divendres, 25 de gener del 2013

PROGRAMA ESCOLA I EMPRESA (4ESO I BAT)



DIMARTS 24/01/2013

El dimarts 24 de gener a l'institut va tenir lloc la sessió d'Empresa i Escola que enguany va presentar l'empresari gironí Enric Paredes Baulida, de Paredes Assessors.
Els alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat es van reunir al teatre per participar d’una xerrada molt interessant sobre com el jovent de Catalunya es pot convertir en la pedrera de futurs empresaris. Es va parlar de les qualitats que ha de tenir un bon empresari, i es van destacar les següents: capacitat de solucionar problemes amb rapidesa, honestedat, creativitat, visió positiva, etc. 
 Text: PILAR ESCRICHE (Coordinadora de Batxillerat Internacional)
  
Enric Paredes, nascut l'any 1964, és soci director d'una important firma d'auditoria i assessor d'empreses i té molts anys d'experiència en l'alta direcció d'importants firmes d'auditoria tant en l'àmbit nacional com internacional. És el delegat a Girona del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i forma part de la seva junta directiva. Membre cofundador del Grup 20. Membre del Fòrum Millora Continua de BCN. Llicenciat en Econòmiques per la Universitat Central de Barcelona i diplomat en Direcció d'Empreses per l'IESE de la Universitat de Navarra. Membre del Registre Oficial d'Auditors de Comptes i especialista en temes estratègics i financers de l'empresa. Pertany a diversos consells d'administració de diferents empreses.

DILLUNS 11/02/2013

JAUME JUHER & Roberlo

Estudis: Màster en Direcció Empresarial per ESADE.

Trajectòria professional: L'any 1985 es va incorporar a l’empresa familiar Roberlo SA. A partir del 1989 assoleix l’àrea comercial de tot el mercat espanyol i al 1991 es fa responsable de l’àrea d’internacionalització. Des del 1997 és Conseller Delegat de Roberlo.

Càrrecs actuals: Conseller Delegat de Roberlo. Roberlo: Fundada al 1968, ROBERLO SA  està especialitzada, en la fabricació i desenvolupament de productes químics per a la reparació de l’automòbil i per l’encolat i manteniment de la pedra. 

dilluns, 21 de gener del 2013

TROBADA DE DELEGATS A LES BERNARDES DE SALT (2ESO)

 El divendres 18 de gener, els delegats de 2n ESO vam fer una trobada a Salt per tal de participar en una sessió de formació per delegats, concretament al centre Les Bernardes.

Hi vam anar en autocar, juntament amb altres alumnes dels instituts Sobrequés, Carles Rahola, l'Institut de Cassà, el de Celrà... Allà cadascun dels delegats va poder realitzar dos tallers que tenien com a objectiu formar-nos per ser bons delegats i millorar el tracte que tenim amb els nostres companys. A la mitja part ens van oferir un entrepà i una beguda, que vam prendre mentre xerràvem amb altres delegats. 

Creiem que va ser una experiència molt recomanable ja que en vam treure molt profit i moltes idees.

 Text: ANNA SELLABONA I JOAN ROVIRA (2ESO)


L'ALCALDE DE GIRONA DÓNA LA BENVINGUDA ALS ALUMNES DE LES AULES D'ACOLLIDA


L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va rebre més d'un centenar d'alumnes nouvinguts i els tutors i tutores de les aules d'acollida de la ciutat el passat divendres 18 de gener de 2013. La recepció estava prevista per al 23 de novembre, però es va haver d'ajornar en motiu de les eleccions catalanes.
16 alumnes del Vives hi van assistir. Per donar a conèixer l'aula d'acollida del nostre institut, vam projectar la presentació que vam poder veure al teatre durant la festa de Nadal. Els altres instituts també es van presentar i després vam poder fer preguntes a l'alcalde sobre la seva feina i sobre la ciutat. Va estar molt amable i va contestar totes les qüestions, fins i tot les més personals. Al final, també es va deixar fotografiar amb alguns alumnes.
En acabar l'acte, es van fer una foto col·lectiva que va sortir publicada als diaris de la ciutat. Seguidament, la diada va continuar amb un esmorzar col·lectiu i una gimcana per Girona que va servir per conèixer alguns dels serveis que ofereix el nostre Ajuntament. El moment més emotiu va ser al final, quan es van repartir uns punts de llibre que havien fet les diverses aules d'acollida com a record de la jornada.

divendres, 18 de gener del 2013

SORTIDA A TERRASSA (4ESO)

Dimecres dia 17 de gener, els alumnes de 4t C, D i E van completar l’edició d’aquest any de la visita a Terrassa (dos dies abans havien estat els alumnes de 4t A i B els que havien fet la sortida). El temps ens va acompanyar (és un aspecte important quan saps que els teus alumnes hauran de dinar a l’aire lliure, en una plaça, en un parc... o potser voldran aprofitar per fer un volt).
Com sempre vàrem visitar la Casa Alegre, que naturalment no es diu així perquè,  per raons desconegudes, l’habitatge hagi quedat més o menys content, sinó pel propietari, casat amb la senyora de Sagrera, que portava aquest simpàtic cognom. La casa Alegre, al centre de la ciutat de Terrassa, és un edifici modernista en una part important, de la qual jo en destacaria principalment la galeria vidriada que s’obre a un jardí d’allò més agradable on es destaquen les formes  ondulants  pròpies de l’estil modernista i que, més enllà de la reixa, connecta amb un suggerent i extens parc arbrat.
No és la Casa alegre l’únic edifici modernista del centre de Terrassa: hi ha d’altres interessants immobles de l’època com la coquetona farmàcia que es troba molt a prop de la plaça del mercat, punt de partida de la nostra visita. Després d’un cafè i un mos, a les 10 del matí, un es troba amb ànims d’escoltar tot el que s’explica. I així va ser, els alumnes van estar ben atents la major part del temps. 
Cap a la una de la tarda ens trobàvem al Museu de La Ciència i la Tècnica, antiga fàbrica de teixits de llana del senyor Amat i la resta de socis,  seguint el recorregut de la matèria primera fins arribar a la zona final, on apareixien exposades les teles de llana fina, xeviot, mantes i d’altres  varietats, desaparegudes ja dels nostres expositors i lluny de les nostres butxaques. En aquell moment les forces ja començaven a defallir i els mariners volien fugir del vaixell. Només explicacions a l’hora de dinar, si us plau.
Cap a quarts de quatre empreníem el viatge de tornada, tots puntuals, tots emplenant amb les nostres 58 existències les butaques de l’autocar.

Text: ISABEL SALVO  (PROFESSORA DE SOCIALS)

dijous, 17 de gener del 2013

VISITEM LA PEDRERA I EL MNAC (2BAT)

Els alumnes d’Història de l’Art de 2n de Batxillerat vàrem anar a Barcelona per visitar la Pedrera  i el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Segur que molts de vosaltres heu estat a la Pedrera, una de les obres emblemàtiques de Gaudí. No sabria reproduir ara la llarga i no sempre reeixida història de la seva construcció, de les habituals desavinences entre propietat i arquitecte, que tot i la seva temeritat va aconseguir deixar a la ciutat i als ulls de les generacions posteriors una meravella arquitectònica de primer ordre. De la Pedrera vàrem visitar les habitacions òbviament obertes al públic, les càlides golfes  d’arcs exclusius i  el sempre impressionant terrat de llustrós trencadís.
La segona estació, el MNAC, molt més solitari, ens aportava altra experiència:  tan sols el passeig per les seves àmplies sales, sobretot la magnífica sala oval, i la llibertat  de moviment que l’espai t’ofereix ja paga la pena l’entrada. I l’estudi de les esplèndides obres que conté és indispensable per a la preparació de la Selectivitat. El nostre desig és que els nois i noies aprenguin i obtinguin plaer d’aquest aprenentatge. De ben segur que no és demanar massa!
Text: ISABEL SALVO (Professora d'Història)



ELECCIONS CONSELL ESCOLAR 2013

El dia 16 de gener l'alumnat de tots el cursos, des de 1r d'ESO fins a 2n de batxillerat, va participar en una votació per triar els estudiants que ens han de representar en el consell escolar durant els pròxims 4 anys. Els 4 alumnes que presentaren la seva candidatura foren:
·         Marina Verdaguer Alzina (3ESO C)
·         Josep Riera Roure (3ESO C)
·         Nora Lorenzo Sunyer (3ESO C)
·         Lluc Huguet Verdaguer (4ESO A)
El participants (la majoria delegats d'aula) van haver de fer una instància que van lliurar a la directora. Un cop acceptada la sol·licitud, i amb el vistiplau de la direcció del centre, els candidats van anar a presentar-se a totes les aules. Els resultats de les eleccions foren els següents:
·         1r lloc: Lluc Huguet Verdaguer
·         2n lloc: Marina Verdaguer Alzina
·         3r lloc: Josep Riera Roure
·         4t lloc: Nora Lorenzo Sunyer
També es van elegir els professors i els pares que hauran de constituir el nou Consell Escolar. Els professors elegits foren:
·         Rafel Mas Juli
·         Rosor Rabassedas Pagès
·         Marta Orts Alís
·         Joan Vivó Martinell
I els pares:
·         Lluís Pi Negre
·         Dolors Gras Sierra
·         Patrícia Montesinos Cerro
·         Iolanda Pelegrín Ferrer

Alguns dels candidats a ser representants del Consell Escolar ens expliquen la seva experiència:
▪ Com és que vas voler presentar-te per ser representant del Consell Escolar?
En Josep Riera Roure s'hi va presentar ja que és una experiència que el pot ajudar a millorar moltes coses d'ell mateix. També per conèixer millor l'institut i l'opinió de l'alumnat. Pensa que és bo per aconseguir el que vol, perquè al mateix temps també li agrada escoltar i debatre les opinions dels altres.
La Nora Lorenzo ens diu que troba que és una feina força important, ja que tots els alumnes hem de tenir una representació per tal d'acordar decisions. També s'hi va presentar perquè li feia il·lusió formar-ne part i viure aquesta experiència.
▪ Quins objectius té un representant del Consell Escolar?
En Pep Riera afirma que el més important és escoltar el que es diu a les reunions del Consell i aportar la teva opinió sobre el que es debat. També cal anar a les reunions de delegats per escoltar propostes, queixes, millores de l'institut...Les que es puguin dur a terme es presentaran davant dels representants del Consell Escolar.
La Nora Lorenzo ens comenta que l'objectiu principal dels representants és ser la veu dels alumnes, per tant, defensar les propostes d'aquests respectant les opinions dels altres membres. També és important tenir com a objectiu que tothom se senti còmode a l'institut.
Si un vol plegar més aviat, ho pot fer? Com?
Els candidats que s'hi han presentat ens diuen que depèn de la causa: pots fer-ho si has de marxar del centre o per incompatibilitat d'horaris. Cal, però, comunicar-ho a la direcció del centre i tornar a convocar eleccions per substituir la persona que deixa el Consell Escolar.
Text: PAULA SAU (3ESO C)

dimarts, 15 de gener del 2013

BEQUES CiMs-CELLEX

BEQUES CiMS-Cellex
Enguany, l’institut Jaume Vicens Vives de Girona i l’Escola Aula Europea de Barcelona han rebut la 2a promoció del grup de Batxillerat Internacional, del qual formen part els 24 alumnes amb una beca de la Fundació CiMs-Cellex. Com l’any anterior, el procediment de selecció consistia a realitzar unes proves de matemàtiques, física i llengua, presentar els expedients acadèmics i assistir a les entrevistes personals. El grup resultant de Girona el composen 12 nois i noies de diversos punts de Catalunya: La Garriga, Torroella de Montgrí, Torelló i Arbúcies entre d’altres localitats.

ACTE DE BENVINGUDA I LLIURAMENT DE DIPLOMES
Els alumnes que han obtingut les beques de la Fundació CiMs-Cellex assistiren, el dia 12 de gener de 2013, a un acte de benvinguda i de reconeixement de la beca a la Sala d’actes de la Facultat de matemàtiques de la UPF organitzat per la mateixa fundació. Hi eren presents els alumnes i llurs famílies, professors i gent relacionada amb aquesta iniciativa.
L’acte de presentació de la 1a promoció de becaris CiMs-Cellex va comptar amb la presència d’Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement), Irene Rigau (Ensenyament), Albert Bayot (Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona), Jaume Casals (rector de la UPF) i tres científics catalans de renom internacional, a més del president de la fundació privada Cellex, Pere Mir, a qui se li va adreçar un text d’agraïment.

Més informació i fotografies a http://www.cims-cellex.cat/

dilluns, 14 de gener del 2013

PRESENTACIÓ DE LES BEQUES CiMs-CELLEX

Dissabte dia 12 de gener va tenir lloc, a Barcelona, la presentació de les Beques CiMs-CELLEX. De l’institut Jaume Vicens Vives hi van assistir els 12 alumnes becats a més de les docents Pilar Escriche (professora d’Anglès i coordinadora del Batxillerat Internacional), M. Lluïsa González (professora de Ciències) i Elisabet Saguer (professora de Matemàtiques i directora del centre).