diumenge, 26 d’octubre del 2014

SI ETS MENOR, NI UNA GOTA


El passat  dia 22,  la policia local Lluïsa ens va venir a fer una  xerrada sobre les Fires i el perill de l’alcohol i les drogues. Aquesta xerrada la vam ser molt interessant. Ens va fer participar i va demanar voluntaris per posar exemples concrets que ens van ajudar a entendre millor les explicacions de la Lluïsa.

Ens va dir que havíem de vigilar molt perquè quan anem a Fires, i sobretot a barraques, hi ha molts perills. Ens va explicar unes quantes coses molt útils que podríem aplicar-nos per seguretat pròpia. Ens va ensenyar les coses que realment podríem necessitar portar-hi a les fires,  ja que hi ha molta gent que porta coses que no són necessàries i que podríem perdre o ens les podrien robar, Així, per exemple, ens va comentar que no cal que portem totes les claus que tinguem, sinó només aquelles estrictament necessàries per entrar a casa. Per tant, no cal que portem les claus de la taquilla de l’institut o d’altres que no ens calguin per sortir de festa. Sí que cal portar el mòbil, el DNI (a partir dels 14 anys és obligatori portar-lo) i diners però els necessaris (10 o 20 euros). També, per reduir les opcions de ser robats, és millor dur una ronyonera que una bossa de mà.

La Lluïsa també ens va explicar que el camí més curt, no sempre és el millor, sempre va millor passar per llocs on hi hagi més gent o que no hi hagi massa perill i que sobretot estiguin il·luminats. També és millor anar en grup que no sol, i utilitzar el transport públic també és una bona manera de prevenir robatoris i coses similar.






Les drogues i l’alcohol
D’una manera molt gràfica ens va ensenyar com varia la percepció de si mateixes que tenen les persones que van begudes respecte la realitat. Així, com podem observar a les imatges següents que va comentar-nos la policia Lluïsa, qui beu sense control es veu com un superheroi, quan en realitat està protagonitzant una situació patètica com mostra la segona fotografia.

 











Perills de l’alcohol i les drogues
El consum d’alcohol abans dels 18 anys pot provocar danys cerebrals, pèrdua de capacitat de memòria i aprenentatge, trastorns del creixement i dificultats en les relacions familiars i socials.

També, si un establiment ven alcohol a un menor, pot rebre multes des de 3.000 fins a 120.000€ segons si és la primera vegada que el multen per aquest motiu o si ja és un local reincident.

A més, el consum de droga pot comportar multes econòmiques però fins i tot pot provocar penes de presó.

Respecte les drogues, la Lluïsa també ens va comentar que havíem de vigilar perquè a barraques hi ha alguns establiments il·legals on venen coques i pastissos amb droga. És tan perillós que fins i tot un any unes 30 persones van acabar a l’hospital per aquest motiu.

En resum, la xerrada de la policia local de Girona va ser molt interessant perquè ens va alertar de molts perills que hem d’intentar evitar durant les Fires de Girona.

Laia Armingau i Aina Solés
Alumnes de 4t C