dimarts, 19 de novembre del 2013

EXCURSIÓ A OLOT (4ESO)


El passat dimecres 13 de novembre, els alumnes de 4t ESO A, i els de 4 ESO B i C de l’optativa de Biologia i Geologia, vam anar a la comarca de la Garrotxa a conèixer i veure el relleu format per l’activitat volcànica de la zona.

La zona volcànica de la Garrotxa constitueix un magnífic exemple de paisatge modelat pels volcans. Inclou una quarantena de volcans, deu cràters i una vintena de colades de laves basàltiques d’una edat compresa entre 10.000 i 700.000 anys. L’última activitat detectada a la zona va ser la del Volcà Croscat, el qual vam visitar.

La jornada va començar a un quart de nou del matí, a l’estació d’autobusos de Girona. Vam agafar l’autobús i una hora més tard ja ens trobàvem al Pla de Massandell per començar lavisita al Croscat. Vam començar observant el volcà des de l’exterior i ens hi vam anar acostant fins a arribar al con volcànic per veure el tall efectuat per l’activitat extractiva de roques, que en un passat van servir, per exemple, per formar el conegut circuit de Montmeló. Aquesta extracció de materials es va aturar quan la zona va ser catalogada com a “Parc Natural”. Allà vam estudiar els diferents piroclasts que foren expulsats del volcà durant l’explosió: la bomba (de més de 64mm), el lapil·li o greda (de 2 a 64mm) i la cendra (de mida inferior a 2mm).

En acabar la visita al Croscat vam dinar al municipi de Sant Joan les Fonts, i tot seguit vam caminar per la ruta de les Tres
Colades per observar-ne una de més a prop. La guia ens va explicar que la primera, procedent del volcà de la Garrinada, havia estat formada per una colada de lava que, en refredar-se, havia erosionat la roca de diverses maneres: en forma de prisma (prismàtica), en forma de lent (lenticular) o sense forma definida (massiva).

Finalment vam abandonar la ruta i ens vam dirigir cap a l’autobús per fer el trajecte de tornada cap a Girona.

Text: PAU GÜELL (4ESO C)