dimarts, 22 de setembre del 2020

Xerrada inaugural d'inici de curs

"Triomfar a youtube (i més enllà): claus per a una comunicació eficaç" ha estat el títol de la conferència inaugural del curs 2020-2021 que Francesc Montero ha dirigit als alumnes de batxillerat de l'institut Jaume Vicens Vives de Girona.

 



 

A partir d'alguns youtubers i influencers d'èxit, ha volgut mostrar a l'alumnat que tenir èxit a l'hora de crear continguts a la xarxa no és tan fàcil com sembla, i que darrere d'una imatge d'aparent senzillesa i espontaneïtat, molts dels youtubers amb més influència presenten discursos elaborats, que han planificat i ordenat prèviament, aplicant fins i tot estratègies discursives i retòriques per fer arribar el missatge de forma eficaç.

La idea principal és la reivindicació de l'esforç en la preparació i definició dels continguts d'un text, d'una exposició oral... o d'un vídeo a youtube, i d'una sensibilitat lingüística en l'expressió: treballar tant el fons com la forma com a eines efectives de comunicació.

 

  


 

Al capdavall, aquestes són habilitats que s'aconsegueixen a partir del domini de la planificació de les idees i els continguts, i la seva exposició, tenint en compte la polivalència de la llengua i coneixent els recursos retòrics i estilístics possibles. Això implica una cosa tan senzilla però alhora tan difícil:

1) pensar i decidir què es vol dir i

2) pensar i treballar la millor manera de dir allò que es vol dir.

Això sembla fàcil, però requereix esforç. Tanmateix, són unes habilitats que es poden aprendre (especialment gràcies a un bon coneixement de la llengua) i, dominant-les, poden arribar a tenir un estil propi, natural i distintiu. A més, són aplicables a qualsevol comunicació de continguts d'una certa complexitat: un vídeo de youtube, un examen, una exposició oral del treball de recerca, un treball de curs...

  



 L'altra idea que s'ha posat sobre la taula és precisament sobre la forma (la llengua del discurs), perquè s'ha fet notar la distància entre la llengua oral i la llengua escrita: malgrat que en tots dos casos és necessària la preparació, no escrivim com parlem, i cal ser-ne conscients i tenir-ne cura, i ser efectius en cada registre. Tenir en compte aquesta cura en la llengua també és necessari per a l'èxit.

Finalment, el "(més enllà)" del títol fa referència a què saber comunicar és una capacitat molt útil en molts àmbits i per a tot tipus de feines, a més de la comunicació a la xarxa, i que els farà millors en les seves feines, siguin quines siguin (perquè el més probable és que no arribin a ser influencers). Tothom és lliure de penjar continguts a la xarxa, i fer servir aquestes estratègies, però no tothom pot viure només d'això. I saber comunicar és una capacitat molt útil en molts altres àmbits.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada