc per trobar la parella que pertocava a cada alumne: el mentor tenia una peça d'un puzle, i el mentorat, en tenia una altra, i la parella es formava quan dues peces encaixaven.
Amb aquest projecte hi col·laboren la UdG i l'Ajuntament de Girona i s’acabarà el mes de maig de l’any que ve.

Text: ENIA RAMOS (3ESO D)


CIUTADANS DE GIRONA, CIUTADANS DEL MÓN


Divendres 22 de novembre els alumnes nouvinguts de l'aula d'acollida del Vives van participar en l'activitat Ciutadans de Girona, ciutadans del món que cada curs organitzen els tutors de les aules d'acollida amb l'Ajuntament de Girona.
Aquest dia, al saló de descans del teatre municipal, van ser rebuts per l'alcalde, Carles Puigdemont, i li van poder fer preguntes sobre allò que els preocupa més: si hi haurà continuïtat de les aules d'acollida, per què bona part dels ciutadans de Catalunya volen ser un país independent, si seria possible allargar els dies de fires, si hi haurà feina per a tothom, si es durà a terme la nova llei que farà que la llengua catalana no sigui obligatòria...
Després de la foto de grup i de l'esmorzar al centre cultural la Mercè van participar en una gimcana que els va donar l'oportunitat de conèixer-se entre ells, perquè estaven barrejats amb alumnes d'altres instituts, i de conèixer serveis com l'estació jove, el centre de normalització lingüística, la casa de cultura, el cul de la lleona i l'oficina de turisme de la Rambla.
S'ho van passar molt bé tot i la fred que va fer tot el matí i, com a record, es van endur un punt de llibre que havien fet els mateixos alumnes.


ANTÒNIA VILAPLANA (Tutora aula d'acollida)