dilluns, 23 de novembre del 2015

XERRADA SOBRE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Aquests dies, l’alumnat de 4t d’ESO ha assistit a la xerrada “Com comença tot?”, que fan els Mossos d’Esquadra i que vol prevenir un tema per desgràcia tan actual com la violència de gènere.

A continuació reproduïm l’escrit que en va fer la Dolores Lama, alumna de 4t C.

El passat dimarts 17 de novembre, les classes de 4t C i 4t D vam assistir a una xerrada sobre violència masclista a càrrec de la Mònica, una dona que treballa al cos dels Mossos d'Esquadra.


Durant la xerrada ens va explicar el següent:

La violència masclista és un atac físic o psíquic que exerceix un home sobre una dona.

Aquests atacs violents es poden donar en diferents àmbits: el familiar, el laboral, el sòcio-comunitari (en alguns països es duen a terme atacs en contra de la llibertat de la dona. Per exemple l'ablació o mutilació genital femenina que priva a la dona de tenir plaer durant les relacions sexuals) i, finalment, en l'àmbit de parella, que és el que vam tractar a la xerrada.

L'agressor que duu a terme aquest tipus de violència, veu a la dona com algú inferior, algú que ha d'estar sotmès i controlat. Així doncs, la dona que és víctima d'aquest tipus de violència perd part de la seva llibertat.

L'evolució del maltractament masclista és gradual; tot i que comenci amb petites mostres de violència que poden semblar inofensives, poc a poc s'agreugen i poden acabar en ferides, violacions i fins i tot la mort.

Per això mateix, aquests maltractaments són difícils d'identificar al principi.

Els indicadors d'abús són un seguit de conductes per part de l'agressor que ens permeten saber si estan abusant de nosaltres. Poden ser, per exemple, un control excessiu de la vestimenta, l'intent de l'agressor d'aïllar la dona de la resta, etc. També poden ser escenificacions violentes o comportaments dominants que poc a poc s'aniran agreujant. 


Tot això crea un sentiment de por i, mica en mica, una debilitació mental i física de la víctima.

La violència masclista en l'àmbit de parella provoca un nombre considerable de dones mortes a l'any, per això s'apliquen polítiques destinades a posar fi a aquestes situacions.

Tot i així, són molt pocs els casos denunciats a l'any. La majoria de situacions de violència masclista es mantenen en l'àmbit privat i no es denuncien. Això passa perquè:

-Les víctimes tenen por a què la situació s'agreugi després de denunciar.
-Les víctimes ja estan acostumades a la situació i ho veuen normal.
-A causa d'una dependència emocional cap a l'agressor.

Justament per això, és molt important tenir en compte que el millor que es pot fer en cas de patir aquesta situació és ACTUAR. Hi ha la possibilitat d'adreçar-se a una comissaria, trucar al telèfon d'emergències 112 i altres opcions que trobareu aquí:


Agraïm molt que se'ns hagi proporcionat aquesta xerrada, ja que hem pogut aprendre més sobre aquest tipus de violència i sobre el que s'ha de fer si ens passa a nosaltres o a algú del nostre entorn.
Per a més informació sobre la violència masclista: http://victimesviolencia.gencat.cat/ca/index.html