dimarts, 4 de juny del 2013

PREMIS THE FONIX AL VIVES

Plou intensament mentre vaig de casa a l’estació. Quan espero el tren noto el fred que fa sensació d’hivern. Tren destinació Barcelona-Sants. Poc després torna a ploure fort, ara sobre els vagons del tren, i l’aigua vessa pels vidres. Em fa recordar Antonio Machado, quan viatjava en el seu vagó de tercera. Em sembla que algú parla que cau pedra havent arribat a Caldes de Malavella, però no veig que caigui pedra. Seguim avançant camí de Barcelona entre verd mullat i negror del núvols. I som a finals de maig. Dormo una mica al tren. La son fa de temps fins que arribo a Sants. L'Anella Olímpica, crec que es diu. L'alumna recollirà, diguem-ne, la seva medalla, però en anglès.
Quan arribo al pavelló INEFC, dalt Montjuïc, tot i que la busco per tot arreu, no trobo la Carme Pérez. M’inquieto. Amb retràs, veig que ella m’aixeca el braç de lluny. Ve acompanyada dels pares i la Irene, companya de classe. Fem fotos. Sembla contenta.
 L’actor Joan Pera presenta l’acte. Parla de la necessitat de saber llengües. Ens explica que ha doblat a Mr Bean i a Woody Allen. Presenta als membres de la taula. Representants de l’International House, de la Cambridge University Press, i representants de la Generalitat.
Explica amb brevetat que han participat en el Fonix de l’edició 2013 uns 42000 alumnes, 420 centres, d’aquí n’han quedat 1800. Per acabar, 112 que han arribat a la fase final i avui es donen els premis finals: guanyadors i finalistes absoluts.
El representant de la Cambridge University Press reflexiona sobre la necessitat d’aprendre llengües perquè obren fronteres. Dóna l’enhorabona a centres i professors que han participat al concurs. El secretari de política educativa considera que la llengua és una qüestió fonamental i la llengua anglesa és una llengua vehicular necessària.
El representant de l’International House vol felicitar guanyadors i professors ja que sense ells seria irrealitzable el concurs. Agraeix les diferents parts que han contribuït a l’organització. Considera molt útil tenir un bon nivell d’anglès.
Que bé parla l’anglès, diu Joan Pera sobre el representant de l’International House. La gent riu. Després explica coses que va sentir sobre Woody Allen.
“Quién és el que me dobla en español?” -va preguntar el director de cinema.
“Es uno de Mataró” -algú li va respondre.
“Es una garantia, sí” -va sentenciar el director de cinema.
Va passar un temps fins que un bon dia Joan Pera estava feinejant per casa quan va sonar el timbre del telèfon. Ell va despenjar l’auricular i va quedar parat en adonar-se’n que a l’altre costat del telèfon hi havia el mateix Woody Allen, que li va dir que tomorrow l’esperava en un hotel. 
 Joan Pera va anar a l’hotel i una secretària, que va anar a parlar amb ell, li va dir:
“Wait a minute. Wait a min”
Joan Pera, que mirava la secretària, va dir:

“Ja guaito. Ja guaito”
Al cap d’una estona surt Woody Allen, el saluda i li diu:

“John Pear. John Pear.
“Oh, Woody, tú me gustas mucho” -li va dir el Joan Pera real.

“Tu me, too much” -va contestar el director de cinema.

Així continua el diàleg entre els dos. Desperta rialles entre el públic que assiteix a l'esdeveniment del Fonix.

A continuació comencen a donar-se premis als finalistes. Veig que hi ha molts premis per a estudiants de les comarques de Girona. Només cal fer una ullada a la relació i es pot veure que també hi ha finalistes i guanyadors en altres nivells. Fan un descans en el qual actua un duet musical. Una noia toca un piano i un noi canta.

Intervé el senyor Joan Mateo que representa a la consellera. Remarca la importància de l’anglès i la capacitat organitzativa del premi Fonix. Dóna les gràcies a International House, a Cambridge University Press i a la Fundació Catalana d’Esplai.

Finalment, quan ja han estat atorgats els premis entre els quals, en tercera posició del nivell de 2Bat, hi ha la Xènia Ferrer, ex-alumna del Vives, es fan fotos de tots els guanyadors i finalistes,. Torna a intervenir Joan Pera. Ens explica que una vegada, mentre estudiava li van preguntar:

“Què saps de la caiguda de l’imperi romà?”
“No sabia que hagués relliscat!”
Diu que una altra vegada tenia dubtes en geografia i va preguntar al seu pare:

“Saps on són els Andes?
“Pregunta-li a la teva mare, que ho amaga tot!”
I acaba l’acte. La gent sembla satisfeta.


Text: JOAN GUEROLA (Professor d'Anglès)