dilluns, 23 de desembre del 2013

LA MARATÓ AL VIVES






La Marató de TV3 és un projecte solidari que serveix per obtenir recursos econòmics per la investigació científica de malalties que ara de moment no han trobat cap cura. Per a la Marató és molt important el recapte de diners per a la recerca i la divulgació d'una malaltia o grup de malalties. Aquest programa se celebra en el mes de desembre i dura 15 hores en directe. Cada any el segueixen aproximadament uns 3 milions de persones, recapta una mitjana de 7 milions d'euros i genera una mobilització ciutadana (els voluntaris són un dels eixos essencials que fan possible la rebuda de milers de donatius). És el programa que més fons recapta a l'estat espanyol.
El programa explica la realitat de les malalties a través del testimoni directe de les famílies, metges i científics.


XERRADA: LES MALALTIES NEURODEGENERATIVES 

El dimarts 3 de desembre els alumnes de 3r d’ESO vam anar a la biblioteca per escoltar una estudiant de la Universitat de Barcelona que ens va venir a fer una xerrada sobre les malalties degeneratives (tema de la Marató de TV3 d’aquest any).
La noia ens va explicar què era la marató de TV3 i quin any es va començar aquesta iniciativa. També ens va explicar que al nostre cos hi ha 100.000 milions de neurones i que algunes es van perdent i moren amb el pas del temps, i el nostre cos és capaç de crear-ne alguns de noves, però poques.
De vegades les neurones emmalalteixen o moren més ràpidament del que és normal. És llavors quan apareixen les malalties neurogeneratives.
També ens va explicar una cosa important: que aquestes malalties NO es contagien, ni s'hereten, que són incurables però que els pacients poden rebre tractament per millorar les seves condicions de vida.
Aquestes són les malalties i els símptomes més comuns, segons la conferenciant:
Escletosi múltiple: Pèrdua de sensibilitat o força en les extremitats. Transtorn visual, problemes per coordinar moviments.
ELA esclerosi lateral amiotròfica: pèrdua de força als músculs. Dificultats per respirar i per empassar. Capacitats cognitives intactes.
Alzheimer: Pèrdua de la memòria immediata Disminució de les funcions intel·lectuals. Canvis en la conducta.
Parkinson: Rigidesa dels membres i les articulacions. Tremolor i lentitud en els moviments.   


VENDA DE POLSERES


Els alumnes de l'aula oberta de 2n d'ESO han realitzat aquestes polseres mitjançant la tècnica de trapillo, que consisteix a fer cadeneta amb un agulla gruixuda i fil de cotó amb la professora Sílvia Franch. 

 Els diners que s'aconsegueixin de la venda d'aquestes polseres es destinaran a la marató.