dimarts, 17 d’abril del 2018

ESTRENA: LA MÀQUINA D'ESCRIURE


Fotografia: Dolors Falgàs

El passat dimecres 11 d’abril va tenir lloc al teatre del nostre institut la fase de quart de final del Gironès del XIV Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta, esdeveniment organitzat per la Fundació Enciclopèdia Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya arreu del país. Mentre el jurat delibera, ja fa algunes edicions que dels dels Serveis Educatius del Gironès ens demanen que amenitzem l’espera dels resultats amb alguna actuació musical. Enguany, l’alumnat de l’optativa de Teatre Musical de 3r d’ESO va estrenar la versió reduïda en tres actes del musical “La màquina d’escriure”, un projecte realitzat aquest curs 2017-2018 en aquesta assignatura.

El nom de la producció pren el títol de la música dels números inicial i final de l’obra: una composició instrumental per a solista (una màquina d’escriure) i orquestra simfònica del compositor nordamericà Leroy Anderson (1908-1975) que es va utilitzar com a música preexistent a la pel·lícula Who’s Minding the Store? (1963) de Frank Tashlin, protagonitzada pel còmic Jerry Lewis (1926-2017).

El germen d’aquest argument de caràcter tràgico-còmic el vam començar a esbossar a principis de curs per tal d’enllaçar les actuacions que l’alumnat de l’optativa va presentar de manera individual en el primer projecte del curs: “Fem un càsting”. Per això la trama argumental s’articula a partir dels monòlegs i interpretacions musicals o de dansa. D’entre els monòlegs destaquem que tres d’ells són de pròpia creació dels alumnes que els interpreten: “La recerca del tresor” (Arnau Parareda), “Sindulfo” (Marc Pujiula) i “Trofeu de pesca” (Dídac Garcia).

Després d’un treball en equips col·laboratius, l’obra que hem creat de forma coral amb l’alumnat tracta sobre les cabòries d’un/a escriptor/a a l’hora de concebre una novel·la. Els qui l’envolten, el que veu o llegeix, el que li passa, el que somnia, els seus problemes... TOT acaba essent utilitzat com a tema per a la seva primera novel·la.

Dels cinc actes que originalment configuren l’obra, se’n van representar els següents:

Acte 1. En majúscules: L’aniversari de l’escriptora

Àfrica Vila (l'escriptora) i el grup d'amics i amigues
Fotografia: Dolors Falgàs

Acte 2. Punts suspensius: A la recerca de la inspiració

Monòleg de Marc Pujiula
Fotografia: Marta Orts

Acte 3. Punt i seguit: El circ

Duet vocal de Geòriga Margalef i Critsina López
Fotografia: Dolors Falgàs

Actuació de dansa de Berta Carreras
Fotografia: Dolors Falgàs

Monòleg de Jan Prat
Fotografia: Marta Orts
Arnau Parareda i Marc Pujiula (l'escriptor)
Fotografia: Marta Orts

Final. Punt i final: De la inspiració a l’obra artística

Fotografia: Dolors Falgàs

L’esforç i responsabilitat que representa assumir el repte de fer una representació per al Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta, en una fase en què el nostre centre acull alumnat i professorat del Gironès, ens esperona a treballar de manera sistemàtica i rigorosa des de començament de curs, intentant cohesionar un grup d’alumnes perquè facin seu un projecte que caldrà construir entre tots. I un any més, pensem que ho hem assolit. Ara, però, ens falta arribar a representar tots els cinc actes en què s’estructura l’obra per l’alumnat d’ESO del nostre centre i pels pares i mares d’alumnes. Properament n’informarem de les dates previstes.

Marta Orts
Professora de Música