dimarts, 15 de desembre del 2015

PROJECTE BENJAMIN DE SEFARAD

Fa uns dies, l’alumnat de 2n d’ESO del nostre institut va fer una visita guiada al Call Jueu de Girona, dins la segona edició del projecte Benjamín de Sefarad. La Joana Giere Cervià, del grup D, ens n’ha fet un text.

El dia 1 de desembre del 2015, els alumnes de 2n d’ESO de l'IES Jaume Vicens Vives vam anar al Museu dels Jueus de Girona, situat a l'antiga sinagoga del Call gironí. Els alumnes de 2n A i B hi van anar el dilluns, en canvi els de 2n C i D hi vam anar el dimarts. Quan vam arribar al museu, vam deixar les maletes a un racó, juntament amb les jaquetes i ens vam dividir en dos grups. Els de la D van anar cap a l'interior del museu, mentre que els de la C, ens vam dirigir al pati del museu. Al terra, vam poder contemplar-hi l'estrella de David, un símbol del judaisme. També hi havia un canelobre de set braços, la Menorà,  i simbòlicament cadascun d'aquests set braços correspon un dels set dies de la Creació.

Després ens van ensenyar la biblioteca, un espai públic amb llibres d'informació dels jueus, les seves tradicions... Tot seguit, vam baixar una altra vegada al pati i vam entrar al museu. Allà ens van explicar una mica sobre Mossé ben Nahman, conegut també com Bonastruc ça Porta. Va néixer a Girona cap el 1193-1194 i va estudiar medicina i filosofia. Més tard, ens van explicar alguns dels oficis dels jueus, com flequer, fuster... eren oficis corrents i exclusius pels jueus.


També ens van ensenyar alguns noms jueus i els noms jueus passats al cristià. Després vam anar a una sala on vam poder observar un gran mapa del territori i també alguns objectes, com l'astrolabi, la brúixola... Al cap d'una estona vam continuar i vam poder veure com anaven vestits els jueus.

Després vam passar per un petit túnel on s'hi simulava el temps on els jueus van haver de marxar de Girona i Catalunya. Passat el túnel, vam veure unes làpides funeràries amb inscripcions hebrees del cementiri jueu de Montjuic. A continuació vam anar a una altra sala on podies veure l’expansió dels jueus a Girona durant uns anys. Més tard vam veure altres atuells jueus i alguns manuscrits en hebreu. També ens van explicar algunes religions i, al final, vam acabar de veure unes làpides. Finalment, vam baixar a la planta baixa del museu on vam recollir les jaquetes i maletes i vam marxar cap a casa.

En resum, la visita va ser molt interessant i està exposada a tot el públic; per tant, s'hi pot anar quan vulgueu per fer-hi una visita. Us ho recomano!!