divendres, 29 de novembre del 2013

LA CORAL GERIONA ARRIBA A LA SEMIFINAL DEL CONCURS DE TV3 "OH HAPPY DAY"

Text: JÚLIA BRUNET (2ESO) i CARMINA MAS (2ESO)

Després de 10 programes, la Geriona ja ha arribat fins a la semifinal, tot i les 3 nominacions i la competència que hi ha entre corals. És l’únic cor clàssic del programa.



Font de la imatge: web d’Oh Happy Day, a: http://www.tv3.cat/img/programes/51556/Geriona.jpg

La coral Geriona
Geriona és un cor de veus blanques format per setze noies i un noi. Tenen entre 16 i 25 anys, més o menys. És de Girona i està vinculat a l'Escola de Música Municipal (EMM). La seva directora és la professora Imma Pascual.  Una de les cantaires de la Geriona Juvenil, Jana Boadas, és la filla d'una de les professores de música l'institut Jaume Vicens Vives, Rosor Rabassedas. La Jana i altres cantaires (Helena de Puig i Laura Blasco), són exalumnes del nostre institut.


Nosaltres cantem a la Geriona, però les que surten a la televisió són la Geriona Juvenil i nosaltres ho fem a la Geriona Infantil.

Un programa de TV3 promociona el cant coral

El 21/09/2013 va començar un nou programa de TV3 anomenat “Oh Happy Day”, que vol dir “oh, dia feliç”. És el títol d’un espiritual negre.
Aquest programa és un concurs de corals. Les que hi participen després d'haver fet uns casting són: Coraŀlí (Barcelona), Deu de Veu (Barcelona), Flúmine (Tortosa), Geriona (Girona), Gospelians i Gràcia (Girona i Barcelona), Messengers (Barcelona), Ol'Green (Barcelona),  Singfònics i Tons i Sons (Terrassa).
Cada setmana cada cor ha de cantar una o dues peces polifòniques. Se les han d'aprendre amb només una setmana, incloent la coreografia. Per tant, han de treballar molt dur cada dia de la setmana.
Els programes s’emeten els dissabtes, però els graven els divendres de la setmana anterior que els veiem nosaltres. Per gravar el programa triguen 5 hores, més o menys. Per tant, els cantaires de les diferents corals es relacionen i es fan amics. A la final haurà de votar el públic i el programa haurà de ser en directe.

TV3 a l’EEMM de Girona

Un dia d’assaig de la Geriona Infantil a l’Escola de Música Municipal de Girona, la nostra directora, Imma Pascual, ens va dir que ens imaginéssim un regal, una cosa que ens agradés...

La Geriona, tot un regal
Vam obrir la porta de l’aula i van aparèixer els membres de la Geriona juvenil! Els vam cantar la cançó que estàvem treballant aquell dia. Després elles ens van cantar la que estaven preparant pel proper programa: “No miris enrere”. Finalment, vam cantar-ne una conjuntament: “Violes de sembrals”. Mentre, els càmeres de TV3 van estar gravant. Van estar 2 hores i mitja amb nosaltres, però per TV només van emetre 3 minuts.
Té molt de mèrit treballar dur pel programa, com per exemple els directors de les corals, com l'Imma que, encara que hagi d'anar sempre corrents, els dilluns continua encara estant per la Geriona Infantil i també fa classes a l'escola de música durant tota la setmana.

La televisió a vegades no mostra tota la feina que cal fer perquè tot estigui en ordre i es puguin realitzar els programes tal i com els veiem.

Geriona en el musical “Sonrisas y lágrimas”

Els membres del musical “Sonrisas y lágrimas” que estan fent al TeatreTívoli de Barcelona  van convidar a la Geriona juvenil a cantar en una de les sessions. Van interpretar una de les seves cançons de repertori i la cançó “Do re mi” del musical. Allà els van tractar molt bé i elles s’ho van passar molt bé. Quan van sortir els fans que seguien el programa i que havien anar al musical, els  van demanar autògrafs. Es van sentir com veritables estrelles.

La semifinal

Dissabte 30 de novembre s’emet el penúltim programa. Geriona, Ol’Green, Messenger i Deu de Veu competiran per passar a la gran final. Aleshores el públic podrem votar, i ho podrem fer per Internet o per una aplicació pel mòbil. Desitgem que l’actuació de Geriona convenci el jurat i pugui optar al premi del concurs: fer un gira per Europa.

Que tinguin sort...
Text revisat per Marta Orts (Professora de música)

divendres, 22 de novembre del 2013

SETMANA DE LA CIÈNCIA (BAT)



El passat dimecres dia 20, amb motiu de la Setmana de la Ciència,  la Fundació Catalana per la Recerca organitzà unes conferències a càrrec de científics professionals.

A l'institut va venir Rosa Maria Alsina, Doctora Enginyera en Telecomunicacions i professora del departament d'enginyeria de La Salle, de la Universitat Ramon Llull. Davant els alumnes de primer de batxillerat va explicar-nos la feina que duu a terme un científic i el projecte on  treballa, que és un sistema de transmissió de dades des de la base espanyola a l'Antàrtida fins a l'observatori de l'Ebre a Roquetes. El sistema és un enllaç ionosfèric de 12700 km, sense cap tipus de repetidor. Per aquest canal es transmeten les dades geofísiques que es recullen a l'Antàrtida de forma contínua per l'estudi del magnetisme terrestre.

Donem les gràcies a la Rosa Alsina que amb la seva exposició ens va permetre conèixer millor com treballen els científics.

Text: XAVIER SÀBAT (Professor de ciències)




dimarts, 19 de novembre del 2013

CONFERÈNCIA A LA UdG (BAT)

El divendres 15 de novembre del 2013, els alumnes de 1r de Batxillerat que fem l’optativa de biologia vam anar a la Universitat de Girona, a Montilivi.

 
La raó per la qual hi vam anar era ben senzilla: era Sant Albert, patró de la ciència. Això significa que a partir d’aquest divendres s’iniciava la Setmana de la Ciència, amb activitats arreu del territori català. Coincidint amb aquest fet, la UdG preparà una jornada de portes obertes on l’eix conductor era òbviament la ciència. Allà vam poder veure diferents experiments, investigacions, etc. realitzats per alumnes de la pròpia universitat o per investigadors entre els quals podríem destacar uns científics francesos que van venir per explicar què investigaven. 
 

Cap al final ens van sorprendre uns periodistes enviats pel programa Els Matins de TV3, a qui un parell o tres de grups els van mostrar els seus experiments. Fou una visita molt divertida amb una part didàctica que resultà interessant per a tothom.  

Text: LLUC HUGUET (4ESO A)



EXCURSIÓ A OLOT (4ESO)


El passat dimecres 13 de novembre, els alumnes de 4t ESO A, i els de 4 ESO B i C de l’optativa de Biologia i Geologia, vam anar a la comarca de la Garrotxa a conèixer i veure el relleu format per l’activitat volcànica de la zona.

La zona volcànica de la Garrotxa constitueix un magnífic exemple de paisatge modelat pels volcans. Inclou una quarantena de volcans, deu cràters i una vintena de colades de laves basàltiques d’una edat compresa entre 10.000 i 700.000 anys. L’última activitat detectada a la zona va ser la del Volcà Croscat, el qual vam visitar.

La jornada va començar a un quart de nou del matí, a l’estació d’autobusos de Girona. Vam agafar l’autobús i una hora més tard ja ens trobàvem al Pla de Massandell per començar lavisita al Croscat. Vam començar observant el volcà des de l’exterior i ens hi vam anar acostant fins a arribar al con volcànic per veure el tall efectuat per l’activitat extractiva de roques, que en un passat van servir, per exemple, per formar el conegut circuit de Montmeló. Aquesta extracció de materials es va aturar quan la zona va ser catalogada com a “Parc Natural”. Allà vam estudiar els diferents piroclasts que foren expulsats del volcà durant l’explosió: la bomba (de més de 64mm), el lapil·li o greda (de 2 a 64mm) i la cendra (de mida inferior a 2mm).

En acabar la visita al Croscat vam dinar al municipi de Sant Joan les Fonts, i tot seguit vam caminar per la ruta de les Tres
Colades per observar-ne una de més a prop. La guia ens va explicar que la primera, procedent del volcà de la Garrinada, havia estat formada per una colada de lava que, en refredar-se, havia erosionat la roca de diverses maneres: en forma de prisma (prismàtica), en forma de lent (lenticular) o sense forma definida (massiva).

Finalment vam abandonar la ruta i ens vam dirigir cap a l’autobús per fer el trajecte de tornada cap a Girona.

Text: PAU GÜELL (4ESO C)






diumenge, 17 de novembre del 2013

MURALS DEL PAVELLÓ NORD


Aquests murals han estat realitzats pels alumnes de l’optativa de plàstica de 4t d’ESO dels cursos 2012-14, dirigits per les professores de plàstica Dolors Comas i Imma de Batlle.
Sota la temàtica de Girona cada alumne/a de manera individual va dissenyar un mural per anar a les parets triades. Per tant ja el van realitzar a escala. Posteriorment es va crear un nou disseny a partir d’una idea o una part de cada treball individual, com si fos un trencaclosques.
Per passar-lo a la paret vam quadricular el dibuix en el full i la paret. També ens vam ajudar d’un projector de transparències. Un cop dibuixat, el vam pintar amb pintura de paret interior durant les hores de classe i algunes tardes.
En ambdós murals hi trobem la presència d’un esprai: un pinta els núvols i l’altre pinta el títol Follow your dreams. Aquesta idea dels esprais va sorgir dels alumnes ja que la seva il·lusió era fer un  grafit com els del carrer, però per economia i per la toxicitat d’aquests en un espai interior no va ser possible pintar-los amb aquestes eines.
També hi tenim alguns personatges de la ciutat, com ara la lleona i les mosques.


Girona
En aquest mural que trobem pujant al segon pis s’ha intentat buscar certa referència de color amb la realitat.
A la part esquerra tenim un grup de cases de les quals surt algun dels edificis emblemàtics o coneguts de la ciutat: la casa de la Punxa, l’antic Banc d’Espanya, el Pirulí, els bolets de la plaça Catalunya, el color de les cases del riu i el pont de la Gàbia.
Per sobre de les muntanyes de darrere les cases hi veiem Sant Narcís, patró de la ciutat, cavalcant sobre una mosca gegant.
Del mig cap a la dreta a l’altra banda del riu, hi trobem uns tons marrons (en forma d’arbustos o núvols) que fan referència als arbres de la Devesa; seguidament tenim una imatge de la façana de la catedral amb les escales, on trobem el gegant Gerió, la Cocollona, el Tarlà i la Lleona.
Per les escales puja el tren que passa per un túnel que forada la catedral i que fa referència a l’AVE ja que la seva via travessa tota la ciutat per sota. De darrere del tren surt el Pantocràtor del tapís de la Creació que trobem al museu de la Catedral, i d’aquest fem sortir el braç que s’allarga i va agafant el color de la pedra de la catedral. La mà del Pantocràtor prem la part superior del campanar de la catedral (on hi hauria d’haver l’àngel ) que s’ha transformat en un esprai que pinta els núvols. Seria la referència Cristiana del Déu Creador de les coses, crea els núvols.



Follow your dreams
En aquest mural que trobem pujant al tercer pis s’ha volgut treballar en el color a partir de textures, per això trobem cercles, ratlles… i en algunes parts a partir del color de la realitat.
A la part esquerra tenim la bruixa de la catedral sobre un esprai que ens pinta el títol del mural, és una bruixa bona: ens dóna tots els colors i ens convida a seguir els nostres somnis. Simbolitza l'acció de donar ànims a tots els professors i alumnes per tirar endavant.
Al costat de la bruixa també trobem un núvol sinuós i fantàstic. A sota hi trobem primer un skyline de la ciutat pintat de negre amb puntets vermells que es van fent cada cop més petits com més s’allunya la ciutat. Per sota hi veiem el riu amb peixos i unes bombolles i algues que pugen de colors: una altra referència al somni i a la il·lusió. El títol surt de l’esprai ocupant tota la part superior del mural, d’esquerra a dreta des de la bruixa. De la primera O surten un grup de mosques que fan referència a les que van sortir de la tomba de Sant Narcís per expulsar els francesos segons la llegenda.
A la darrera lletra del títol hi trobem la lleona de Girona, a la qual se li ha de fer un petó al cul per tal de poder tornar un altre dia a la ciutat.
A la part dreta del mural, per sota del títol, hi trobem l’skyline de la ciutat molt petit i el riu transformat amb franges de colors de diferents tons.
A la part inferior i central del mural hi trobem una vista frontal del pont de la gàbia que agafa tota l’amplada de la paret. El color del terra del pont hem intentat fer-lo igual o semblant al terra de les escales com si continués cap al pont. Caminant pel pont trobem tres siluetes pintades de lila i amb unes línies horitzontals d’un altre color per crear una altra textura.
A la part inferior dreta del pont i final del mural hi trobem un personatge en blanc i negre demanant caritat com a referència a la crisi en què estem tots plegats.
Text: IMMA DE BATLLE (Professora EVP)

dijous, 14 de novembre del 2013

SORTIDA AL TEATRE (2ESO)


El dia 24 d'octubre del 2013, els alumnes de 2n d'ESO de l'institut Jaume Vicens Vives vàrem anar a Barcelona a veure una obra de teatre anomenada Xafarderies. Vam sortir de l'estació d'autobusos a l'hora que normalment comencem les classes, a un quart de nou. Vàrem arribar a plaça Catalunya i vam caminar fins al teatre Poliorama. 
 
L'obra és original de l'autor Goldoni, un escriptor italià, nascut a Venècia el 1907, però ha estat adaptada per Gilbert Bosch. Aquesta obra ens va impactar molt a tots perquè els actors anaven tota l'estona ajupits. És la història d'una parella de promesos que s'han de casar, però comença a haver-hi rumors que els compliquen una mica les seves intencions. Gilbert Bosch, en acabar, ens va dir que ho havia fet com a homenatge a les persones nanes.
Després vam anar caminant fins davant del port i vam baixar per les Rambles, on ens esperava l'autobús per tornar a Girona. Vam arribar just a tres quarts de tres. 
Text: CRISTINA SERRA (2ESO)

dilluns, 11 de novembre del 2013

PROGRAMA DE SUPORT A LA LECTURA (LEXCIT) (BATX)


Dos alumnes de 2BAT A del nostre centre, Guillem Ramírez i Guillem Rosselló, col·laboren amb el programa de suport a la lectura LEXCIT, de la Fundació Jaume Bofill. El suport es fa a l'escola Annexa Joan Puigvert. Hi ha també dos altres alumnes de 2n A de batxillerat que fan suport de les classes d'anglès a l'Escola Annexa, Mariona Colomer i Pol Muñoz. Totes dues activitats s'emmarquen en el programa JVV Solidari d'aquest curs 2013-14.