dimecres, 30 d’octubre del 2013

CONFERÈNCIA SOBRE NANOTECNOLOGIA A L'ICMAB (BATX)


El passat 9 d’octubre, el grup de 1r A de Batxillerat Internacional va assistir, juntament amb els alumnes que cursen aquest mateix batxillerat a l’Aula Escola Europea de Barcelona, a una conferència sobre nanotecnologia (és a dir, la ciència que s’encarrega de l’estudi de les coses minúscules, només visibles amb microscopi) anomenada Veure els àtoms de prop, benvinguts al nanomón. La xerrada va ser a càrrec de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i es va realitzar al campus de Bellaterra de la UAB, on aquest institut té la seu.

Durant la primera part de la xerrada, es va exposar una introducció al concepte de la nanotecnologia. Per fer-nos-en una idea, podem dir que la aquesta disciplina estudia tot allò més petit de cent nanòmetres, la mida aproximada del virus de la grip. Es van posar dos exemples de fins a quin punt estava d’avançada aquesta ciència. El primer va ser una imatge al microscopi en què es podia veure com s’havia gravat la Bíblia sencera en la mida de mig gra d’arròs. En la imatge es podia veure que era molt més petita que una formiga corrent. Més tard, els alumnes van poder visualitzar un vídeo en el qual s’explicava una història movent els àtoms un per un. Aquest vídeo, considerat com “el curtmetratge més petit del món” va ser creat per IBM amb la tècnica de stop-motion, i es pot trobar per internet si es busca el nom del curtmetratge, “A boy and his atom”. També es van plantejar certs “problemes”, en els quals un petit canvi en els àtoms era la diferència entre el bon o mal funcionament d’alguns objectes.

En la segona part, es va parlar dels mètodes i les eines necessàries per al desenvolupament d’aquesta ciència. Concretament, el funcionament d’un microscopi electrònic va ser un dels temes més recurrents.

Finalment, es van explicar possibles futures aplicacions d’aquesta ciència, com ara generació d’electricitat a partir d’uns filaments microscòpics que es dobleguen.
Els alumnes van arribar a la conclusió que aquesta ciència serà una de les més importants d’aquest nou segle, i que grans descobriments derivaran d’aquesta disciplina.

Text: PAU BATLLE (1BAT A)