dilluns, 25 de març del 2013

ESCOLA VERDA. SETMANA DE L'ENERGIA

 

Pensem en el ventall d’activitats que cadascú de nosaltres fa al llarg del dia. En la major part hi intervé alguna forma d’energia: escalfar els aliments, desplaçar-nos en transport públic, encendre els llums, climatitzar la nostra llar o rentar la roba són accions que només podem utilitzar si tenim accés a algun recurs energètic.

La nostra qualitat de vida està estretament lligada al consum d’energia, però el model energètic actual està basat en els combustibles fòssils -petroli, gas natural i carbó- que, en fer la seva combustió produeixen els gasos responsables de l’escalfament global. Els experts consideren que s’han de fer actuacions urgents per reduir les emissions de gasos que contribueixen al canvi climàtic.

Les energies renovables seran el suport essencial del progrés de la societat dins del marc del desenvolupament sostenible, són ja una realitat que aporta solucions a molts dels problemes i necessitats d’avui en dia, i a mesura que es vagin coneixent s’integraran, amb tot el seu potencial, a les nostres vides.

Al nostre institut, durant tota la setmana un equip de professors de ciències, coordinats per Xavier Sàbat (responsable de la Comissió d’Escola Verda), ens han deixat veure mostres d’elements que fan servir energies renovables.

Un d’aquests elements ha estat la cuina, un projecte de l’ONG Enginyeria sense fronteres que permet cuinar a partir de l’energia solar. Està pensat per a persones que viuen en països poc desenvolupats que fan servir la llenya per cuinar: d’aquesta manera s’evitaria la desforestació dels boscos d’aquests països. L’altre element exposat era el forn solar, una maqueta a escala reduïda constituïda per un mirall que concentra els raigs del sol en el focus.