dijous, 30 d’octubre del 2014

ENTREGA DE PREMIS A L'ESPRINT


El passat dimarts 21 d’octubre es va celebrar l’entrega de Premis a l’Esprint del curs passat, on alguns representants del nostre institut van tenir la sort d’assistir-hi.

Probablement molts us pregunteu, i per què ara, si ja es va arrossegant des de l’any passat? Doncs aquest mateix dia cent anys enrere va néixer Martin Gardner, un filòsof i divulgador de les matemàtiques mitjançant enigmes, jocs i trucs de màgia, que encara desperten l’interès d’un públic molt ampli. Aquesta entrega de premis, doncs, va venir acompanyada per un homenatge a Martin Gardner, realitzant diverses activitats com les que ell va popularitzar.

Dos representants de quart d’ESO, tres de primer de Batxillerat i tres més de segon de Batxillerat, acompanyats per l’Estefania Morant i la directora Anna Masós, van poder-hi assistir com a representants de tot el centre, ja que l’Esprint és un concurs per equips, i on tot l’equip obté la mateixa recompensa.

Un cop vam arribar a Barcelona amb tren, vam anar caminant a l’Institut d’Estudis Catalans, on tenia lloc l’entrega de premis. Només d’arribar ja ens van donar un seguit de fulls plens d’enigmes i jocs matemàtics, que després, tots plegats o per grups més reduïts vam anar resolent o entretenint-nos-hi. Alguns d’aquest jocs eren el nan juganer, quadrats màgics, fer i desfer trenes, mots seriats, flexàgons, el drac tafaner... La sala estava plena ja que hi havia molts més instituts com nosaltres que venien amb un interès per les matemàtiques. Després de resoldre alguns enigmes tots plegats, vam anar a esmorzar i vam seguir treballant amb d’altres per grups. Tot seguit ens vam tornar a reunir tots plegats i es va realitzar l’entrega d’un diploma i de material matemàtic molt divers a totes les escoles i instituts guanyadors, ja que l’Esprint és un concurs que es realitza des de primària. Finalment, i ja per concloure l’acte amb l’ajuda de tothom es va construir un icosaedre estrellat amb globus.

Va ser un acte contínuament acompanyat per la presència de les matemàtiques, però unes matemàtiques divertides, adequades per a tothom de diverses edats, i on aprens investigant mentre jugues. Esperem poder tornar a gaudir l’any que ve i molts més d’aquesta experiència que ens enriqueix en molts sentits!

Arlet Pi
1r A Batxillerat





dimarts, 28 d’octubre del 2014

COHESIONEM L'ALUMNAT DE 1r D'ESO



Els més petits del centre ja porten un mes en a l’INS Jaume Vicens Vives. Tot i que alguns d’ells ja es coneixien de les seves escoles de procediència, d’activitats extraescolars... la Isabel Piera, coordinadora de 1r d’ESO, ens comenta que és molt important que des de Tutoria es facin activitats per cohesionar els 4 grups que tenim. En aquest sentit, el 23 i el 24 d’octubre es van organitzar unes sortides al castell de Sant Miquel i a les Deveses de Salt. 
 
Dues alumnes de 1r d’ESO, l’Alba Medel (1r A) i la Berta Ribas (1r C), ens expliquen com va anar la seva excursió a les Deveses de Salt.

El passat divendres 24 d'octubre, les classes A i C de primer d'ESO vam anar d'excursió a les Deveses de Salt. Vam llevar-nos per ser a l’institut a ¼ de nou, com sempre. Des d’allà vam baixar pel carrer d'Isabel la Catòlica i ens vam dirigir cap a les hortes de Santa Eugènia, tot passant entre mig d'horts tots molt ben plantats.

Al cap d'una estona de caminar, finalment vam arribar al nostre objectiu: les Deveses de Salt. Allà feia molt de fred, per això vàrem decidir esmorzar en un banc on toqués el Sol.

Després d'una estona de relax, les professores van decidir treure les cordes i les pilotes que tenien a les motxilles, ja que, en el fons, per això les havien portat. Vam saltar a corda, vam practicar el limbo, i vam jugar al joc d'estirar la corda. També, amb les pilotes, vam jugar a futbol i al mocador. Va ser divertit. Aixo sí, també vam tenir temps per parlar, passejar i gaudir del paisatge. 

Al cap d'unes horetes ens van cridar per tornar cap a l'escola. De tornada, també vam parlar, i ens vam creuar amb uns quants senyals que ens indiquaven que podiem trobar-nos granotes, i que no havíem d’aixafar-les.

Vam tornar a l'institut i encara quedaven alguns minuts perquè toqués el timbre per anar a casa i poder menjar, per això vàrem estar parlant sobre el que havíem fet durant el dia. Tots deien que s'ho havien passat molt bé. Ens vàrem desitjar un bon cap de setmana i vàrem sortir del centre per anar a dinar a casa.


dilluns, 27 d’octubre del 2014

MANEIG DE CORDES I NUSOS. APRENEM A RAPELAR

Entre divendres passat i avui dilluns, els alumnes de 2n d’ESO han portat a terme una activitat consistent en realitzar nusos de seguretat i en aprendre a rapelar. Per això s’ha fet una sortida  a  les Pedreres, culminant el treball fet al centre al llarg d’aquest primer trimestre.

Cal destacar que els nusos que ha après a fer el nostre alumnat són molt útils en l'escalada, l'alpinisme i en nombroses situacions en què ens puguem trobar en el medi natural.

També han posat en practica les tècniques de progressió per aprendre a rapelar i gaudir d'aquesta activitat amb total seguretat i, sobretot, han après a treballar en equip promovent la convivència i cohesió entre els alumnes potenciant valors i actituds positives.
Lourdes Juliol
Professora d’Educació Física

ENTREGA DE DIPLOMES A L'ALUMNAT BI (PROMOCIÓ 2012-14)


El passat 25 d’octubre va tenir lloc l’entrega de diplomes del Batxillerat Internacional de la promoció 2012-14.

L’acte va iniciar-se a les 11 del matí en presència dels protagonistes de l’acte: els graduats, que varen assistir-hi amb la presència de pares i mares. També els van acompanyar diversos representants del centre, de la Fundació Jaume Vicens Vives, de la Fundació Privada CELLEX i del Departament d’Ensenyament.

En primer lloc, i després d’una breu presentació per part de la directora, Anna Masós, van començar la resta d’intervencions programades. En primer lloc, la Pilar Escriche, coordinadora del Batxillerat Internacional, que va concloure el seu discurs amb una citació de Steve Jobs. Tot seguit, va ser el torn de les representants d’òrgans aliens al centre, tot remarcant l’esforç i l’empenta per part dels exalumnes. Per concloure els torns de paraula, l’anterior directora de l’institut i membre de la Fundació, l’Elisabet Saguer, va pronunciar un emotiu discurs fent èmfasi en les memòries viscudes al llarg dels últims dos anys.

A continuació, es va procedir a l’entrega dels diplomes per part de les amfitriones de l’esdeveniment, i aquest acte es va amenitzar amb dues interpretacions musicals a càrrec d’alguns estudiants de 1r de Batxillerat Internacional.

Tot seguit, i per acabar, la tutora dels graduats, la Mª Lluïsa González, va presentar un recull fotogràfic, amb desenes de records i bons moments dels dos últims anys. Per sorpresa dels alumnes, i com a conclusió final, els antics alumnes van rebre la “visita” d’en Jesús, professor adjunt de Física de la UdG que es troba a a l’estranger i que va poder comunicar-se amb la classe a través d’una videotrucada.

Va resultar un acte memorable, tant pels alumnes com per la resta dels assistents, i tot plegat es veié simbolitzat amb el diploma commemoratiu del seu pas pel BI.

Moltíssima sort a l’inici del vostre nou viatge que estem emprenent a la vostra vida!

Aniol López
1r A de batxillerat


diumenge, 26 d’octubre del 2014

SI ETS MENOR, NI UNA GOTA


El passat  dia 22,  la policia local Lluïsa ens va venir a fer una  xerrada sobre les Fires i el perill de l’alcohol i les drogues. Aquesta xerrada la vam ser molt interessant. Ens va fer participar i va demanar voluntaris per posar exemples concrets que ens van ajudar a entendre millor les explicacions de la Lluïsa.

Ens va dir que havíem de vigilar molt perquè quan anem a Fires, i sobretot a barraques, hi ha molts perills. Ens va explicar unes quantes coses molt útils que podríem aplicar-nos per seguretat pròpia. Ens va ensenyar les coses que realment podríem necessitar portar-hi a les fires,  ja que hi ha molta gent que porta coses que no són necessàries i que podríem perdre o ens les podrien robar, Així, per exemple, ens va comentar que no cal que portem totes les claus que tinguem, sinó només aquelles estrictament necessàries per entrar a casa. Per tant, no cal que portem les claus de la taquilla de l’institut o d’altres que no ens calguin per sortir de festa. Sí que cal portar el mòbil, el DNI (a partir dels 14 anys és obligatori portar-lo) i diners però els necessaris (10 o 20 euros). També, per reduir les opcions de ser robats, és millor dur una ronyonera que una bossa de mà.

La Lluïsa també ens va explicar que el camí més curt, no sempre és el millor, sempre va millor passar per llocs on hi hagi més gent o que no hi hagi massa perill i que sobretot estiguin il·luminats. També és millor anar en grup que no sol, i utilitzar el transport públic també és una bona manera de prevenir robatoris i coses similar.






Les drogues i l’alcohol
D’una manera molt gràfica ens va ensenyar com varia la percepció de si mateixes que tenen les persones que van begudes respecte la realitat. Així, com podem observar a les imatges següents que va comentar-nos la policia Lluïsa, qui beu sense control es veu com un superheroi, quan en realitat està protagonitzant una situació patètica com mostra la segona fotografia.

 











Perills de l’alcohol i les drogues
El consum d’alcohol abans dels 18 anys pot provocar danys cerebrals, pèrdua de capacitat de memòria i aprenentatge, trastorns del creixement i dificultats en les relacions familiars i socials.

També, si un establiment ven alcohol a un menor, pot rebre multes des de 3.000 fins a 120.000€ segons si és la primera vegada que el multen per aquest motiu o si ja és un local reincident.

A més, el consum de droga pot comportar multes econòmiques però fins i tot pot provocar penes de presó.

Respecte les drogues, la Lluïsa també ens va comentar que havíem de vigilar perquè a barraques hi ha alguns establiments il·legals on venen coques i pastissos amb droga. És tan perillós que fins i tot un any unes 30 persones van acabar a l’hospital per aquest motiu.

En resum, la xerrada de la policia local de Girona va ser molt interessant perquè ens va alertar de molts perills que hem d’intentar evitar durant les Fires de Girona.

Laia Armingau i Aina Solés
Alumnes de 4t C

divendres, 24 d’octubre del 2014

GIRONA PROHIBEIX L'ÚS DE MÒBILS ALS CENTRES EDUCATIUS



Tot i que el NOFC del centre ja estipulava que l’ús de mòbils a l’interior de les instal·lacions de l’INS Jaume Vicens Vives estava prohibit, ara és l’Ajuntament de Girona qui ha fixat el mateix per a tots els centres educatius de la nostra ciutat.

Aquesta notícia ha sortit a la premsa escrita i, fins i tot, a les notícies de TV3. Si en voleu saber més, podeu llegir la notícia que ha publicat avui el Diari de Girona: http://www.diaridegirona.cat/girona/2014/10/23/girona-prohibeix-lus-del-telefon/693443.html