divendres, 26 d’octubre del 2012

RECUPERACIÓ DEL PATRIMONI HISTÒRIC DE L'INSTITUT

Actualment es disposa de molts suports per fer les classes, però temps enrere no hi havia ordinadors, ni projectors; no existia Internet. El nostre institut és molt antic, i fins fa uns anys els professors de ciències naturals disposaven de col·leccions per mostrar els continguts de la matèria i fer-la més entenedora: d’animals de tot el món dissecats, de roques, de minerals, de fòssils. Es tractava d’elements educatius que s’utilitzaven a les aules.

L’institut Jaume Vicens Vives conserva diverses col·leccions de gran valor històric que ara, a poc a poc, es volen anar recuperant i mostrant als usuaris del centre. En aquest sentit, la Fundació Institut Jaume Vicens Vives de Girona ha finançat la restauració d’una col·lecció d’animals dissecats que es guardava en un magatzem i que actualment s’exposa en unes vitrines al passadís de la planta baixa, al costat de Consergeria. Els elements que conformen aquesta col·lecció s’han de mantenir en unes condicions especials: tancats i situats en un espai fosc per isolar-los de la pols i de la llum del sol, i tractats amb insecticida per evitar l’aparició d’arnes.






Pel que fa a les altres col·leccions de què disposa el centre, actualment s’està duent a terme la restauració de diversos aparells molt antics que han quedat obsolets per exposar-los als laboratoris de Física i de Química, que són respectivament al 2n i 3r pis del pavelló nord. La col·lecció de roques i de minerals es pot visitar al laboratori de Biologia i Geologia. I finalment, en dues aules de batxillerat hi podem admirar una excepcional boa de grans dimensions, un caiman i una tortuga Carey, aquests darrers restaurats fa ben poc.

Fotografies: ENRIC MIRAMBELL ROQUETA