dijous, 22 de desembre del 2011

FELICITACIÓ DE NADAL

Aprofito l'avinentesa de les festes nadalenques per desitjar a tots els membres de la comunitat educativa unes bones i solidàries festes de Nadal. En moments de dificultats de tota mena que moltes persones i famílies pateixen, cal que siguem sensibles i col·laborem dins les nostres possibilitats a reduir les necessitats de persones que viuen al nostre entorn. 

Bones festes i un bon 2012!


Elisabet Saguer Canadell
Directora de l'Institut Jaume Vicens Vives



FESTA DE NADAL 2011-2012 A L'INSTITUT


El passat dijous 22 de desembre es va celebrar l’acte de Nadal. Els alumnes de primer, segon i quart d’ESO van assistir al teatre. Allà s’hi van dur a terme diverses actuacions acompanyades d’un power point amb fotos. 

La primera actuació va ser d’un grup de músics, la majoria dels quals són alumnes de l’institut, que van tocar tres peces amb instruments de vent. En segon lloc van actuar els alumnes de tercer a les guitarres i els de segon a veu i flauta: van interpretar dues cançons nadalenques. Després es va fer una actuació protagonitzada pels alumnes de segon, que consistia a llegir uns poemes en català i en castellà. A continuació es va realitzar una entrega de premis i tot seguit uns alumnes de segon van ballar una coreografia amb una cançó en francès. També van actuar quatre alumnes de tercer, que van protagonitzar Chistmas Carol en anglès, evidentment. Seguidament dos alumnes de quart van interpretar dues cançons amb guitarra i finalment dos alumnes de tercer van interpretar tres cançons de rap, l'última totalment improvisada.


Ens ho vam passar molt bé!

Text: Maria Sàbat (4ESOB)

La Marina i la Maria en plena actuació
Fotografies: Enric Mirambell i Roqueta

PRESENTACIÓ DELS TREBALLS DE RECERCA ALS ALUMNES DE 1 BAT


Quan comences primer de batxillerat te n’adones que tot el que havies fet fins ara no és suficient. Els deures i els treballs et cauen a sobre i els exàmens es converteixen en una allau que et deixa exhaust, el treball de recerca es fa un problema cada vegada més gran i, si per postres tens activitats extraescolars, tot se't fa més complicat. Per tal d’evitar tot aquest estrès que t'agafa desprevingut, és bo escoltar les persones que ja han passat per aquesta situació.

Això és el que vam poder fer el dia 22 de desembre, en què es van reunir uns quants alumnes de segon de batxillerat a la biblioteca del centre per tal d’explicar-nos a tots els estudiants de primer de batxillerat les seves experiències pel que fa als seus treballs de recerca. Ens van donar alguns consells, idees...

Trobo que ens va anar força bé a tots per enfilar el camí cap a aquest treball, per saber el que hem de fer i el que no, per organitzar-nos millor, per tenir una mínima idea de què és i de la importància que té a l’hora de pensar en el nostre futur acadèmic...Però, sobretot, per la quantitat de coneixements que podem adquirir per consum propi i en l’experiència que podem guanyar en el terreny escollit.

Text: Raquel Sobrino (1BAT)



dimecres, 21 de desembre del 2011

CLAUSTRE DE PROFESSORS CURS 2011-2012

Dimecres dia 21 es va convocar el professorat del centre a un claustre i es va aprofitar l'avinentesa per fer la foto de grup.

Us desitgem a tots i a totes molt bones festes!



   


XLVII OLIMPÍADA MATEMÀTICA 2011-2012 A L'INSTITUT JAUME VICENS VIVES

Enguany l'Olimpíada Matemàtica ha tingut lloc els dies 16 i 17 de desembre. S'ha celebrat simultàniament a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i ha comptat amb uns100 participants d'arreu de Catalunya. La seu de Girona,  l'Institut Jaume Vicens Vives, ha acollit 26 participants.

Elisabet Saguer, directora, amb els alumnes
En aquesta fotografia (de dissabte 17 de desembre)  hi ha una representació dels participants de la seu de Girona. A la primera fila, a l'esquerra veiem Xavier Fernández-Real Girona, exalumne del centre, olímpic, actualment alumne de la Facultat de Matemàtiques de la UPC, i professor de les sessions de preparació juntament amb el professor Josep Grané, de la UPC. A primera fila (la tercera començant per l'esquerra) s'hi pot veure Elisabet Saguer, directora del centre i col·laboradora de l'Olimpíada Matemàtica.
Els resultats s'han publicat el dia 21 de desembre. Es poden consultar a l'adreça següent:


Primers premis
Eric Milesi Vidal, Col·legi Pare Manyanet (Barcelona), 1r de batxillerat
Júlia Alsina Oriol, Institut Jaume Callís (Vic), 1r de batxillerat

Darío Nieuwenhuis Nivela, Aula Escola Europea (Barcelona), 1r de batxillerat

Segons premis
Marc Felipe Alsina, Institut Jaume Vicens Vives (Girona), 1r de batxillerat
Eudald Romo Grau, Institut Jaume Vicens Vives (Girona), 2n de batxillerat

Eduardo Adamo Atao Salazar, Col·legi Sagrat Cor de Jesús (terrassa), 2n de batxillerat                                                 
Tercers premis
Jordi Barceló Mercader, Col·legi Jesús i Maria (Sant Andreu, Barcelona), 2n de batxillerat
Aitor Azemar Carnicero, Institut Arnau Cadell (Sant Cugat del Vallès), 2n de batxillerat
Pau Surrell Rafart, Institut Jaume Vicens Vives (Girona), 1r de batxillerat


Tenim el goig de comptar amb dos segons premis i un tercer premi, alumnes de batxillerat de l'Institut Jaume Vicens Vives. Felicitats a tots!!!!

Podreu veure els enunciats i les solucions dels problemes proposats en les dues sessions a la pàgina Aquí Matemàtiques que coordina el professor Carles Romero.

dimarts, 20 de desembre del 2011

SORTIDA DE L'ÀREA DE SOCIALS A TERRASSA (4ESO)

Els alumnes de 4 d'ESO hem anat a Terrassa per tal de conèixer amb més profunditat el període de la Revolució Industrial a Catalunya. La sortida, programada pel Departament de Socials, consistia a fer una visita guiada a dos edificis emblemàtics d'aquesta localitat: el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa -per observar els enginys mecànics, el funcionament d'una colònia industrial i les condicions materials de la vida obrera- i la Casa Alegre -mostra de l'arquitectura modernista i de les pautes de vida de la burgesia industrial terrassenca i catalana. 
Les visites s'han realitzat des de les 10h del matí (hem sortit de Girona a les 8.00h) fins a les 13.30h. Llavors hem tingut una estona per dinar i a les 15.00h hem pujat a l'autobús que ens havia de tornar cap a casa. Ha estat un dia ben agradable i, sobretot, hem après un munt de coses noves. Ens han impactat, sobretot, les condicions de vida dels obrers de fa només un segle: de dotze a catorze hores laborals diàries sota un soroll infernal de màquines perillosíssimes. Us recomanem la visita: val la pena!

La Casa Alegre de Sagrera
Dividits en petits grups d'uns quinze alumnes, amb un professor responsable a cada grup, hem visitat una de les cases de l'antiga burgesia terrassenca de finals del segle XIX. Val a dir que la façana, modesta i discreta per tal de no cridar l'atenció en una època de forts contrastos socials, no s'adiu amb el luxe que es respira a l'interior de l'habitacle. La burgesia, davant d'una realitat social poc agradable, vivia d'esquenes al que succeïa al carrer, aïllada en el seu món d'ivori. L'antic jardí de la casa, avui parc públic de la ciutat, n'era l'entrada principal per als convidats dels propietaris, i anticipava aquest ambient selecte, distingit i culte.



Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa
També dividits en grups hem recorregut una antiga 
fàbrica de teixits on s'han recreat fidelment les dependències de què constava una indústria d'aquesta naturalesa: des de les calderes on es generava el vapor que havia de fer funcionar tot l'engranatge fabril fins a la botiga on els dependents subministraven el gènere als seus clients, passant per tota mena de màquines que preparaven la llana, la rentaven, la separaven...fins a aconseguir treure'n els fils que havien de servir per als telers. 

Viure en aquestes condicions ens ha semblat tota una proesa, i diem viure perquè tant homes com dones començaven la seva vida laboral als onze o dotze anys i deixaven la feina quan ja no podien fer-la, i les jornades resultaven perpètues. Els accidents eren sovintejats, en moltes ocasions per la manca de concentració causada per l'excessiu soroll provinent de cinc-centes màquines i pel cansament acumulat. Per cert, qui el dissabte arribava tard a cobrar i trobava que el comptable ja era fora, perdia la setmanada. Això sí, el diumenge tothom feia festa!
Digueu-me: veient això, de què ens podem queixar avui? No tenir infantesa i viure només per treballar ha de ser llastimós. 

dilluns, 19 de desembre del 2011

CONCERT DE PRESENTACIÓ DEL DISC "ESSÈNCIA POPULAR", AMB TEXTOS DE LA PROFESSORA MARTA ORTS

El dimecres 21 de desembre, a les 19:30 a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, PRODIEMUS organitza el concert de presentació a Girona del disc "Essència popular", variacions i improvisacions per a piano sobre cançons tradicionals catalanes d’Antoni Tolmos, amb textos de la professora de música del nostre institut, Marta Orts. L'entrada és gratuïta i l'aforament limitat, de manera que caldria confirmar l'assistència.

El disc estarà a la venda el mateix dia del concert i la recaptació servirà per donar suport al projecte Prodiemus.

Aprofitem per comunicar-vos que ja ha sortit el número especial de la revista Prodiemus d’enguany, publicat a ISSUU, on podeu ampliar la informació sobre el concert, el contingut del disc,... i que ha estat il·lustrat amb fotos dels professors Marina Arrogante i Artur Antúnez.

divendres, 16 de desembre del 2011

CONCERT DE LA JOVE BIG BAND GIRONA A L'INSTITUT

Avui 16 de desembre els components de la Jove Big Band Girona han ofert, a tots els alumnes del nostre centre, un concert de Nadal. Està format per un grup d’alumnes d’ESO, alguns de l'institut Jaume Vicens Vives. 


NADAL A L'INSTITUT

PONSÈTIES
Aquests dies de desembre, els alumnes del nostre institut poden veure el passadís principal ben engalanat: sobre els armariets blancs lluen unes magnífiques ponsèties de fulles verdes i roges que anuncien l’arribada d’aquest esdeveniment tan esperat que és el Nadal. Aquestes plantes han arribat a l’institut gràcies a l’amabilitat de l’AMPA, que ha volgut participar així en la creació d’aquest ambient nadalenc i que fa que el camí cap a les aules sigui molt més alegre i agradable.
Sobre els armariets, les ponsèties i les caixes de Nadal


PESSEBRES I CAIXES DE NADAL
En un racó, una variada exposició de pessebres recorda l’origen d’aquesta celebració: els nois i noies de segon i de tercer, fent treballar la imaginació, han creat uns dissenys d’allò més personalitzats. A partir d’una caixa, que han omplert amb diversos objectes, ens han comunicat què significa per a ells l’esperit del Nadal: alguns han reproduït escenes on els protagonistes eren Sant Josep, la Mare de Déu i el nen Jesús acompanyats dels tres Reis Mags; d’altres han escollit la xemeneia i l’avet com a símbols d’aquests dies de caliu familiar, d’estar amb els nostres al voltant d’una taula ben parada i farcida d’aliments suculents...; hi ha qui ha imaginat tions, paisatges nevats, copes de celebracions, estels de Nadal, ... fins i tot n’hi havia algun que ens animava amb les seves llumetes intermitents de colors. Felicitats al Departament d’Educació Visual i Plàstica i a tots els artistes per aquest quadre meravellós que ens recorda, cada vegada que hi passem per davant, que el Nadal és aquí mateix.


Racó de les caixes de Nadal




CONCERT DE LA GIRONA BANDA BAND


La Girona Banda Band en acció

Cal fer esment també del concert que la Girona Banda Band ens va oferir divendres a les 8 del vespre, obert a tot aquell que hi volgués assistir. Gairebé quaranta músics de totes les edats i condicions, molts d'aquests vinculats a l'institut, dalt de l’escenari del teatre, ens posaren la pell de gallina amb la seva música.

La sorpresa, però, va ser que abans del repertori que havien de tocar al teatre es va produir un fet insòlit que va desconcertar tots els professors, alumnes de nocturn i persones en general que es trobaven al centre en aquell moment: un grup de músics sortí del teatre i es dirigí, mentre tocava animadament, cap a la biblioteca, on hi havia diversos alumnes treballant tanquil·lament: imagineu-vos quines cares que feien! I això no fou tot: llavors van passar per dues o tres aules més mentre s’anava formant una comitiva de gent que els anava seguint entre rialles provocades per les expressions de sorpresa dels que en aquelles hores feien les classes habituals.

Finalment, el concert es va desenvolupar en un ambient molt familiar i va resultar molt animat, un èxit. Tothom en va sortir satisfet d'haver passat una estona -que es va fer curta- meravellosa.

Gràcies a tots i moltes felicitats!!!



Fotografies: Enric Mirambell i Roqueta

dijous, 15 de desembre del 2011

CLOENDA DEL CURS DE RUGBI

Aquest any, com a cada edició, es fa un torneig entre escoles posant a prova les seves habilitats per al rugbi. Aquesta competició se celebrarà el dia 21 de desembre a les instal·lacions del GEIEG de Palau. Començarà a les 15.00h i s'acabarà a les 18.00h. Hi haurà diferents nivells segons l'edat i el curs dels participants.

Serà una mena de comiat per als alumnes que han practicat aquest esport, i en senyal d’agraïment, es farà en un camp de gespa. Aquesta activitat està organitzada pels professors d’Educació Física dels diferents instituts de Girona.

Si hi vols participar, divendres a les 15.00h hauràs de ser a la parada de bus que hi ha al passeig General Mendoza, davant del mercat, i hauràs de pagar 1,25€ si no tens el carnet del bus urbà. Si algun alumne hi vol anar pel seu compte, ha de ser a les instal·lacions del GEIEG a les 15.30h.


Ànims a l'equip del Vives!

Text: Arnau Puig i Albert Planellas 

dimarts, 13 de desembre del 2011

AVALUACIONS D'ESO I BATXILLERAT

Els dies 13, 14 i 15 de desembre a la tarda es du a terme la primera avaluació (posterior a l'avaluació inicial) dels alumnes del centre.

dilluns, 12 de desembre del 2011

UNESCO. XVII CONCURS ARTÍSTIC I LITERARI TARDOR 2011-PRIMAVERA 2012


L’associació Amics de la UNESCO de Girona convoca el seu
– XVII Concurs artístic i literari
– VII Concurs Carles Vivó
– VI Concurs Joaquim Pla i Dalmau  (ex-libris)
– V Concurs Francesc Ferrer i Gironès (articles)

CONVOCA:
Amics de la UNESCO de Girona

TEMA:
2012, Any internacional de l’energia sostenible per a tothom.

MODALITATS:
a) Dibuix. Mides DIN A4 o DIN A3, tècnica lliure (Tots els nivells)
b) Punt de llibre amb eslògan. Tècnica lliure. Mides: 6 x 23 cm. (Nivells 3, 4, 5, 6 i 7)
c) Carta. Extensió màxima 2 pàg. DIN A-4, escrita a mà per una sola cara (Nivells 3, 4, 5, 6 i 7)
d) Narració. Extensió mínima 1 pàg., i màxima 3 pàg. DIN A4, escrita a ordinador, a un espai i mig i per una sola cara, lletra del 12 (Nivells 3, 4, 5, 6 i 7)
e) Fotografia. Mida mínima: 15 x 20 cm o superfície equivalent, en color o en blanc i negre. Presentació en suport paper fotogràfic, sense afegits ni alteracions de l’original (Nivells 4, 5, 6 i 7)
f) Ex-libris o Marques de biblioteca, inscripcions i il·lustracions que es posen en els llibres per indicar a qui pertanyen. Mida màxima 10 x 15 cm. Tècnica lliure (Nivells 4, 5, 6 i 7)
g) Article inèdit, extensió entre 2450 i 4500 caràcters amb espais (Nivells 5, 6 i 7)

La llengua de tots els treballs escrits serà la catalana.
El contingut de les diferents modalitats haurà de fer referència al tema del Concurs. 
L’única excepció és la de l’ex-libris que no queda subjecte al tema.

NIVELLS:
Nivell 1: Alumnes d’Ed. Infantil (Els dibuixos es presentaran com a treballs del grupclasse, en comptes d’individualment)
Nivell 2: Alumnes de Cicle Inicial d’Ed. Primària
Nivell 3: Alumnes de Cicle Mitjà d’Ed. Primària
Nivell 4: Alumnes de Cicle Superior d’Ed. Primària
Nivell 5: Alumnes d’Educació Secundària Obligatòria
Nivell 6: Nois i noies de 17 a 30 anys
Nivell 7: Persones de més de 30 anys

DOTACIÓ:
El primer premi i els finalistes – fins a un màxim de dos– de cada modalitat i nivell que hi pot optar, rebran una dotació específica de material de part de les institucions i entitats col·laboradores. Tots els concursants que s’ajustin a les Bases d’aquest concurs rebran un diploma acreditatiu de la seva participació.

TRAMESA:
L’original i tres còpies, en el cas d’Article, Carta i Narració, i només un original per a la resta de modalitats, s’han d’enviar a la seu social d’Amics de la UNESCO de Girona (c/ Rutlla, 20-22 Hotel d’Entitats. 17002 Girona), afegint la fitxa annexa en sobre a part.
Els treballs no guardonats de les modalitats Dibuix, Ex-libris, Fotografia i Punt de llibre amb eslògan es podran recollir, a hores convingudes, al despatx d’Amics de la UNESCO de Girona, en el termini d’un mes després d’haver estat emès el veredicte del jurat. Les obres guanyadores queden com a fons d’Amics de la UNESCO de Girona.

ADVERTIMENT:
No s’acceptaran els treballs que no s’ajustin a aquestes bases ni aquells que es presentin sense la fitxa annexa amb totes les dades. Només s’admetran treballs col·lectius d’un màxim de 3 persones i cada concursant podrà presentar un màxim de 2 treballs de cada modalitat.

TERMINI D’ADMISSIÓ:
Dilluns, 27 de febrer de 2012.

JURAT:
Format per especialistes de cada modalitat, els noms dels quals es donaran a conèixer oportunament.

VEREDICTE I LLIURAMENT DE PREMIS:
Divendres, 4 de maig de 2012, a les 7 de la tarda.
XVII Concurs artístic i literari AMICS DE LA UNESCO DE GIRONA
c/ Rutlla, 20-22 (Hotel d’Entitats)
17002 GIRONA
Telèfon 972 41 22 58
augi@unescogi.org
http://www.unescogi.org


dilluns, 5 de desembre del 2011

SORTIDA DE 1r D'ESO A SANT MIQUEL



PUGEM A SANT MIQUEL!

El dilluns dia 5 de desembre, els alumnes de primer d’ESO van anar al castell de Sant Miquel, des d’on van poder gaudir d’una vista privilegiada: el Canigó, les Medes, el Montgrí, Rocacorba, els Àngels,...

La pujada es va fer de manera tranquil·la i animada: imagineu-vos cent-vint persones enfilant la costa de Sant Miquel!

Va ser un dia molt relaxat i molt agraït i, sobretot, positiu atès que es va aconseguir l’objectiu de la sortida, que consistia a cohesionar els grups de primer a partir d’una activitat a l’entorn.

La Redacció