dimecres, 16 de maig del 2018

CONFERÈNCIA DE MIQUEL SERRA RICART


El passat 4 de febrer, els alumnes de 1r A de batxillerat vam fer una visita a l’Aula Escola Europea per assistir a la conferència d’en Miquel Serra-Ricart. L’astrònom de l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) ens va parlar de la importància que ha tornat a prendre el sistema solar en els últims anys a causa de la disminució de fonts d’energia i de la superpoblació mundial.

“És el nostre espai d’expansió natural” va dir. Uns dels cossos celestes en els que vam parar més atenció van ser els asteroides, roques de grans dimensions que, tot i trobar-se majoritàriament al cinturó principal d’asteroides, poden arribar a sortir-se de la seva òrbita i entrar a l’atmosfera de la Terra; si això passa poden arribar a ser molt perillosos. Tot i això, els asteroides poden ser també una nova font de recursos per als humans. Per tot això és important conèixer-los per poder estudiar possibles maneres de crear una explotació minera però també per controlar-los en cas de que puguin suposar una amenaça.

A continuació, el Miquel ens va parlar del seu propi projecte de ciència ciutadana: “Cazasteroides”. Es tracta d’una aplicació on qualsevol persona pot buscar asteroides en tot un seguit d’imatges captades per telescopis del IAC. Al trobar-ne un, sempre que realment sigui un asteroide,  s’afegeixen punts a l’usuari de manera que a final de mes es crea un ranking on apareixen els millors cercadors. Si, a més, es tracta d’un asteroide que no havia estat descobert fins al moment, l’usuari pot posar-li nom! En Miquel us anima a entrar-hi i a trobar tots els asteroides que pugueu.
Arnau Lleixà
Alumne de 1r de batxillerat

Fotografia: Magda Llach